Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Μετάλλια τιμής σε τρεις Έλληνες από τη ρωσική πρεσβεία:βραβεύτηκαν, ο Δημήτρης Ζαφειράτος, ο Νίκος Κανούλας και ο Κώστας Παντουβάς .

Τελετή απονομής μεταλλίων σε τρεις Έλληνες πολίτες για την διαιώνιση της μνήμης των Ρώσων νεκρών υπερασπιστών  πραγματοποιήθηκε στην Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Εκ μέρους του  Ρώσου υπουργού άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού απονεμήθηκαν μετάλλια τιμής σε τρεις Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα «για την  διαιώνιση της μνήμης των Ρώσων νεκρών υπερασπιστών της Ρωσίας » 


Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε ειδική δεξίωση προς τιμήν των «υπερασπιστών της ημέρας Πατρίδας», που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι και στρατιωτικοί ακόλουθοι από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις ένοπλες δυνάμεις, το διπλωματικό σώμα, αλλά και πολιτικοί.

«Για την μεγάλη τους συνεισφορά» να διαιωνίσουν τη μνήμη των θυμάτων» βραβεύτηκαν, ο πρόεδρος της ένωσης ελληνο-ρωσικής φιλίας από την Κεφαλλονιά κ. Δημήτρης Ζαφειράτος, ο επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα, κ.  Νίκος Κανούλας και ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Κώστας Παντουβάς .





Ο κ. Ζαφειράτος ξεκίνησε και χρηματοδότησε την κατασκευή το 2011 στο Αργοστόλι μνημείο για τους Ρώσους ναύτες, οι οποίοι, μαζί με τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής αγωνίστηκαν για την ελευθερία του νησιού της Κεφαλονιάς.

Ήταν επίσης ο εμπνευστής επίσης για την  αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του Ρώσου ναυάρχου Θεοδώρου  Ουσακώφ.


Ο κ. Νίκος Κανούλας πήρε ενεργό μέρος στην κατασκευή του μνημείου για τον Ρώσο Ναύαρχο Θεόδωρο Ουσακώφ στα νησιά της Κέρκυρας, Ζακύνθου και Λευκάδας, ενώ συντέλεσε και στην ανέγερση μνημείου αφιερωμένου σε Ρώσους και Έλληνες , που έπεσαν για την ελευθερία και την ορθόδοξη πίστη των πατέρων τους, στο νησί Βίδος κοντά στην Κέρκυρα.

Κάθε χρόνο ο  επίτιμος πρόξενος συντελεί με την μεγάλη συνεισφορά του στην επιτυχή διεξαγωγή του δημόσιου φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά».

Ο κ. Κώστας Παντουβάς είναι συγγραφέας  βιβλίου αφιερωμένου στους ρώσους στρατιώτες και ναύτες, οι οποίοι συνέβαλαν στην επανένωση της Κρήτης στην Ελλάδα και «στον απόηχο της ρωσικής παρουσίας στην Ελλάδα στην Κρήτη την χρονική περίοδο 1897-1909».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ  στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τους τρεις Έλληνες πολίτες για την αξιοπρόσεκτη στάση τους απέναντι στα μνημεία της κοινής ιστορίας των δύο λαών.

Ομως χαρακτηριστικό του «παγώματος» των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ότι την περασμένη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εόρταζε, όπως κάθε χρόνο, την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν καλεσμένη στην πρεσβεία το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας,δεν προσήλθε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, εκ των Πάνου Καμμένου, Δ.Βίτσα και των τεσσάρων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, Α/ΓΕΣ Α.Στεφανής, Α/ΓΕΝ Ν.Τσούνης και Α/ΓΕΑ, Χ.Χριστοφόρου).

Και αν για τον Α/ΓΕΕΘΑ, υπήρχε μια δικαιολογία γιατί απουσίαζε στην Κρήτη, οι λοιποί απλώς αρνήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση.

Είναι η πρώτη φορά που στον εορτασμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δεν προσέρχεται στην ρωσική πρεσβεία έστω για έναν τυπικό χαιρετισμό ούτε ένας υπουργός ή αρχηγός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Πρόκειται για μια αξιέπαινη ενέργεια από την Ρωσική πρεσβεία που θυμίζει πόσο «φτωχή» ήταν και συνεχίζει να είναι η ελληνική πλευρά σε Έλληνες που δίνουν πολλά στην πατρίδα , και οι οποίοι «ξεχνιούνται» πολύ εύκολα από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, διαχρονικά.

ΠΗΓΗ