Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Κάθε πόλη, ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζεται ένα τέτοιο κατάστημα

Η Edinburgh Remakery είναι μία κοινωνική επιχείρηση που μαθαίνει στους πελάτες της πως να επισκευάζουν τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τους. Tο κατάστημα πουλάει μεταχειρισμένα έπιπλα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε καλή κατάσταση και φιλοξενεί εργαστήρια, όπου οι πελάτες μαθαίνουν να επισκευάζουν τα πράγματά τους.


Ένα μεγάλο όραμα υπάρχει πίσω από τη δημιουργία του Edinburgh Remakery όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του: "Θέλουμε να ξεκινήσουμε την επανάσταση της επισκευής και επανάχρησης. Αυτό σημαίνει αλλαγή της νοοτροπίας που έχουν οι άνθρωποι αλλά και της καταναλωτικής κουλτούρας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους κατασκευαστές να δημιουργούν αντικείμενα που κρατούν στον χρόνο και μπορούν να επιδιορθωθούν".

Η κοινωνική επιχείρηση ιδρύθηκε από τη Sophie Unwin, έπειτα από ταξίδι διάρκειας ενός έτους στο Νεπάλ. Εκεί, η Sophie γνώρισε από κοντά την κουλτούρα της επισκευής και επανάχρησης, η οποία ήταν άγνωστη μέχρι τότε στην πόλη που ζούσε. Οι προηγούμενες γενιές γνώρισαν πως να επισκευάζουν, δεν πετούσαν τα αντικείμενά τους. Αυτή η γενιά χρειάζεται απλά πρόσβαση στα εργαλεία και εκπαίδευση για να αποκτήσει αυτές τις χαμένες δεξιότητες. 

Στην Ελλάδα της κρίσης, η κουλτούρα της επανάχρησης δεν είναι διαδεδομένη, ωστόσο τα πρώτα βήματα έχουν αρχίσει να γίνονται σε διάφορες πόλεις. Τα καφενεία επισκευών (Repair Cafe) που έχουν πραγματοποιηθεί στο Οικόπολις της Θεσσαλονίκης αλλά και στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Ανακυκλώνω στην Πηγή" στην Πάτρα γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, καθώς ολοένα και περισσότεροι θέλουν να μάθουν πως να επισκευάζουν για να μην πετούν τα χαλασμένα ή παλιά αντικείμενά τους.