Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Επιστολή του Διονύση Κουγιανού*:"Στον τροπικό του Νίκου Καββαδία"



Στις εκλογές που έγιναν, την 4η Ιουνίου 2006, στην Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία στο δεκαπενταμελές (15) τότε Συμβούλιο ήταν οι γυναίκες (8), οκτώ γυναίκες. Όλες για πρώτη φορά αξιόλογες Κεφαλλονίτισσες με αρετές, ικανότητες και προτερήματα, όπως είχα γράψει τότε (εφημ. «Λόγος» Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2006, σελ. 6). Μεταξύ αυτών κορυφαία αναδείχτηκε η Πρόεδρος του Δ.Σ. η Μαριολένη Νεοφύτου- Ζαφειράτου. Είχε χρηματίσει και άλλοτε επιτυχημένη Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας. 

 Με τις εκλογές που έγιναν στις 29 Απριλίου 2015 προέκυψε και πάλι ένα Συμβούλιο, ενδεκαμελές (11). Αυτή τη φορά με πλειοψηφία (λόγω τροποποιήσεως του καταστατικού των γυναικών (8) γυναίκες. Πρώτη η κ. Μαριολένη Νεοφύτου- Ζαφειράτου και ήδη πάλι πρόεδρος. Όπως δηλώνει η ίδια είναι υπερήφανη που ανήκει στον ιστορικό σύλλογο της Αδελφότητας, πιστεύει και προσφέρει πολλά σ’ αυτόν. Είναι ευγενέστατη με υψηλή παιδεία, μόρφωση και καλλιέργεια. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. είναι νέοι άνθρωποι, ωραίοι και δραστήριοι. Ανταποκρίνονται πλήρως στους σκοπούς της Αδελφότητας. Από την ανάληψη των καθηκόντων τους επήλθε μία ανανέωση, πνέει ένας καινούριος άνεμος. Παρουσιάσεις βιβλίων, εορτή ενώσεως, απόδοση τιμής στο Νίκο Καββαδία κλπ. Θα σταθώ μόνο σε δύο από αυτές:
Η πρώτη είναι η τιμητική βραδιά της 4 Δεκεμβρίου του Πειραϊκού Συνδέσμου για την πολυετή (94 χρόνια) πολιτιστική προσφορά της Αδελφότητας στον Πειραιά. Ήταν μια υπέροχη βραδιά διανθισμένη με Κεφαλονίτικη μουσική, χορό και τη μαντολινάτα της Αδελφότητας. Εκείνο το βράδυ έλαμψε όλη η ομορφιά της Κεφαλονιάς, όταν εμφανίστηκαν πανέμορφες κοπέλες της χορωδίας στη σκηνή και άρχισαν το τραγούδι, νόμιζες πως εισέβαλαν στην αίθουσα του Πειραϊκού οι αύρες του μαΐστρου και του Ζέφυρου του Ιονίου. Διακρίναμε τη Ματούλα Φιοράτου στο πιάνο, τη Δήμητρα Βαλλιανάτου, τη Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, τη Χρύσα Κοκκόση, τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και φυσικά λαμπερή την Πρόεδρο Μαριολένη Νεοφύτου. Στο χορό διακρίθηκε ο μικρός Δημήτρης Γρηγοράτος είχε τέλεια προσαρμογή στην αρμονία της μουσικής, στο ρυθμό και στο βηματισμό του. Μπράβο..
Η δεύτερη εκδήλωση ήταν η μουσικοθεατρική παράσταση «Στον τροπικό του Νίκου Καββαδία», που έγινε στο Αμφιθέατρο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά την 27/05/2017, στο πλαίσιο του εορτασμού «Ημέρες Θάλασσας του Δήμου Πειραιά». 
Η Αδελφότητα έλαβε μέρος με την Μαντολινάτα και τη Νεανική χορωδία της. Εδώ ξεπεράστηκε κάθε όριο οργάνωσης και ομορφιάς. Η ποίηση του Νίκου Καββαδία μελοποιημένη και πλεγμένη με απαγγελία «μας ταξίδεψε σε μπάρκα μακρινά, στις θολές γραμμές των οριζόντων…». Αλλά και στην Καισαριανή, την Κόκκινη Κίνα, τις κοπέλες του Διστόμου, την Αθήνα του 1943, το Δεκέμβρη της Αθήνας, την Ερυθρά και αλλού… με τα θαμαστά ποιήματα που απολαύσαμε σε τραγούδι ή απαγγελία.
Παρουσιάζω τους παράγοντες της βραδιάς:
Συντονιστής η Πρόεδρος Μαριολένη Νεοφύτου- Ζαφειράτου και ο Μαέστρος κ. Αλέξανδρος Ζέρβας.
Ορχήστρα: Ιάσων Άλη κιθάρα/ φωνή, Αναστάσης Αυγέρης κιθάρα, Αλέξανδρος Ζέρβας κιθάρα/μπάσο, Κωνσταντίνα Καλύβα φλάουτο/ φωνή, Χρήστος Κονίδας κρουστά, Τυνδάρεως Μασσέλος κιθάρα, Ματούλα πιάνο/ φωνή
Χορωδία: Εμμανουέλα Βαλλιάνου, Άγγελος Γλυκιώτης, Δημήτρης Γρηγοράτος, Ανέζα Δεστούνη, Χρήστος Δεστούνης, Κατερίνα Ζεππάτου, Κατερίνα Ματέρη, Νίκος Ματέρης, Καλλιόπη Μπουκουβάλα, Εμμανουήλ Παπαθεοδωράτος, Πηνελόπη Τανίου
Επιμέλεια κειμένων/ αφήγηση/ απαγγελία: Δήμητρα Βαλλιανάτου, Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά
Βιντεοπροβολή: Δήμητρα Βαλλιανάτου, Χρύσα Κοκκόση, Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά
Ποιήματα του Νίκου Καββαδία: Μαραμπού (απαγγελία& τραγούδι), Mal du depart (τραγούδι), Πούσι (απαγγελία), Καραντί (τραγούδι), Yara Yara (τραγούδι), Ο Λύχνος του Αλλαδίνου (απαγγελία), Πικρία (τραγούδι), Guevara (τραγούδι), Frederico Garcia Lorca (τραγούδι), Fata Morgana (τραγούδι), Γυναίκα (τραγούδι), Θεσσαλονίκη (τραγούδι), Το Μαχαίρι (τραγούδι), Ένας Νέγρος Θερμαστής από το Τζιμπουτί (τραγούδι), Εσμεράλδα (απαγγελία), Σταυρός του Νότου (τραγούδι), Kuro Siwo (τραγούδι)
Διονύσης Κουγιανός*»
*Ο αγαπητός κ. Διονύσης Κουγιανός, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Αδελφότητας με σημαντικό έργο. Δραστηριοποίησε τον Σύλλογο, αξιοποίησε την περιουσία του, υπηρέτησε τον πολιτισμό και παρενέβη θετικά σε καίρια θέματα που απασχολούσαν τα νησιά μας. Παραμένει ενεργό και δραστήριο μέλος μας με αμείωτο ενδιαφέρον για τη ζωή του Συλλόγου μας προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους εμάς τους νεότερους. Ως σύμβουλος και δάσκαλός μας είναι κοντά μας, και με την ευγένεια και τη σοφία του μας εμψυχώνει στο δύσκολο έργο μας. Ακούραστος εργάτης του πνεύματος ασχολήθηκε με μελέτες για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. 

Ευχαριστούμε πολύ τον πρ. Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Διονύση Κουγιανό, όχι μόνο για τα εγκάρδια λόγια του αλλά και για την έμπρακτη στήριξή του σε όλες τις εκδηλώσεις μας και την πνευματική συνεισφορά του στο έργο μας.
Ευχαριστούμε όλους όσοι μας τιμήσατε με την παρουσία σας μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στο Νίκο Καββαδία. Μεταξύ άλλων μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρ. βουλευτής κ. Παναγής Μπενετάτος, η κα Χριστίνα Γαρμπή, λογοτέχνης, η κα Ρίτα Βλησμά , λογοτέχνης, η κα Δανηλάτου- Δικαιάκου Έφορος του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο κ. Γεράσιμος Παναγιωτάτος- Τζάκης Νομικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, η κα Αλεξανδράτου Αντιπρόεδρος της ΟΚΙΣ & Γεν. Γρ. Συλλόγου «Η ΕΥΓΕΡΟΣ», κ. Κ. Βουτσινάς Πρόεδρος Συλλόγου Φαρσινών, ο κ. Γερ. Ζαφειράτος Πρόεδρος Συλλόγου Δαμουλιανάδων, ο κ. Ηλ. Γαλιατσάτος Πρόεδρος Συλλόγου Καμιναράδων, η καΛιλή Ματσούκη, Γεν. Γρ. Συλλόγου Επτανησίων Χαλανδρίου, ο κ. Παν. Βελισσαράτος εκπρόσωπος του Συλλόγου Κοθρέα και η κα Στ. Καρλή υπεύθυνη νεολαίους Συλλόγου Πυργιού «Ο ΑΙΝΟΣ».