Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Μαζικό και μαχητικό παρόν όλων των Ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία στις 14 Δεκέμβρη 2017 Απεργιακή συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο BLUE HORIZON στις 9 πμ και στις 10.30 πμ στην Αθήνα (Μουσείο)




Με ομόφωνη απόφαση όλων των Ναυτεργατικών Σωματείων στις 14/12/2017 πραγματοποιείται 24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Στις 14 Δεκέμβρη 2017 οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα θα δώσουν την δική τους αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Στην πολιτική της συντριβής των εργασιακών τους δικαιωμάτων, των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και των επιχειρήσεων, στο παραπέρα χτύπημα των προνοιακών επιδομάτων, στην καταστροφική και διαλυτική πολιτική στα ασφαλιστικά ταμεία και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στο γενικευμένο καθεστώς των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας, στην συντονισμένη επιχείρηση των δανειστών και της κυβέρνησης να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και να βάλουν στον γύψο τα κορυφαίο δικαίωμα της απεργίας παίζοντας ανοιχτά το παιχνίδι του μεγάλου κεφαλαίου.

Παράλληλα με την συμμετοχή τους παλεύουν ενάντια στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας που έχει επικρατήσει όλα τα χρόνια της μνημονιακής επιδρομής με την διάλυση των ΣΣΕ(ΕΣΣΕ – κλαδικές ΣΣΕ) και της κατεδάφισης όλου του εργατικού θεσμικού πλαισίου.
Στον χώρο της Ναυτιλίας κυβέρνηση και εφοπλιστικό κεφάλαιο συμπορεύονται σε ενιαία κατεύθυνση. Κοινός στόχος τους να διατηρηθεί και να διευρυνθεί το αντιλαϊκό καθεστώς του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Η κατάσταση στο κοινωνικοασφαλιστικό, οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις και περικοπές των συντάξεων, όπως ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, το μακροχρόνιο πάγωμα στην χορήγηση των συντάξεων, η παράδοση της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ στον ΕΦΚΑ και το αναμενόμενο ξεπούλημά της, η διάλυση των αυτόνομων ταμείων Πρόνοιας, ΚΕΑΝ, Οίκου Ναύτη αλλά και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων που θα ακολουθήσει θα πλήξει ακόμη παραπέρα το ύψος των συντάξεων και των άλλων ασφαλιστικών παροχών.
Την ίδια στιγμή στην ποντοπόρο Ναυτιλία οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία, η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα και η ανασφάλεια κυριαρχεί περισσότερο από ποτέ σε όλον τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.
Οι ΣΣΕ για 7η χρονιά ανανεώνονται με μηδενικές αυξήσεις (επιβατηγός ναυτιλία) ενώ στην φορτηγό ναυτιλία (ποντοπόρα – μεσογειακά – Φ/Γ κάτω των 500 κόρων) παραμένουν στα επίπεδα του 2010  χωρίς να έχουν έως τώρα ανανεωθεί επειδή το κομπραδόρικο εφοπλιστικό κεφάλαιο βάζει ως όρο την κατάργηση της υφιστάμενης ΣΣΕ και των μισθών και την εφαρμογή της σύμβασης της ITF η οποία αφορά τα κατώτερα επίπεδα για τους αλλοδαπούς Ναυτεργάτες.
Παράλληλα οι εργασιακές σχέσεις και τα προβλήματα των Ναυτεργατών στα πλοία αυξάνονται και οξύνονται, οι αυθαιρεσίες των εφοπλιστών πολλαπλασιάζονται και παράλληλα η γνωστή πλειοψηφία της ΠΝΟ προχώρησε σε συνέδριο στο οποίο οι εφοπλιστές για άλλη μια φορά επέβαλαν τον εκλεκτό τους Γ.Γ. Γιάννη Χαλά με σκοπό να συνεχίσει και να διαιωνίζεται η αντιδημοκρατική και νόθα κατάσταση στην ΠΝΟ και στο Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Οι εξελίξεις, η όξυνση των προβλημάτων, η επίθεση στα δικαιώματά μας επιβάλουν περισσότερο από ποτέ οι Ναυτεργάτες  να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο αγώνας και μόνο ο αγώνας αποτελεί εγγύηση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Πανεργατική απεργία στις 14/12/2017 πρέπει να αποτελέσει σημείο στροφής που θα κινητοποιήσει και θα βγάλει στους δρόμους την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη φιλολαϊκή πορεία για τον τόπο και τον λαό μας.

Έναρξη της απεργίας Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 την 00.01 και λήξη την 24.00 ώρα

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ