Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο:Το Σινεμά των Δημιουργών - Νίκος Παπατάκης

Οι κινηματογραφικές συναντήσεις ξεκινούν πάλι αυτήν την Πέμπτη 18-1-2018 στις 7:00 στο χώρο του George Molfetas Museum Hotel στα Φαρακλάτα. 
Στο επίκεντρο των συναντήσεων μας αυτή τη φορά θα βρεθεί ένας ξεχωριστός Έλληνας δημιουργός, ο Νίκος Παπατάκης ο οποίος άφησε πολύτιμο κινηματογραφικό έργο πίσω του σκηνοθετώντας συνολικά 5 ταινίες. Από ιδιοκτήτης του θρυλικού avant-garde θεάτρου «Κόκκινο Ρόδο» (την περίοδο 1948-1958), φίλος του Sartre, της Simone de Beauvoir, του Jean Genet και του Ζακ Πρεβέρ μέχρι τον Τζόν Κασσαβέτη και την σχέση του με την τραγουδίστρια Nico των Velvet Underground, ο Νικος Παπατάκης υπήρξε μια μυθική μορφή της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας της Γαλλίας και ο σημαντικότερος Έλληνας σκηνοθέτης της διασποράς. 


Στο αφιέρωμα μας θα μιλήσουμε για την ταινία “Οι βοσκοί” (1967) που γύρισε στα βουνά της Πίνδου, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Διαλεγμένο και την Όλγα Καρλάτου. Η ταινία μιλούσε για την ανατροπή, τον εξευτελισμό και την κτηνωδία, καταρρίπτοντας το τρίπτυχο οικογένεια - θρησκεία - έθνος. Όπως εξήγησε και ο ίδιος: «Με τους "Βοσκούς" θέλησα να δείξω ότι ένας άνθρωπος που πεθαίνει από την πείνα και τον φόβο μπορεί να μεταμορφωθεί σε ζώο, να συρθεί, να εξευτελιστεί. Προσπάθησα να περιγράψω τον κόσμο των ταπεινωμένων ανθρώπων με ενάργεια, απαλλαγμένος από συναισθηματισμούς».