Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Καταγγελία Συλλόγου Γυναικών Ιθάκης “Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ”


Είναι κοινά διαπιστωμένο ότι βρισκόμαστε στη δίνη μιας γενικής και όχι μόνο οικονομικής κρίσης. Οι πολιτικές που ασκούνται στην χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις των επτά (7) μνημονιακών ετών είναι πολιτικές ακραίας φτωχοποίησης, κατάργησης κάθε έννοιας προνοιακού κράτους και ξεπουλήματος κάθε δημόσιας περιουσίας και αγαθού αλλά και αρπαγής της ιδιωτικής μας περιουσίας.


Στη λαίλαπα των επτά χρόνων μνημονίων και αποικιοκρατικής επέλασης των δανειστών – τοκογλύφων έρχεται σήμερα να προστεθεί από την κυβέρνηση, κατ’επιταγήν των εντολών των τροϊκανών-θεσμών, άλλη μια περικοπή-μείωση στις πενιχρές μας συντάξεις, που σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ποιότητα της ζωής μας αν όχι την οριστική μας εξαθλίωση.

Οι ασκούμενες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις δαπάνες για αγαθά πρώτης ανάγκης αλλά κυρίως την ιατρική και φαρμακευτική δαπάνη για τα λαϊκά νοικοκυριά ειδικά δε για τις αδύναμες ομάδες της κοινωνίας μας όπως είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας και οι άνεργοι-ανασφάλιστοι.

Τα φορολογικά βάρη, ιδιαιτέρως μισθωτών και συνταξιούχων, έχουν φτάσει στο ζενίθ στραγγαλίζοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα, καθιστώντας μας όλους υποχείρια των διαθέσεων των τραπεζών που έχουν περάσει στον έλεγχο των ξένων δανειστών-τοκογλύφων. Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ έχει καταντήσει τους περισσότερους Έλληνες ενοικιαστές μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, τα οποία όντας υπερχρεωμένα, των περισσοτέρων, λόγω της εξαθλίωσης και της φτωχοποίησης που έχει επιφέρει η κρίση που δημιούργησαν αυτοί που τα ¨φάγανε μαζί¨, θα τα πλειστηριάσουν  για ένα κομμάτι ψωμί.

Με την ανεργία να έχει χτυπήσει εδώ και χρόνια κόκκινο (25% επισήμως – ανεπισήμως  πάνω από 30%) και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα να κινούνται γύρω από τα 400 ευρώ τα παιδιά μας παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, φέρνοντας στη μνήμη μας τις εποχές της μετανάστευσης του ΄50 και του ΄60 που πιστεύαμε πως είχαν φύγει ανεπιστρεπτί.

Και ενώ από την μία διώχνουμε από τον τόπο τους, εξορίζουμε, το πιο παραγωγικό και μορφωμένο κομμάτι της κοινωνίας μας, την νεολαία μας, ανθρώπινο δυναμικό με προσόντα που λίγες χώρες διαθέτουν, από την άλλη η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξεπουλούν και παραδίδουν τον πλούτο του λαού  αυτής της χώρας (δημόσια γη, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, εθνικούς δρόμους, νερό, ενέργεια, ορυκτό πλούτο) υποθηκεύοντας το μέλλον της ίδιας της χώρας και τους λαού της αφού δε μένει κανένα παραγωγικό εργαλείο για την περιβόητη ¨ανάπτυξη¨  που όλοι ευαγγελίζονται.

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει όλη την χώρα και το λαό της οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές αποκτά μεγαλύτερη διάσταση σε ένα μικρό και απομονωμένο νησί με ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά, όπως είναι η Ιθάκη μας, ένα νησί ξεχασμένο από την πολιτεία.

Στον Δήμο μας, οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν επιφέρει βαρύτατα πλήγματα, αφού πέραν των ανωτέρω που έχουν  επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού μας δεν μπορούμε να παραλείψουμε στην παρούσα αναφορά μας τα τοπικά προβλήματα με κύριο και προεξάρχον το θέμα της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Ιθάκης, η οποία είναι αποκλεισμένη τα τελευταία χρόνια από το μητροπολιτικό της κέντρο την Πάτρα και έχει μοναδική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του Αστακού Αιτ/νἰας, η οποία όμως σύνδεση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις εμπορικές, τις υγειονομικές, τις δημοσιονομικές και τις ανάγκες για δικαστική συνδρομή και με τον ερχομό του θέρους και αυτές ακόμη τις ανάγκες εξυπηρέτησης της εισροής επισκεπτών-τουριστών. Αντίστοιχα δε προβλήματα  δημιουργούνται  και με την επικοινωνία με την γειτονική Κεφαλονιά και ειδικά την μετάβαση των Θιακών στο Αργοστόλι, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας (Διοικητικές και Δικαστικές Υπηρεσίες, Νομαρχιακό Νοσοκομείο) εξ αιτίας της έλλειψης δημόσιας συγκοινωνίας (λεωφορείο ΚΤΕΛ) που να εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες.

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας που συντελέσθηκε με το κλείσιμο υπηρεσιών και γραφείων απαραίτητων για τους πολίτες όπως το γραφείο ΙΚΑ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Εφορία, το Ειρηνοδικείο, το  Ιστορικό Αρχείο κ.α. που έχει ως  αποτέλεσμα την κόπωση αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των Θιακών προκειμένου να  εξυπηρετηθούν για υποθέσεις που έχουν σχέση με τις άνω Υπηρεσίες.

Και δεν μπορούμε να μην μνημονεύσουμε με λύπη αλλά και ανησυχία  την τελματώδη κατάσταση στον τομέα της ανάπτυξης, αφού αυτήν την επταετία των μνημονίων δεν έχουμε αντιληφθεί κανένα έργο ανάπτυξης να συντελείται στο νησί μας από οποιονδήποτε κρατικό φορέα, (Λιμάνια, λειτουργία τουριστικής μαρίνας, αξιοποίηση και αναβάθμιση χερσαίας ζώνης λιμένα Βαθέως, Φρικών και Κιονιού, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τοποθεσιών, αποχετευτικός/βιολογικός καθαρισμός, βελτίωση ύδρευσης κ.α.). Έργα ανάπτυξης που τόσο πολύ ανάγκη τα έχει ο τόπος και θα έδινε ώθηση και ευκαιρίες στη νεολαία του νησιού μας.

Σήμερα που οι κάθε λογής εξουσίες προσβάλλουν βάναυσα την τιμή μας και την αξιοπρέπεια μας και αφαιρούν μέσα σε λίγα χρόνια δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα όλο τον προηγούμενο αιώνα, εμείς οι γυναίκες της Ιθάκης,  υψώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε για μας τις γυναίκες, τα παιδιά μας και τους άντρες μας το δικαίωμα στη ζωή, στην ελπίδα, στην αξιοπρέπεια, σε μια ζωή όπως την αξίζουμε και τη δικαιούμαστε, μια ζωή με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ειρήνη και ελευθερία.

Σήμερα εμείς οι γυναίκες της Ιθάκης αναλογιζόμενες όλα τα παραπάνω, καταγγέλλουμε τις πολιτικές εκείνες  που φέρουν την χώρα μας και το λαό της σε αυτό το έσχατο σημείο, και καταγγέλουμε και καταδικάζουμε και αυτούς που τις υπηρετούν, δηλώνοντας ότι θα αντισταθούμε με αγωνιστική διάθεση προκειμένου να εμποδίσουμε την εξαθλίωση και φτωχοποίηση της κοινωνίας μας.

Εμείς οι γυναίκες της Ιθάκης που συνομολογήσαμε και αποφασίσαμε τα παραπάνω δίνουμε εντολή στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Ιθάκης ¨Η Πηνελόπη¨ να επιδώσει το παρόν ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Ιθάκης, Επαρχείο Ιθάκης, Περιφερειακή Ενότητα, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βουλευτή, Γραφείο Πρωθυπουργού κ.α) και να έρθει σε επαφή, συνεννόηση και συνεργασία με λοιπούς συλλόγους, σωματεία και κινήσεις γυναικών ανά την Ελλάδα για τον συντονισμό κοινής δράσης αντίστασης στις πολιτικές φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού, κατάργησης κάθε έννοιας προνοιακού κράτους και ξεπουλήματος κάθε δημόσιας περιουσίας και αγαθού.-

Εκ του Δ.Σ.