Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ε.Α.Σ. : Eπιτακτική η ανάγκη στήριξης του Συνεργατισμού




Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι, το Σάββατο 1 Ιουλίου τιμάται όπως κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο η ιδέα του Συνεργατισμού και της Συνεταιριστικής πρωτοβουλίας, καθώς έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια  Ημέρα Συνεταιρισμών». Ο Συνεταιρισμός ανθεί σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, το ενισχύει και ενισχύεται. Προωθεί τη δημοκρατική συνεργασία και ηθική. Ο θεσμός του Συνεταιρισμού , ως ελεύθερος και δημοκρατικός έχει κατορθώσει στη χώρα μας να αποτελεί το τελευταίο προπύργιο άμυνας ενάντια στην εκμετάλλευση και να ενεργεί ως εξισορροπητικός παράγοντας στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, ο ανταγωνισμός έχει την  τάση της εξισορρόπησης των τιμών και επομένως δεν θα υπήρχε ανάγκη των θεσμών της αυτοπροστασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, καταλήγει πάντα σε μονοπωλιακές καταστάσεις που οπωσδήποτε είναι εις βάρος των καταναλωτών. Ο ρόλος του Συνεργατισμού είναι να ενεργεί στη πράξη ως ο εξυγιαντικός παράγοντας του ανταγωνισμού και των δομών του, προς όφελος των καταναλωτών.
Η περίοδος που διανύουμε, αποτελεί δυστυχώς μία δοκιμασία για το εμπόριο όσο και την ντόπια οικονομία. Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός και το Ελληνικό Συνεταιριστικό Κίνημα μπορούν να αποτελέσουν το πυλώνα στήριξης της προσπάθειας για αναστύλωση της ντόπιας πρωτογενούς παραγωγής. Είναι, ίσως, ο μοναδικός θεσμός που μπορεί να ανταποκριθεί στη δυσκολία της οικονομικής κρίσης, να προωθήσει την υγιή επιχειρηματικότητα στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αποτελεί κρίσιμης σημασίας, σήμερα, η στήριξη της Αγροτικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, ώστε να μην παραδοθεί ολοκληρωτικά ο αγροδιατροφικός τομέας στα μεγάλα συμφέροντα. Ειδικά  στη Κεφαλονιά και Ιθάκη της οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να αποτελεί πρώτο μέλημα της Πολιτείας η αναζωπύρωση της Συνεταιριστικής δράσης.

                              Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης