Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ



     Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα ο Δήμος Λευκάδας υποδέχτηκε την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, στις 5 Ιουνίου 2017, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Φανερωμένης.


     Η παρουσία του Πρώτου Πολίτη της χώρας στη Λευκάδα έδωσε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στις φετινές εκδηλώσεις. Ο ίδιος ο Πρόεδρος με την εμπνευσμένη και εμπεριστατωμένη ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Δημότη Λευκάδας  έστειλε πολλαπλά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα στους Λευκαδίτες και τις Λευκαδίτισσες και σε όλη τη χώρα.

     Ο Δήμος Λευκάδας και προσωπικά ο Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει, και δια του παρόντος,  την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τους στενούς του συνεργάτες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης και την Ιερά Μονή Φανερωμένης.

    Ευχαριστεί, επίσης, τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, τους συλλόγους και φορείς που συνέβαλαν στο τελετουργικό μέρος, τους επαγγελματίες της Λευκάδας που ανταποκρίθηκαν σε κάθε κάλεσμα και τροποποίηση των προγραμμάτων, λόγω επιβεβλημένου πρωτοκόλλου, τους αιρετούς και εργαζόμενους στο Δήμο Λευκάδας για την πολύμηνη προετοιμασία της υποδοχής,  τους Λευκαδίτες και τις Λευκαδίτισσες  για την ζεστή και αυθόρμητη υποδοχή τους και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της φιλοξενίας τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και των συνεργατών του.

     Η Λευκάδα μας από σήμερα έχει έναν ακόμη Δημότη, τον Πρώτο Πολίτη της χώρας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο και είναι υπερήφανη γι’  αυτό.

——————————————————————————

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ
ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Εξοχότατε, Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Ο Δήμος Λευκάδας έχει την τιμή και την χαρά να σας υποδέχεται σήμερα, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Φανερωμένης, πολιούχου και προστάτιδας του νησιού.

Κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το νησί της Λευκάδος συγκεντρώνει τα βλέμματα πλήθους κόσμου, στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, στη μεγάλη αυτή πανλευκαδιακή και θρησκευτική εορτή.

Ο φετινός εορτασμός λάμπρυνε τη Λευκάδα ακόμα περισσότερο.

Η παρουσία σας εδώ σήμερα, η παρουσία του Πρώτου πολίτη της χώρας στη Λευκάδα μας και η στήριξή του, μας ενδυναμώνει, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Μας φέρνει το μήνυμα, ότι ο τόπος μας μπορεί να στηριχτεί στις αξίες του, στην βαριά κληρονομιά του, να αντλήσει δύναμη από την δύναμή του, να αξιοποιήσει το χθες για να ενδυναμώσει το σήμερα και να βγει νικητής.

Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια αυτή, αλλά και ο καθένας από το πόστο που υπηρετεί, οφείλει να συμβάλει με τον τρόπο του στην κοινή προσπάθεια, στον κοινό αγώνα.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε
Ο πολίτης, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, η νέα, ο Λευκαδίτης – ισσα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σηκώνει ένα τεράστιο φορτίο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των μνημονίων.
Ένα βαρύ φορτίο στην οικονομία, στην εργασία, στο κοινωνικό κράτος.
Ένα φορτίο που κατά κύριο λόγο επωμίζονται οι αδύναμες ομάδες.

Η χώρα μας δέχεται από τους δήθεν «συμμάχους» της, άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς, για να υποκύψει σε ότι της ζητούν. Στόχος τους η οικονομική και πολιτική υποτέλεια, η συνεχής και χωρίς τέλος λιτότητα και εν τέλει ο ασφυκτικός έλεγχος ενός περήφανου λαού που εξ αιτίας της δικής του ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής του οφείλει πολλά η Ευρώπη.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που είναι η νέα «θρησκεία» και έχει θεοποιηθεί από αυτούς που καθορίζουν τις τύχες της Ευρώπης και του κόσμου, δεν είναι το μέλλον για τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Άλλη Ευρώπη και άλλη Ελλάδα ονειρευόμαστε.
Ονειρευόμαστε μια Ευρώπη πραγματικά δημοκρατική. Μια Ευρώπη της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Ονειρευόμαστε μια χώρα εθνικά ανεξάρτητη, ελεύθερη, δημοκρατική. Μια χώρα αλληλεγγύης. Ένα κράτος δικαίου που θα κατανέμει δίκαια τον πλούτο στους πολίτες του. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.
Αυτό ακριβώς αντιλαμβανόμαστε εμείς ως χρέος της Πολιτείας.
Χρέος όμως έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να διαχειριστεί αυτήν την κρίση με τον καλύτερο τρόπο, απαλύνοντας πρώτα και κύρια τις ευπαθείς ομάδες, διεκδικώντας παράλληλα και όσα τις έχουν «κλέψει» τα 7 τελευταία χρόνια αυτοί που επέλεξαν να βάλλουν τη χώρα μας σε αυτό το τούνελ.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε

Η Λευκάδα μας είναι ιδιαίτερα πληγωμένη καθώς ακόμα προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015.
Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος μας, σε δύσκολες συνθήκες έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την παροχή πρώτων βοηθειών στις πληγείσες περιοχές.

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, με την βοήθεια της Πολιτείας και θέλουμε αυτό να επισημανθεί, προσπαθούμε να κλείσουμε αυτές τις πληγές.
Οι ανάγκες όμως είναι τεράστιες. Η πορεία είναι δύσκολη και ανηφορική, αλλά θα τα καταφέρουμε. Το οφείλουμε και στους πολίτες αυτού του Δήμου, αλλά και στους επισκέπτες μας, που χαίρονται το γαλαζοπράσινο φυσικό κάλλος του τόπου μας.

Όμως, δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά που κάνει τη Λευκάδα μας ελκυστική.
Είναι και οι άνθρωποί της, το πνεύμα και το έργο τους, ο πολιτισμός μας.
Δεκάδες άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, λόγιοι, ιστορικοί, καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιστήμονες, κατάγονται από τη Λευκάδα και έχουν διαπρέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υμνημένη από τους ποιητές της, τον Βαλαωρίτη, το Σικελιανό και τόσους άλλους. Νησί των ποιητών. Νησί των θρύλων, της ιστορίας. Η Λευκάδα του πολιτισμού.

Η Λευκάδα που δέχτηκε και σ’ αυτόν τον τομέα ένα ακόμα πλήγμα, όταν πέρσι το καλοκαίρι μια καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μια φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς παραδοσιακές κατοικίες, στερώντας τους ανθρώπους από την στέγη τους, αλλά και μεταξύ αυτών απανθρακώνοντας τον μοναδικό στην πόλη, ιστορικό Δημοτικό Κινηματογράφο Απόλλωνα.
Την μοναδική κλειστή αίθουσα που μπορούσε να στεγάσει εκδηλώσεις κάθε μορφής. Είμαστε δε, δυστυχώς, το μοναδικό νησί των Ιονίων που δεν διαθέτει θέατρο.
Ζητήσαμε και ζητάμε την βοήθεια της Πολιτείας σε όλα αυτά. Ζητάμε και την δική σας συμβολή και στήριξη, που απορρέει από τον θεσμικό σας ρόλο, αλλά και από την προσωπική σας ευαισθησία.

Οι Λευκαδίτες και οι Λευκαδίτισσες άντεξαν και αντέχουν.

Άνθρωποι εργατικοί, σμιλεμένοι με τις αντιξοότητες και τις κακουχίες, αγωνιστές, ανοιχτά μυαλά, ελεύθερα πνεύματα.
Ξέρουν από σκληρή δουλειά και ταλαιπωρία.
Το έμαθαν από τους προγόνους τους όταν σμίλευαν τη γη, στοίβαζαν τα λιθάρια και έφτιαχναν τα αμπέλια τους σκαλί – σκαλί.

Όρθιοι και δυνατοί συνεχίζουν και σήμερα.
Κι εσείς προσωπικά, το γνωρίζουμε, ότι αυτόν τον άνθρωπο υπηρετείτε. Τον φιλότιμο, τον εργαζόμενο, τον αγωνιστή, τον δημοκράτη, τον έντιμο, τον υπερήφανο.

Ο ρόλος σας είναι ουσιαστικός και καθοριστικός. Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένας από τους στυλοβάτες της Δημοκρατίας μας.
Όμως, θα μου επιτρέψετε να σημειώσω, πως για όλους μας, ο πιο σημαντικός ρόλος είναι αυτός του πολίτη.
Αυτόν, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, καλούμαστε να υπηρετήσουμε, να θωρακίσουμε, να προστατεύσουμε, να υπερασπιστούμε.

Για άλλη μια φορά σας καλωσορίζουμε στη Λευκάδα.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας.
Σας εύχομαι εκ μέρους όλων των Λευκαδιτών και Λευκαδιτισσών υγεία και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας.

Η Λευκάδα σας αναγορεύει σε Επίτιμο Δημότη της.
Την σχετική απόφαση θα αναγνώσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας, κ. Γρηγόριος Γκογκάκης.

Λευκάδα, 05 /06/2017

—————————————————————–

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΟΥ «ΜΑΓΕΜΕΝΟΥ» 6 ή 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 1807

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε

Συνηθίζουμε να θεωρούμε ως ιστορία τα μεγάλα γεγονότα ενός τόπου, κάτι που προφανώς αληθεύει. Υπάρχουν όμως και κάποιες «στιγμές» της ιστορίας που είναι τόσο σημαντικές στη διαμόρφωσή της ώστε θα έπρεπε να φωτίζονται περισσότερο. Τούτη την ώρα για μια τέτοια «στιγμή» μιλούμε.

Στην ακτή του Μαγεμένου, λίγες μόλις δεκάδες μέτρα πίσω μας, για πρώτη φορά το 1807 ορκίστηκαν να αγωνιστούν για την ελευθερία της πατρίδας, αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821.

Ας ανατρέξουμε σε ιστορικά στοιχεία της εποχής εκείνης.

Στις αρχές του 1800 ο πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας του Ναπολέοντος και της συμμαχίας Αγγλίας – Ρωσίας – Αυστρίας (η οποία αργότερα απεσύρθη), έδωσε την ευκαιρία στον Αλή Πασά να προσπαθήσει να καταλάβει τη Λευκάδα η οποία βρισκόταν υπό Ρωσική κυριαρχία, όπως και όλα τα Επτάνησα. Ο Μέγας Ναπολέων παρακινούσε σε αυτό τον Αλή Πασά γιατί ήθελε να απασχολεί τους Ρώσους των Επτανήσων για να μην κάνουν κάποια πολεμική επιχείρηση εναντίον των Γαλλικών στρατευμάτων που ήταν στις Δαλματικές ακτές.
Ο Αλή Πασάς άρχισε επίμονα να ζητά από τον Πρύτανη (Διοικητή) της Λευκάδας Στυλιανό Βλασσόπουλο να του παραδώσει τους αρματολούς που, καταδιωκόμενοι από αυτόν, κατάφυγαν στη Λευκάδα και τις οικογένειές τους. Ο Διοικητής Βλασσόπουλος πρόβαλε συνεχώς αρνήσεις και έτσι ο Αλή διέταξε την συγκέντρωση τηλεβόλων, πυρομαχικών και στρατευμάτων στην Άρτα, Πρέβεζα, Βόνιτσα και στη στεριά απέναντι στη Λευκάδα, με σκοπό να εισβάλει σε αυτήν στην κατάλληλη ευκαιρία.
Ο κόμης Μοτσενίγος πίεσε την κυβέρνηση να συνάψει ειρήνη με τον Αλή Πασά και εκείνη έστειλε τον Ιθακήσιο υπουργό Βασίλειο Ζαβό για διαβουλεύσεις. Ύστερα από μακρές συζητήσεις οι δύο πλευρές υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης, γύρω στο Μάιο του 1806.
Ο πόλεμος στα 1806 μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στάθηκε η αφορμή να προσπαθήσει ο Αλή πασάς να καταλάβει τη Λευκάδα. Ζήτησε τη βοήθεια του Ναπολέοντα ο οποίος, θέλοντας να τον μεταχειριστεί σαν όργανο στους σκοπούς του, του έστειλε τον συνταγματάρχη Νικόλαο Τσεσμελή ή Παπάζογλου και τον Γάλλο λοχαγό Ponseton, τηλεβόλα, σφαίρες και πολλούς Γάλλους πυροβολητές. Οι στρατιωτικοί αυτοί, με τη βοήθεια και του γιου του Αλή πασά, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τη Λευκάδα έκτισαν το κάστρο του Αϊ Γιώργη, πίσω από το σημερινό χωριό Πλαγιά, προς τον κόλπο του Δραπάνου και μετέτρεψαν σε φρούριο το Οθωμανικό μοναστήρι ή Τεκέ μπροστά στο βουνό Λάμια.

ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση που βρισκόταν στην Κέρκυρα έστειλε στη Λευκάδα τον Λευκαδίτη υπουργό Ευτύχιο Ζαμπέλη για να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του και τον Ρώσο συνταγματάρχη Zaghel σαν στρατιωτικό διοικητή. Συγχρόνως φτάνουν από τη Ρωσία τέσσερις λόχοι Ρώσων κυνηγών υπό τον στρατηγό Stadter, ο οποίος αναλαμβάνει την αρχηγία όλων των στρατιωτικών δυνάμεων του νησιού. Ο εν λόγω διοικητής προσπαθώντας να οχυρώσει το νησί:
● Κατασκεύασε και εξόπλισε με τέσσερα τηλεβόλα το φρούριο Αλέξανδρος ή Φορτί (απέναντι από τις Πάνω Αλυκές). Το φρούριο αυτό πήρε το όνομά του στις 12 Ιανουαρίου 1807 προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου.
● Επισκεύασε και εξόπλισε το μικρό τετράγωνο οχυρό Τούρη ή Κωνσταντίνος (στη θάλασσα μπροστά από το Καλιγώνι).
● Σχεδίασε την κατασκευή τάφρου από τα Βαρδάνια μέχρι τις κάτω Αλυκές, ώστε να αποκοπεί η πόλη από την ύπαιθρο. Η επικοινωνία της εξοχής με την πόλη θα γινόταν από μια κινητή γέφυρα στον Άγιο Μηνά εκεί που είχε κτιστεί μια μεγάλη πύλη που αποκαλούσαν Λευκαδία Πύλη (porta Leukadiense)..
Ο αποκλεισμός της Λευκάδας από τα στρατεύματα του Αλή πασά και η δυσκολία ανεφοδιασμού από τη θάλασσα λόγω των φρουρίων του Τεκέ και του Αϊ Γιώργη, ανάγκασε τους πολιορκημένους σε μια μεγάλη έφοδο κατά του Τεκέ στις 22 Μαρτίου 1807. (Είχε προηγηθεί κατασκευή οχυρώματος, από τους Ρώσους, στη θέση Κούλια και τοποθέτηση σε αυτό δυο τηλεβόλων τα οποία έβαλαν κατά του Τεκέ, χωρίς αποτέλεσμα). Στην φονική αυτή έφοδο, δυο λόχοι Ρώσων κυνηγών, ένα σώμα Σουλιωτών και δύο λόχοι αρματολών έκαναν μεγάλη ζημιά στα στρατεύματα του Αλή Πασά μα δεν κατάφεραν να καταλάβουν το φρούριο του Τεκέ.
Βλέποντας μετά την μάχη του Τεκέ ο Αλή πασάς τη δυσκολία του να καταλάβει τη Λευκάδα υπεχώρησε με σκοπό να επανέλθει με περισσότερα στρατεύματα. (Η συνθήκη του Τιλσίτ στις 8/7/1807 που έδιδε τα Επτάνησα στους Γάλλους τον εμπόδισαν να επανέλθει).

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τους σκοπούς του Αλή πασά έστειλε στη Λευκάδα τον Ιωάννη Καποδίστρια ως «Έκτακτο Επίτροπο της Κυβερνήσεως» με δικτατορικά δικαιώματα. Σκοπός η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ενεργειών ώστε να αντιμετωπιστεί η όποια μελλοντική απόπειρα κατάληψής της από τον Αλή Πασά. Μαζί με τον Καποδίστρια έφτασε στη Λευκάδα σώμα Σουλιωτών εθελοντών υπό τον Μητροπολίτη Άρτας και Ναυπάκτου Ιγνάτιο.
Ο Καποδίστριας ξεκίνησε το οχυρωματικό έργο (τάφρο) που είχε σχεδιάσει ο Stadter με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών από το νησί και αλλού. Το έργο, παρά τις προσπάθειες, δεν ήταν εύκολο να τελειώσει σε σύντομο διάστημα και διεκόπη από την κυβέρνηση λόγω ελλείψεως χρημάτων.
Όταν είδε ότι η Λευκάδα ήταν ικανή να αντισταθεί στον εχθρό φρόντισε να συγκεντρώσει στο νησί τους αρματολούς της Στερεάς Ελλάδας. Ειδοποίησε τον Κίτσο Μπότσαρη και τον Κατσαντώνη πού ήταν στην Άρτα και στα Άγραφα οι οποίοι με τριακοσίους μαχητές, αφού διέσπασαν το στράτευμα του Αλή πασά, έφτασαν στο ακρωτήριο Κεφάλι ή Γέρακας της Αιτωλοακαρνανίας και από εκεί πέρασαν με καΐκια στην απέναντι ακτή του Μαγεμένου.

Για τη συνάντηση αυτή γράφει σε αναφορά του ο Καποδίστριας:
« Την επιούσαν της αφίξεώς των, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιγνάτιος, καίτοι ασθενής και καταβεβλημένος εκ των κόπων, προσήλθε και ούτος εις την θέσιν Μαγευμένος και κατεσκήνωσεν εν μέσω 400 και πλέον αγωνιστών. Η ημέρα ήτο εκτάκτως ωραία. Υπό την σκιάν μεγάλης και πολυκλάδου καρυάς ο ως άνω Ιεράρχης και εγώ μετά του ανδρείου Μπότσαρη, του αρειμανίου Κατσαντώνη και των άλλων οπλαρχηγών, των οποίων δεν είναι εύκολον να διακρατήσω τα περίεργα ονόματα, ελάβομεν θέσιν εν μέσω του κύκλου, ον είχον σχηματίσει οι γενναίοι οπαδοί των. Τας πρωϊνάς ώρας μέχρι της μεσημβρίας διήλθομεν ακροώμενοι αυτών αφελέστατα και φυσικώτατα αφηγουμένων τα νωπά έτι κατά των Τούρκων κατορθώματά των, ιδία δε την τελευταίαν μάχην των 300 αγωνιστών, οίτινες, υπό την ηγεσίαν του Μπότσαρη και του Κατσαντώνη, κατετρόπωσαν μέγα σώμα Τουρκαλβανών, ων 80 εφόνευσαν και πλείστους ετραυμάτισαν, των λοιπών τραπέντων εις άτακτον φυγήν. Την μεσημβρίαν παρέθεσα εις άπαντας γεύμα, υπενθυμίζον μοι τα συμπόσια των Ομηρικών ηρώων, είτα δ επηκολούθησαν ηρωικά άσματα και χοροί…»

10/8-7-1807 αναφορά Ιωάννη Καποδίστρια

Κατά τον Δήμο Α. Κουνιάκη, στη συγκέντρωση αυτή πήρε μέρος και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν καπετάνιος στο πολεμικό πλοίο «Άγιος Γεώργιος».
«…Λέγεται πως στο συμπόσιο αυτό σε πρόποση του Καποδίστρια υπέρ απελευθερώσεως της Ελλάδος, οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν γυμνά τα ξίφη τους και ωρκίστηκαν να αγωνιστούν για την ελευθερία όλης της σκλαβωμένης πατρίδος…» γράφει ο Ροντογιάννης. ο οποίος τεκμηριώνοντας την ημερομηνία του συμποσίου το τοποθετεί τις ημερομηνίες 6 ή 7 Ιουλίου 1807.
Η Λευκάδα λόγω πρόσβασης με την Αιτωλοακαρνανία και επειδή δεν ήταν υπό Τούρκικο ζυγό στάθηκε σημείο συνάντησης του Καποδίστρια και με άλλους μετέπειτα οπλαρχηγούς όπως τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Νικηταρά και άλλους.
Κατά τούτο λοιπόν η Λευκάδα συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας.