Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ, ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ……


Το έγκλημα στη Μάνδρα, το κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση, δεν είναι ούτε τραγωδία, ούτε εκδίκηση της φύσης. Άλλωστε για ποιο λόγο να εκδικηθεί η φύση φτωχούς ανθρώπους, που η εσωτερική μετανάστευση ως επί το πλείστον τους έριξε από τα χωριά τους στα αυθαίρετα της Δυτικής Αττικής, του Περάματος, της Δραπετσώνας….κυρίως μετά τον Εμφύλιο και κυριώτατα επί «Εθνάρχη» Καραμανλή, την εποχή της μεγάλης ανακατανομής του πληθυσμού της πατρίδας μας στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και του δήθεν ελληνικού «οικονομικού θαύματος». Κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά, έ; Κάτι σύγχρονο , έ; Ή μήπως κάνω λάθος;
Τα ίδια δεν λένε και σήμερα οι φωστήρες που μας κυβερνούν, ου μην αλλά και οι προηγούμενοι από αυτούς, που θέλουν να μας ματαξανακυβερνήσουν; Διότι η Ευρώπη, βεβαίως, βεβαίως, και η βιώσιμη ανάπτυξη, βεβαίως, βεβαίως, και ήρθε η σειρά μας να βγούμε από τα Μνημόνια, βεβαίως, βεβαίως……Και έρχεται ένα ωραίο πρωί, που φυσάει παραπάνω, γιατί πάντα θα έρθει μια μέρα που θα φυσήξει παραπάνω, που βρέχει πολύ περισσότερο, γιατί πάντα θα έρθει μια μέρα που θα βρέξει περισσότερο και ξεχειλίζουν οι μπαζωμένοι χείμαρροι , που έχουν γίνει εν τω μεταξύ δρόμοι, προκειμένου να περάσει το άρμα της ανάφτυξης, και το έρμο το νερό προσπαθεί να βρεί τον προαιώνιο δρόμο του, που η ίδια η φύση του δημιούργησε με τις γεωλογικές διαμορφώσεις του εδάφους, από την ιουράσια περίοδο και πριν, και αντί για κοίτη, βρίσκεται μέσα στο σαλόνι του έρμου του εργάτη, που τον έστειλαν να δουλέψει στις ρυπογόνες φάμπρικες που έφτιαξαν δίπλα στην πρωτεύουσα γιατί έτσι γούσταραν και επειδή έτσι τους βόλευε, χωρίς καμία πρόβλεψη για το πού και πώς θα στεγαστεί, θα κάμει οικογένεια, θα μεγαλώσει τα παιδιά του……Και το σαλόνι γίνεται λίμνη και τα έπιπλα βάρκα και η ζωή του κομμάτια. Και πάει περίπατο το αφήγημα για «Ισχυρή, Νέα, Καλύτερη Ελλάδα» την οποία φυσικά αξίζουμε και φυσικά δεν πρόκειται πτέ με δαύτους να έχουμε. Και δώστου τα τρομολαγνικά δελτία ειδήσεων, και δώστου οι κυκλώνες της Μεσογείου, που παρουσιάζονται ως κάτι το πρωτοφανές, αν και πάντα οι ψαράδες μιλάνε για «τρόμπες» (όχι δημοσιογράφους, αλλά υδάτινες τοιαύτες…) και δώστου οι μετεωρολόγοι σε ρόλο «αλήτη-ρουφιάνου-δημσιογράφου», που προσπαθούν να καλύψουν την απαξίωση των άλλων των «κανονικών» δημοσιογράφων, που κανένας πλέον δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Χτές το βράδυ η δημόσια ΕΡΤ διέκοψε το πρόγραμμά της για να δείξει έναν «κατακλυσμό» στο κέντρο της Αθήνας και με έκανε να θυμηθώ πόσες φορές είχα περπατήσει ως φοιτητής υπό τέτοιου είδους «κατακλυσμό» στα ίδια μέρη, γιατί ήμουν αμελής και δεν είχα ομπρέλα (ή ερωτευμένος και δεν φοβόμουν την βροχή)  και τότε κανείς μα κανείς δεν μιλούσε για κατακλυσμό….
Τα συμπεράσματα απλά και εύκολα: 1) Δεν φταίει η Φύση, ούτε αυτή εκδικείται κανέναν. Φταίει η ελεεινή εκμετάλλευση κάθε φυσικού πόρου και μέσου από τα αρπακτικά, τα διαχρονικά. 2) Η καταστροφή της Μάνδρας αποτελεί ένα μάθημα ΣΧΟΑΠ…..Δεν μπορούμε να χτίσουμε παντού, δεν γίνεται και δεν πρέπει. Μια βόλτα πρέπει να πάνε οι τοπικοί επαΐοντες ,οι αναπτυξιακοί, σε μέρη που κόπτονται πως είναι ό,τι πρέπει για χτίσιμο και μετά να βάλουν να δούν το βίντεο της Μάνδρας και μετά να πάμε όλοι μαζί να βαρέσουμε το κεφάλι μας στον Μανδρότοιχο της Απληστίας μας  της Καπιταλιστικής.3) Να φυλαγόμαστε από τον Καιρό, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ. Τα αρπαχτικά όπου Γής έχουν καταλάβει πως μοναδικό αποκούμπι στους Καιρούς του Φόβου είναι η ΕπανΑνακάλυψη της Φύσης από τον Άνθρωπο. Γιατί τα διδάγματα που παίρνουμε πολλά. Και πλέον προσπαθούν να μας αποκόψουν και πάλι από αυτή. Για αυτό δεν πιστεύω στους δήθεν «Οικολόγους» που συναγωνίζονται σε τρομολαγνεία τις Ειδήσεις των 8…..Και να το δούμε και ως μάθημα και να μην κλείνουμε τα σχολεία ανήμερα στις 17 του Νοέμβρη, επειδή «βρέχει στο Σαντιάγο»…..
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΤΑΦΛΑΜΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Ιθάκης