Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

To εικαστικό πρόγραμμα του SaristraFestival 2017

Την Παρασκευή ξεκινά το SaristraFestival 2017 και παρουσιάζει, με ιδιαίτερη χαρά, το εικαστικό του πρόγραμμα.
Το Saristra πραγματοποιεί, τη φετινή χρονιά,  ένα άνοιγμα στα εικαστικά επιχειρώντας μια πρόσμειξη διαφορετικών μέσων, πολιτισμικών επιρροών και τοπικής φυσιογνωμίας. Στο μοναδικό και ιδιαίτερο χώρο του φεστιβάλ τα σπίτια των Παλαιών Βλαχάτων Σάμης ‘αναβιώνουν’, εμπνέουν και φιλοξενούν με τρόπο ενεργητικό.  Ο δημιουργός εκφράζεται με αφορμή τον τόπο, αλλά και το ίδιο το έργο ‘μεταμορφώνεται’ από το χώρο. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στην 5η  διοργάνωσή του, το Saristra δίνει έμφαση στην παρουσία του δημιουργού στη διαμόρφωση της δυναμικής του φεστιβάλ. Έτσι, προσκαλεί εννέα γυναίκες τις Αννα Βάσωφ, Αμάλθεια Μενάγια, Αννέτα Σπανουδάκη, Ελεάννα Μπαλέση, Ελλη Σκουρογιάννη, Κατερίνα Μόμιτσα, Loulou D’Aki,  Μαρία Καραθάνου & Ρανιώ Σαρρή να παρουσιάσουν την τέχνη τους. Η φύση, ο άνθρωπος, ο μύθος, το όνειρο, η μνήμη και η φιλοξενία μεταφράζονται σε φωτογραφία, ζωγραφική, design, performance, εγκαταστάσεις και video.  
Η Αννα Βάσωφ με έδρα της τη Βιέννη θα παρουσιάσει το έργο ‘Οποιος μπεί θα πάρει ένα φιλί΄, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το Saristra Festival. Η Αμάλθεια Μενάγια με έδρα το Παρίσι, θα παρουσιάσει τη σειρά σχεδιών ‘Your Biggest Fan’. Η Αννέτα Σπανουδάκη μας συνδέει με την έννοια της φιλοξενίας μέσα από performance και εγκαταστάσεις. Η Ελεάννα Μπαλέση, εμπνέεται από τον χώρο και τον αναδιαμορφώνει με το έργο της ‘Ανάκτηση΄. Η Ελλη Σκουρογιάννη με έδρα το Ρότερνταμ και καταγωγή την Κεφαλονιά, θα δώσει μία σύγχρονη perofrmance τσίρκου το Σάββατο 5/8 στις 23:00. Η Κατερίνα Μόμιτσα ή Κáte θα αναπλάσσει τους πέτρινους τοίχους με την τέχνη τους Ebru. H Loulou D’Aki, από τη Σουηδία, θα εκθέσει τη φωτογραφική σειρά ‘Make A Wish’, με εικόνες και όνειρα νέων που ζουν σε συνθήκες σύγκρουσης. Η Μαρία Καραθάνου αναλύσει την ανθρωπολογική διάσταση του μύθου. Και η Ρανιώ Σαρρή, νικήτηρια του φετινού διαγωνισμού για δημιουργούς που ζουν στην Κεφαλονιά, θα παρουσιάσει το έργο της Αντινομία με αφετηρία το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καββαδία. 
Το φεστιβάλ για τέταρτη χρονιά συνεργάζεται με το ADAF- ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL και προβάλλει τις δουλειές 72 καλλιτεχνών μέσα από τέσσερα έργα με θεματικές PostNature, PostEarth & PostFuture. 
Οι MAETA design & PENN design summer abroad program επισκέφθηκαν τον Ιούνιο του 2016 τα Παλιά Βλαχάτα Σάμης και δημιούργησαν ένα φωτογραμμικό χάρτη του χωριού, ο οποίος θα παρουσιαστεί στη φετινή διοργάνωση. 
Παράλληλα με τις εκθέσεις θα προβληθούν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες.  Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell on Me του Νικόλα Τριανταφυλλίδη - Η ζωή και η μουσική καριέρα του εκκεντρικού μαύρου μπλουζίστα Σκρίμιν Τζέι Χόκινς, δημιουργού του τραγουδιού «I put a spell on you», μέσα από αφηγήσεις του ιδίου, αλλά και επωνύμων καλλιτεχνών όπως οι Τζιμ Τζάρμους, Μπο Ντίντλεϊ, Έρικ Μπάρτον κ.ά. Η ταινία Lustlands των The Callas - Τέσσερις φίλες αφήνουν πίσω τους την ανεργία και την πόλη και παραθερίζουν σε ένα παραλιακό χωριό, βρίσκοντας ξανά φίλους και γνωστούς από το παρελθόν. Zero Star Hotel του Βασίλη Κεκάτου- Δύο άντρες μιλάνε μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Ένας από αυτούς είναι νεκρός. Τέλος, WE'RE LOUD 2016: Ten Slovenly Days in Greece του Peter Menchetti - Ένα ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη έκδοση του διεθνούς φεστιβάλ We're Loud, μέσα από την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία αλλά και την προσφυγική κρίση. 
Διαλέξεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας από το σύλλογο Κατελιού, καθώς και ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό του SaristraFestival’ από τον Γεράσιμο Αρτελάρη θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Αυγούστου. Το τριήμερο θα φιλοξενήσει επίσης, δύο σεμινάρια. Το ένα πρόκειται για κατασκευές με τσιμέντο από την Ερση Τσιαντζή στις 4 & 6 Αυγούστου και το δεύτερο αφορά την τέχνη της Ξυλογλυπτικής με τον Ξυλότορνο από τον Κώστα Αννίκα Δευτεραίο. 
Το SaristraFestival 2017 θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντός του το παιδί τόσο ως δημιουργό όσο και ως αποδέκτη της τέχνης. Τρία έργα παιδιών , της Μαρίας Πολλάτου, της Μυρτούς και τους Γεράσιμου Κοτσίφη, με θέμα τον εαυτό τους θα παρουσιαστούν τις τρεις νύχτες του Saristra. Τα έργα έγιναν στο εργαστήρι τέχνης ‘Απωτυπώματα’ με υπεύθυνη τη Μαρίνα Στελλάτου. Παράλληλα, ο σύλλογος Κατελιού θα  προσφέρει περιβαντολογική εκπαίδευση σε παιδιά την Παρασκευη 4/8 στις 19:30 και η ομάδα Τσιριμπίμ Τσιριμπόμ θα αφηγηθεί Κεφαλονίτικες ιστορίες τις επόμενες δύο μέρες στις 20:00. Τέλος ο θίασος σκιών Μελισσηνού θα διασκεδάσει τους μικρούς Σαριστραίους με το έργο ‘Ο καραγκιόζης και η προστασία του περιβάλλοντος’. 

Αναλυτικότερα, το εικαστικό πρόγραμμα του SaristraFestival 2017 διαρθρώνεται στα ακόλουθα εικαστικά δρώμενα:
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 
Αννα Βάσωφ ‘Οποιος μπεί θα πάρει ένα φιλί΄
Αμάλθεια Μενάγια ‘Your Biggest Fan’
Αννέτα Σπανουδάκη ‘Filoxenia’
Ελεάννα Μπαλέση‘Ανάκτηση’
Ελλη Σκουρογιάννη ‘Contemporary Circus Performance’
Κáte – Κατερίνα Μόμιτσα ‘boom SU’
LoulouD’Aki ‘Make A Wish’ 
Μαρία Καραθάνου ‘ΙερόςΓάμος – Περσεφόνη’
Ρανιώ Σαρρή ‘ANTINOMIA’
Εργα παιδιών ‘Ο εαυτός μου’ από το εργαστήρι τέχνης ‘Απωτυπώματα’ με υπεύθυνη τη Μαρίνα Στελλάτου
MAETA design & PENN design summer abroad program ‘Photogrammetric Documentation of PaleaVlahata village’ 
ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL
MAPPING PROJECTION 3D INSTALLATION “PostFuture” by ΠαναγιώτηςΤομαράς I OPEN AIR SCREENINGS I INSTALLATION “Tide” by Vincent Masson I (AR+) INSTALLATION “Prosthetic Reality Book” by Sutu, Code on Canvas and 45 artists and sound designers from around the world
CONTEMPORARY CIRCUS PERFORMANCE
5/8 23:00 Ελλη Σκουρογιάννη

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 
4/8  21:30 – 22:00 ‘Οι θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς’ από το Kateliosgroup
6/8 22:00-22:30 Παρουσίαση και ξενάγηση‘Τα μονοπάτια των άστρων: Μια ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό του SaristraFestival’ από τον Γεράσιμο Αρτελάρη. Θα ακολουθήσει η ξενάγηση μετά την παρουσίαση. 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 
4&6/8 19:30-21:00 Concrete workshop – Έρση Τσιαντζή (ελεύθερη συμμετοχή)
5/8 19:30-20:00 Όταν το ξύλο γυρίζει- Κώστας Αννίκας Δευτεραίος (ελεύθερη συμμετοχή)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
4/8  22:00-23:30  Φτάσαμεε! του Σταύρου Τσιώλη 
5/8 21:00-22:42  Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell on Me τουΝικόλα Τριανταφυλλίδηhttps://www.youtube.com/watch?v=LkGblMSm4ws
         23:00-00:10   Lustlands,των The Callas https://www.youtube.com/watch?v=pabgjNkSlkc
6/8 21:45 – 21:50 Zero Star Hotel του Βασίλη Κεκάτου https://vimeo.com/192233458
                        21:00-22:10 WE'RE LOUD 2016: Ten Slovenly Days in Greece τουPeter Menchetti https://www.youtube.com/watch?v=BxlPBcPtGq0&feature=youtu.be
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
4/8  19:30-21:00 Περιβαντολλογική εκπαίδευση από το Kateliosgroup
5/8 20:00-21:00 Διαδραστική Μουσικοκινητική παράσταση “Ο παράφωνος κανταδόρος” της ομάδας Τσιριμπίμ Τσιριμπόμ.
Ένας Κεφαλονίτης παράφωνος κανταδόρος, ζητάει να βρει τη μελωδική φωνή του, για να καταπλήξει την καλή του. Τα παιδιά, στο τέλος, συμμετέχουν με αυτοσχέδια όργανα.
6/8 20:00 -20:45 Διαδραστική Αφηγηματική Παράσταση “Ένας πειρατής από την Κεφαλονιά” της ομάδας Τσιριμπίμ Τσιριμπόμ.
Ένας Κεφαλονίτης πειρατής (μεγάλη χειροποίητη γιγαντόκουκλα), περιπλανιέται στα νησιά του Ιονίου, με σκοπό να φτάσει στο θησαυρό της Κεφαλονιάς.
22:00 ‘Ο καραγκιόζης και η προστασία του περιβάλλοντος’  από τον θίασο σκιών Μελισσηνού 
http://www.saristrafestival.gr/