Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί τα γυρίσματα τηλεοπτικής προβολής της Σάμης και της ευρύτερης περιοχής.

Πραγματοποιήθηκαν χτες στο πρωί στη Σάμη και στο χερσαίο τμήμα του αλιευτικού καταφυγίου, τα γυρίσματα τηλεοπτικής εκπομπής κρατικού καναλιού, για την προβολή της Σάμης και της ευρύτερης περιοχής ατής.  Το ξεκίνημα των γυρισμάτων έγινε με τα χορευτικά συγκροτήματα Σάμης, Ζερβάτων, Αγίας Ευφημίας και των "Κεφαλλήνων", να αποδίδουν κεφαλονίτικους χορούς.
Στην ορχήστρα, ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης, βιολί, Ο Μάκης Σκλαβουνάκης, κιθάρα, ο Νίκος Φιλιππάτος, ακορντεόν και ο Μάκης Παπαναστασάτος, τραγούδι.  Ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες, για τους χορευτές και την ορχήστρα, λόγω της αφόρητης ζέστης και του εδάφους ( χαλίκι και άμμος ).
Ακολούθησαν, παρουσίαση της τοπικής κουζίνας, με φαγητά που είχαν ετοιμάσει, γυναίκες της Σάμης. Ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσε η παραδοσιακή χταποδόπιτα. Κατόπιν, εκπρόσωποι των συλλόγων των επαγγελματικών κλάδων της περιοχής και της εκκλησίας, αναφέρθηκαν στα τοπικά πράγματα, ( τουρισμό, παραγωγή, νυκτερινή ζωή, θρησκευτικά πράγματα της περιοχής, ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάτρας - Σάμης, αλιεία  κλπ. )  Ιδιαίτερα λεπτομερής και κατατοπιστική στην ιστορική αναφορά για τη Σάμη, ήταν η φιλόλογος του Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης, κ. Ελένη Χριστοδουλή. Από τις πιο σημαντικές στιγμές της παρουσίασης! Μνεία, έγινε, και για τα γυρίσματα της ταινίας, "το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι", που έγιναν στη Σάμη και στην ευρύτερη περιοχή, το 2000. Τα μέλη του  Δ.Σ. του Συλλόγου ¨Αιγιαλός", αναφέρθηκαν, στις δραστηριότητες τους Συλλόγου και στους στόχους που έχουν θέσει, για το υπόλοιπο της θητείας τους. Να σημειώσουμε, πως από την παρουσίαση έλειπε, εκπρόσωπος της Φιλαρμονικής Σάμης, "Θέμος Αμούργης". Η άποψη που ακούστηκε από κάποιους, πως "δεν καλέστηκε γιατί η Φιλαρμονική,  ανήκει στην ΚΕΔΗΚΕ"...μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να σταθεί!! Η Φιλαρμονική με τα εξήντα εν ενεργεία συμμετέχοντα  παιδιά, από τις περιοχές Σάμης και Πυλάρου, ανήκει πρώτα και κύρια στη Σάμη και μετά οπουδήποτε αλλού!! Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού γίγνεσθαι της περιοχής μας και με πολλές και λαμπρές συμμετοχές σε δρώμενα  εκτός Κεφαλονιάς, εδώ και αρκετά χρόνια!!   Κλείνοντας να πούμε πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό  του καναλιού, η εκπομπή, θα προβληθεί από το τηλεοπτικό σταθμό  ΕΡΤ3, στις 13/8/2017
Ακολουθούν time lapse με φωτογραφίες από τα χτεσινά γυρίσματα.