Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ξέσπασμα οργής στα παλαιστινιακά εδάφη



Ξέσπασμα οργής στα παλαιστινιακά εδάφη
Πετροπόλεμος και δακρυγόνα στη Βηθλεέμ | AP Photo/Nasser Shiyoukhi
Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών σημειώνονται στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη ως συνέπεια της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τεράστιες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 17 άτομα.
Όπως έγινε γνωστό, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στο σημείο ελέγχου Αλ-Μπιράχ κοντά στη Ραμάλα, από πλαστικές σφαίρες και κανονικά πυρά. Ακόμη δύο τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες στην Καλκίλια και την Τουλ Κραμ, ενώ συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη στη Ναμπλούς και την Τζενίν. Στη Γάζα υπάρχει ένας σοβαρά τραυματίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες προς τους στρατιώτες, στις πολυπληθείς διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη στη Ραμάλα, την Τουλ Κραμ και τη Ναμπλούς, αλλά και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.
Οι διαδηλωτές καίνε φωτογραφίες και ομοιώματα του Αμερικανού προέδρου, ενώ φωνάζουν συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων» και «Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στον Τραμπ!».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ενισχύει με νέες δυνάμεις τα στρατεύματά του που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις, ενώ θα παραταχθούν κι άλλοι στρατιώτες, ενώ τάγματα θα μείνουν σε επιφυλακή στο πλαίσιο των μέτρων «για την πρόληψη νέων εξελίξεων».

Χαμάς: «Ιντιφάντα»

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε νέα ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου «επιθετική ενέργεια ενάντια στον λαό μας και πόλεμο εις βάρος των ιερών και των οσίων μας».
Όπως είπε, ο ξεσηκωμός θα πρέπει να αρχίσει αύριο Παρασκευή, την ιερή ημέρα των μουσουλμάνων, και «ο ξεσηκωμός θα συνεχιστεί μέχρι ο Τραμπ και οι κατοχική δύναμη να μετανιώσουν γι' αυτή την απόφαση».
Ξέσπασμα οργής στα παλαιστινιακά εδάφη
Επεισόδια και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ | AP Photo/Ariel Schalit
«Έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Χαμάς και σε όλες τις πτέρυγές της να είναι πλήρως έτοιμες για οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ή εντολές που μπορεί να δοθούν για να αντιμετωπιστεί αυτός ο στρατηγικός κίνδυνος που απειλεί την Ιερουσαλήμ και απειλεί την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Χανίγε.
«Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης», δήλωσε.
Ξέσπασμα οργής στα παλαιστινιακά εδάφη
Καίγοντας εικόνες του Τραμπ στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/ Khalil Hamra
Επίσης, κάλεσε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και τους Άραβες να μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς έχει ήδη πάει στο Αμμάν της Ιορδανίας για να συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους μετά την απόφαση Τραμπ.

Αντιδρά ο αραβικός κόσμος

Οι ηγέτες των κρατών της Μέσης Ανατολής έχουν ήδη καταδικάσει την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει οργή και ανεξέλεγκτες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, μίλησε για «αδικαιολόγητη και ανεύθυνη απόφαση».
Ο βασιλιάς Σαλμάν επισήμανε τις επικίνδυνες συνέπειες της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε τη Μέση Ανατολή σε «ένα δαχτυλίδι φωτιάς».