Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μέρκελ νίκησε, οι ακροδεξιοί πανηγυρίζουν


Ο σχηματισμός κυβέρνησης, μόνο εύκολος δεν θα είναι... | AP Photo

Η πιο μακρά και ίσως πιο βαρετή προεκλογική περίοδος της Γερμανίας έφθασε στο τέλος της, με τη ψήφο το Γερμανών πολιτών να αναδεικνύουν πρώτο κόμμα το CDU της Άνγκελα Μέρκελ με αρκετά ψαλιδισμένο ποσοστό. Συντριπτική ήττα για τον Μάρτιν Σουλτς και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που οδεύει στην αντιπολίτευση. Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών το ακροδεξιό AFD που με διψήφιο ποσοστό θα βρεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο.


Πλέον, η καγκελάριος Μέρκελ που ανανεώνει για τέταρτη φορά τη θητεία της, καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους, οδηγώντας σε μία νέα φάση την πολιτική ζωή της Γερμανίας.
: Latest projected results in 21:57 (MESZ)

Και τώρα... σχηματισμός κυβέρνησης 

«Είχαμε την ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είχαμε μια δύσκολη τετραετία. Παραμείναμε το ισχυρότερο κόμμα. Έχουμε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης που χωρίς εμάς δεν μπορεί να συγκροτηθεί» το πρώτο σχόλιο της Άνγκελα Μέρκελ που φάνηκε αρκετά απογοητευμένη από το αποτέλεσμα που ανέδειξαν οι κάλπες.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης όμως, μόνο εύκολος δεν θα είναι με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των Φιλελευθέρων και των Πράσινων. Το μοίρασμα της τράπουλας θα είναι αποτέλεσμα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων που θα κορυφωθεί με την κατανομή των υπουργικών θώκων.

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα των exit poll, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα μπει στην επόμενη κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από το CDU.

Με το βλέμμα στον Μακρόν, ο ηγέτης του FDP, φρόντισε να στείλει το μήνυμά του: «Είναι αδιανόητο για εμάς 60 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης να διοχετεύονται στην Γαλλία ή την Ιταλία...Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας» είπε, γκρεμίζοντας τα ευρωπαϊκά όνειρα του Γάλλου προέδρου για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.  

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα και ότι θα εξετάσει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. 

Το SPD, που χάνει περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2013 όπως όλα δείχνουν αποχωρεί από την κυβερνητική συνεργασία με τους Συντηρητικούς και θα πάρει τη θέση του στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για «πικρή ημέρα», σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν πέτυχε τον στόχο του.
AP Photo

«Θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ...»

Η απάθεια και η απραξία σε πολιτικό επίπεδο που επέδειξε η Άνγκελα Μέρκελ όλο το τελευταίο διάστημα, γιγάντωσε τις ακροδεξιές φωνές που έρχονται με φόρα και στέλνουν το AFD με διψήφιο ποσοστό, στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από το ακροδεξιό AfD έδειξε την πορεία που θα ακολουθήσει.

«Θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ. Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και το λαό μας» τόνισε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος.

Με όλα τα φώτα να πέφτουν στην ημέρα που ξημερώνει, στο «στρογγυλό τραπέζι των ελεφάντων» μεταξύ των αρχηγών των γερμανικών πολιτικών κομμάτων, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχηματισμό κυβέρνησης. Η Άνγκελα Μέρκελ στις σχετικές ερωτήσεις που δέχθηκε απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την πεποίθησή του πως τελικά θα σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU/CSU-FDP,Πράσινοι) ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Εκπρόσωπος του AFD, δήλωσε πως το κόμμα του θα ασκήσει «μια σκληρή αντιπολίτευση (...) που η Γερμανία δεν είχε μέχρι στιγμής». Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται το κόμμα του για «ακροδεξιά ρητορική», είπε πως αυτό που ζητάει το AFD είναι η γερμανική Βουλή να ασκεί πολιτική για το γερμανικό λαό, συμπεριλαμβάνοντας και όσους έχουν μεταναστευτικές ρίζες και υπακούν στους γερμανικούς νόμους.

Συμπλήρωσε πως το κόμμα που εκπροσωπεί «δεν πρόκειται να ανεχτεί τη ξενοφοβία»!
Οι Γερμανοί ψηφίζουν στις ομοσπονδιακές εκλογές
Οι Γερμανοί ψηφίζουν στις ομοσπονδιακές εκλογές AP Photo/Markus Schreiber

Αν...

...οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στην Γερμανία και αποκλείεται μέχρι τώρα από όλους.

Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού

«Συγχαρητήρια στην Άνγκελα Μέρκελ για την νίκη της στις γερμανικές εκλογές. Η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από πότε. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.