Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην Κεφαλονιά

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Συντάκτης: 
efsyn.gr
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο έδωσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Κεφαλονιά. Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να κάνουν ρίψεις νερού ενώ στο νησί καταφθάνουν και άλλες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης. Αίτημα από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της Λειβαθούς και του Ελειού – Πρόννων.


Εκκενώθηκαν σπίτια και τουριστικά καταλύματα

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα των πυρκαγιών στην Κεφαλονιά. Επιτόπου επιχειρεί το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης του νησιού ενώ καταφθάνουν και ενισχύσεις και από άλλες περιοχές.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, θα οριοθετηθούν ζώνες πυρόσβεσης, ενώ στα σημεία θα παραμείνουν ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να προλάβουν πιθανές αναζωπυρώσεις.



Η πυρκαγιά ξέσπασε μετά τις 8:30 το βράδυ της Τετάρτης, σε δασική έκταση, μεταξύ Βλαχάτων και Σιμωτάτων στους πρόποδες του Αίνου, στην Κεφαλονιά.

Η πυρκαγιά στα Σιμωτάτα και τα Λουρδάτα έφθασε μία ανάσα από τις αυλές των σπιτιών και τουριστικών καταλυμάτων ενώ υπήρξαν προληπτικές εκκενώσεις προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.  

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει περάσει τους οικισμούς και δεν απειλεί πλέον κατοικημένη περιοχή, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια. Η πυρκαγιά αυτή την ώρα καίει δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο στους πρόποδες του Αίνου.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις τελευταίες 5 ημέρες στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν 35 πυρκαγιές που σε συνδυασμό με τις φωτιές στην Ζάκυνθο αλλά και στην Κέρκυρα ενισχύουν τις υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια νησιά.

Πολύ υψηλός κίνδυνος την Πέμπτη

Σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη, σε περιοχές όπως η Αττική, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. 

VIA