Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΤΡΑΤΟΥ



Παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το βιβλίο του Πέτρου Πετράτου Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας. Οι Πολιτικές Λέσχες του νησιού. Γέμισε το «Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση», παρά τις αρνητικές συγκυρίες εκείνου του απογεύματος. Η βροχή και οι στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία) δεν εμπόδισαν τις δεκάδες Κεφαλονιτών και άλλων Επτανησίων να παρευρεθούν στην εκδήλωση.


Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Ν. Μοσχονάς, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ιονίου, που ήταν και ο φορέας διοργάνωσης της εκδήλωσης. Ο κ. Μοσχονάς έδωσε μέσα σε αδρές γραμμές το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τη φιλόλογο, δρα Κλασικής Φιλολογίας, κ. Έφη Καφρίτσα, η οποία μετέφερε στους παρευρισκόμενους το χαιρετισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Δύο ήταν οι παρουσιαστές του βιβλίου, η κ. Δώρα Ζαφειράτου-Γαρμπή, δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Αρχείων Νομού Κεφαλονιάς και ο κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, δρ Ιστορίας, υπεύθυνος των Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη. Και οι δυο ομιλίες ήταν εύστοχες και αρκετά κατατοπιστικές για το περιεχόμενο του βιβλίου. Πρόκειται για ένα έργο, που επανατοποθετεί σε νέες βάσεις το ζήτημα του ριζοσπαστισμού, απαντά σε ανοικτά έως τώρα ερωτήματα της έρευνας, ενώ ανατρέπει τεκμηριωμένα αρκετές παραδοχές και προωθεί νέους προβληματισμούς για το όλο θέμα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Πέτρος Πετράτος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους παρόντες για την προσέλευσή τους, πολύ σύντομα αναφέρθηκε σε κάποια από τα νέα στοιχεία που προσκομίζει το βιβλίο του.