Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ:ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

      [ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ]

 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ                                

 Ι.  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ



● Σημεία ανάγνωσης
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δραστηριότητα της Βιβλιοθήκης μας με τίτλο «Σημεία ανάγνωσης», στην οποία συμμετείχαν οι μικροί μαθητές από το Νηπιαγωγείο «Το Καραβάκι» με υπεύθυνη την κ. Bάσω Βαλσάμου και οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Ληξουριού με υπεύθυνη την κ. Ελευθερία Αρακλησιάνου. Οι μαθητές ζωγράφισαν, σχεδίασαν και απάντησαν στα ερωτήματα: ποιος, πού, πότε, γιατί και τι διαβάζεις; Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ανάλογη δραστηριότητα και για ενήλικες.


● Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ιστορία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης
Έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την ιστορία της Βιβλιοθήκης μας, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου. Αποτελείται από Α΄ Μέρος: Κείμενο (από τον κ. Ηλία Τουμασάτο) με τίτλο «Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται...» και εικονογράφηση (από την κ. Ελβίρα Στρατιώτη) και Β΄ Μέρος: Φύλλα εργασίας. Θα προωθηθεί σε μορφή αρχείου pdf στα Δημοτικά Σχολεία της Παλικής, με την προοπτική να αρχίσει να εφαρμόζεται από τη νέα σχολική χρονιά μετά από σχετική ενημέρωση των εκπαιδευτικών, ενώ γίνεται προσπάθεια να πάρει και έντυπη μορφή.


● Καλοκαιρινή Εκστρατεία «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο»

Ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι προετοιμασίες της Βιβλιοθήκης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία, η οποία, όπως και πέρυσι, κατευθύνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Φέτος θα έχει το χαρακτηριστικό τίτλο «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» - η λέξη σημείο χρησιμοποιείται είτε με κυριολεκτική είτε με μεταφορική σημασία. Με τη βοήθεια εθελοντών/ντριών έχουν προγραμματιστεί  20 δραστηριότητες. Η έναρξη έχει καθοριστεί για τις 16 Ιουνίου και η λήξη για τις 8 Σεπτεμβρίου 2017. Θα ανακοινωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο το πρόγραμμα. Για κάθε πληροφορία στο τηλέφωνο 26710-91325 (κ. Βάσω Μαθιουδάκη).


● 100 χρόνια από το θάνατο του Μικέλη Άβλιχου (1844-1917)

-- Σε συνεργασία με την Εικαστική Ομάδα «Μορφές» έχουμε ετοιμάσει καλαίσθητα πλαστικοποιημένα χαρτόνια με τη φωτογραφία και στίχους ποιημάτων του Μικέλη Άβλιχου, τα οποία θα δοθούν για ανάρτηση σε Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Καταστήματα, σε μια προσπάθεια να προβληθεί ο λόγος και η σκέψη του Ληξουριώτη ποιητή Μ. Άβλιχου. Παρόμοια θα δοθούν και στις σχολικές μονάδες με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
-- Σκοπεύουμε να «περάσουμε» το σύνολο του ποιητικού έργου του Μ. Άβλιχου στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας, προκειμένου να είναι προσβάσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο, μια και είναι δυσεύρετα τα βιβλία με τα ποιήματα του ποιητή. Θα υπάρξει ενημέρωση, όταν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. 
-- Προγραμματίζουμε εκδήλωση για τον Μ. Άβλιχο μέσα στο φθινόπωρο

● Ιακωβάτεια 2017: Αφιέρωμα στη Γυναίκα της Παλικής

Καθιερώνουμε από φέτος (και για κάθε καλοκαίρι) τα «Ιακωβάτεια». Πρόκειται για μια πολύπτυχη - πολυεπίπεδη εκδήλωση με ομιλίες, προβολές, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις κ.λπ., η οποία έχει σκοπό να αναδείξει/να τιμήσει πρόσωπα και γεγονότα της Παλικής. Για το φετινό καλοκαίρι τα Ιακωβάτεια» θα πραγματοποιηθούν στον Κήπο της Βιβλιοθήκης στις 4 και 5 Αυγούστου 2017 και θα είναι αφιερωμένα στη Γυναίκα της Παλικής. Θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα.



ΙΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας
-- προς τον κ. Η. Τουμασάτο (κείμενο και φύλλα εργασίας) και την κ. Ε. Στρατιώτη (εικονογράφηση) για την εκπόνηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος,
-- προς τους/τις φωτογράφους κ. Ανδριάνα Καραντινού, κ. Παναγή Καβαλλιεράτο και κ. Γιάννη Σούλη για τα δωρεάν μαθήματα που παρέδωσαν στην Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης μας,
-- προς τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και τον διευθυντή τους κ. Ευάγγελο Βολτέρα για την καθοριστική οικονομική συνδρομή τους στην επισκευή του βιβλιοαυτοκίνητου της Βιβλιοθήκη μας.


                                                   ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                                ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ