Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΚΛΑΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΡΜΟΣ


Ολοκληρώθηκε χθές, Κυριακή 17/9, στην αίθουσα του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης το διήμερο (δύο συνεδριάσεις) Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, το πρώτο που έγινε στο νησί μας επί της παρούσας περιφερειακής αρχής και κατά τα φαινόμενα και μοναδικό καθ όλη την διάρκεια της θητείας της.


Έχοντας ήδη εισέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) σε προεκλογική περίοδο (άτυπα μεν ουσιαστικά δε), με όλους τους επίδοξους μνηστήρες να επιδιώκουν να λάβουν την καλύτερη θέση εκκίνησης, φιλοξενήσαμε στο νησί μας τους συμβούλους της Περιφέρειας από τα γειτονικά νησιά, οι οποίοι, επί τη ευκαιρία, γνώρισαν και εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές του τόπου μας. Και αφού περιηγήθηκαν τα ¨αξιοθέατα¨ του νησιού κλείστηκαν μέσα στην αίθουσα του Μ.Κ.Ι. προκειμένου να πείσουν, εαυτούς και αλλήλους, για την πλέρια ευαισθησία και την πλήρη συμπαράσταση τους στα προβλήματα που βιώνει η Ιθάκη και οι πολίτες της.

Ακούσαμε από τα χείλη όλων, σε αγαστή ομοφωνία των παρατάξεων, για την απαράδεκτη κατάσταση του λιμανιού – νταμάρι του Πίσω Αετού, για την εγκληματική αδιαφορία χρόνων, των ιθυνόντων, για την κατασκευή και ολοκλήρωση αποχετευτικού-βιολογικού καθαρισμού στο Βαθύ, για το πρόβλημα ύδρευσης του νησιού, για την δυσφημιστική κατάσταση στους αρχαιολογικούς χώρους και την απουσία κάθε αρχαιολογικής σκαπάνης, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αδειοδότησης του υδατοδρομίου, για την αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών στο νησί, για το επαρχιακό δίκτυο και τη βραχοπροστασία και βεβαίως για το μείζον ζήτημα της συγκοινωνίας, που είναι και το μόνο πρόβλημα το οποίο βιώσανε και για το οποίο είχανε άμεση αντίληψη του θέματος.

Ακούσαμε πολλά από τους αγαπητούς περιφερειακούς συμβούλους, κυρίως βέβαια ακούσαμε να επιρρίπτουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον, οι μεν στους δε, οι τωρινοί στους προηγούμενους και οι υπόλοιποι στους διοικούντες νυν και τέως. Δεν ακούσαμε όμως κάποια συγκεκριμένη πρόταση και κάποια απτή και άμεση δράση που θα ανοίξει δρόμους επίλυσης, αν όχι όλων, τουλάχιστον των περισσοτέρων από τα παραπάνω προβλήματα. Η επιφανειακή σχεδόν επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων της Ιθάκης, από όλους ανεξαιρέτως, φανέρωσε την έλλειψη οράματος και σχεδίου ανάπτυξης για το νησί. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα, για τα οποία συζητούσαμε πριν από 10 – 15 – 20 χρόνια, εξακολουθούν και σήμερα να μας ταλανίζουν και όχι μόνο δεν έχει εξευρεθεί κάποια λύση, αλλά αυτά έχουν οξυνθεί περαιτέρω, γι΄αυτό σε κανέναν από τους παρευρισκομένους συμπολίτες μου δεν νομίζω να δημιουργήθηκε η πεποίθηση πως η διαδικασία αυτή θα αποφέρει κάτι, ουσιαστικό, κάτι θετικό, κάτι αποτελεσματικό για τον τόπο. Διαπιστώσεις, ευχολόγια και αποποποίηση ευθυνών και βεβαίως έλλειψη χρημάτων και έλλειψη αρμοδιότητας επί των θεμάτων. Τότε προς τι ο κλαυθμός και ο οδυρμός;

Αναρωτηθήκαμε στη συνεδρίαση εάν τα προβλήματα της Ιθάκης, προβλήματα επιβίωσης κατά την άποψη μας, τους έχουν απασχολήσει άλλοτε στην τριετή θητεία τους ή μόνο τώρα, αφού λόγω της επισκέψεως τους αναγκάσθηκαν να ασχοληθούν με αυτά, τους τονίσαμε δε, πως ένα περιφερειακό συμβούλιο που συντελείται για μία και μόνη φορά στην Ιθάκη όφειλε να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τα θέματα του νησιού, που ούτε λίγα είναι ούτε ασήμαντα, και όχι να αναλώνεται σε θέματα διαδικασίας και γραφειοκρατίας.

Το απογοητευτικό βέβαια από την άλλη μεριά ήταν η μικρή συμμετοχή του κόσμου της Ιθάκης στην διαδικασία, φαινόμενο των καιρών μας, που σηματοδοτεί την απογοήτευση των πολιτών και την ηθελημένη αποχή από τις εθιμοτυπικές πολιτικές διαδικασίες και διεργασίες. Βεβαίως εδώ υπάρχει και η ευθύνη των οργανωτών, δηλαδή της Περιφέρειας, που απ’ ότι μάθαμε ανέθεσε στον Δήμο την διοργάνωση και όχι στο Επαρχείο, αφού δεν φρόντισε να κοινοποιήσει (όπως λέμε και στο fb) στο λαό και τους πολίτες της Ιθάκης την διενέργεια του συμβουλίου, προφανώς φοβούμενη παρεμβάσεις και αντιδράσεις.

Η Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών κατέθεσε τρεις επερωτήσεις – προτάσεις στο συμβούλιο. Η πρώτη αφορούσε την πορεία της τροποποίησης του  Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΠΧΣΑΑ). Τονίσαμε την παντελή απουσία τόσο της κοινωνίας της Ιθάκης όσο και των φορέων της από την διαδικασία, αφού δεν έχει συντελεστεί καμία ενημέρωση, εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής και δεν έχει γίνει καμία σύσκεψη ή διαβούλευση. Σε μία περίοδο που αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο Ιόνιο (εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθορισμός περιοχών υδατοκαλλιεργειών, χαρακτηρισμός λιμανιών κ.α.) το νησί μας δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση   για ένα σχέδιο που σε λίγο καιρό γίνεται νόμος ο οποίος θα ρυθμίζει την τύχη της Ιθάκης και της γύρω περιοχής στο μέλλον. Καταφέραμε να αποσπάσουμε την υπόσχεση του Περιφερειάρχη για την διενέργεια συζήτησης – ενημέρωσης, σε άμεσο χρόνο για την παρουσίαση του σχεδίου.

Το δεύτερο θέμα που θέσαμε και που πιστεύουμε πως έχει μείζονα σημασία και γι΄αυτό θα ακολουθήσει συνέχεια με την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφορά το αίτημα για διοικητική και οικονομική αυτονόμηση και αυτοτέλεια της Π.Ε. Ιθάκης, με την εκλογή τοπικού αντιπεριφερειάρχη με πλήρεις αρμοδιότητες και ευθύνες και με την στελέχωση της Π.Ε. Ιθάκης με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί άλλη ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου και να σταματήσουν οι Θιακοί να ταλαιπωρούνται και να εξαρτώνται απόλυτα από τις Υπηρεσίες και τις Αρχές μιας άλλης περιφερειακής ενότητας αυτής της Κεφαλληνίας. Η περιφερειακή ενότητα Ιθάκης είναι θεσμοθετημένη ως χωριστή Π.Ε. με το Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) και το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική απόφαση να της δοθούν οι καθ’ ύλην αρμοδιότητες. Αυτή την στιγμή είναι σε διαβούλευση ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος και οποιοδήποτε τεχνοκρατικό εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί εάν υπάρχει η πολιτική βούληση. Εμείς ζητήσαμε να μπει προς ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο το ανωτέρω αίτημα προκειμένου να προωθηθεί ως θέση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τις τεχνικές λεπτομέρειες … αλλά ακόμη περιμένουμε, από όλες τις παρατάξεις, τις απαντήσεις.

Τέλος ρωτήσαμε, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, για τα έργα οδοποιίας που έχει προγραμματίσει και σχεδιάσει η Περιφέρεια για την Ιθάκη μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών επαρχιακού οδικού δικτύου Ιθάκης» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Δεν λάβαμε όμως ούτε στο ερώτημα αυτό κάποια σαφή απάντηση παρά μόνο πως ο διαγωνισμός πήρε αναβολή διότι άλλαξε πάλι το νομοθετικό πλαίσιο.

Εν κατακλείδι μετά το όμορφο και θερμό Σαββατοκύριακο που περάσαμε ξαναγυρίζουμε στην καθημερινότητα με τα προβλήματα εδώ παρόντα και το ερώτημα που αιωρείται στην κοινωνία είναι αν μπορούμε να περιμένουμε κάτι, αν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι ή μήπως τα προβλήματα συνεχώς θα διογκώνονται και θα οξύνονται, όπως αποδεικνύει η πεζή πραγματικότητα.

Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε, κάτι το οποίο το τονίσαμε και από το τραπέζι του συμβουλίου, πως τα προβλήματα δεν λύνονται δια της αλληλογραφίας και των υψηλών συναντήσεων σε θωρακισμένα γραφεία (το αποτέλεσμα το βιώνουμε), τα προβλήματα δεν λύνονται δια της αναθέσεως, τα προβλήματα λύνονται με διαρκή αγωνιστική παρέμβαση με τον ίδιο το λαό μπροστάρη και όχι με το λαό παρατηρητή-θεατή όπως τον θέλουν οι εκάστοτε εξουσίες.

Η Περιφερειακή Αρχή αλλά και όλες οι περιφερειακές παρατάξεις και οι τοπικές αρχές σε κάθε νησί οφείλουν να ξακαθαρίσουν με ποιους είναι και με ποιους συμπαρατάσσονται, με ποιους δηλαδή θα πορευτούν μαζί και ποιους θ΄αφήσουν πίσω, και αφού γίνει αυτό, τότε ελπίζουμε όλοι μαζί Περιφέρεια και Δημοτικές Αρχές, με τον λαό σύμμαχο να διεκδικήσουμε πίσω τις ζωές μας, τα όνειρα που μας σκότωσαν, τον πλούτο που μας έκλεψαν.

Σπύρος Κυριάκου Μπούας

Για την Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών Ιθάκης