Διάβασα με έκπληξη το άρθρο του κ. Βασίλη Ρουχωτά, ο οποίος σχολίασε τα λεγόμενά μου, προφανώς χωρίς να αντιληφθεί την ουσία της παρέμβασής μου. Επειδή ο κ. Ρουχωτάς μου είναι όντως συμπαθής, επιλέγω να μην καταφύγω σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και θεωρώ ότι υπερέβαλε λόγω ληξουριώτικου… ταπεραμέντου. Διότι ούτε έχω αυτοχριστεί τίποτε, ούτε προφανώς θα ζητάω άδεια για να εκφράζω τις απόψεις μου.
Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι για να μην έχουμε παρερμηνείες. Με τον κ. Βασίλη Ρουχωτά είμαστε στην ίδια πλευρά. Εκτιμώ δε, ότι είναι μαζί μας και όλοι οι Κεφαλλονίτες. Θέλουμε αλλαγή στο χωροταξικό του Δήμου Κεφαλλονιάς, το οποίο να λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα προβλήματα, τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού μας.
Υπηρετούντες όμως και οι δύο την Αυτοδιοίκηση αλλά και τη ΝΔ, γνωρίζουμε ότι δεν μας αρκεί να έχουμε Δήμους απλά και μόνο για την πινακίδα – χρειαζόμαστε και τα εργαλεία που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητά τους. Ειδικά η τραυματισμένη από τους σεισμούς Παλική έχει ανάγκη από σαφείς δεσμεύσεις ότι ο νέος Δήμος θα υποστηριχθεί από πόρους, προσωπικό και μηχανήματα. Το ίδιο ισχύει και για την Σάμη και για τον Πόρο.
Περιμένουμε συνεπώς –μαζί – τις προτάσεις από την πλευρά του Υπουργείου για να τις αξιολογήσουμε. Όχι μισόλογα, όχι υποσχέσεις στον αέρα που έχουν άξονα το μικροπολιτικό όφελος του εκάστοτε Υπουργού.
Αυτό ήταν το πνεύμα και η ουσία της παρέμβασής μου στην συνέντευξη Τύπου του τομεάρχη Υγείας και Ιονίων Νήσων κ. Βασίλη Οικονόμου, την οποία έκανα ως αυτοδιοικητικός, ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής αλλά και της Γραμματείας Προγράμματος της ΝΔ, συμμετέχοντας ο ίδιος στη συγγραφή της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επανέλαβα με λίγα λόγια την άποψη του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το πραγματικό ζητούμενο στον Καλλικράτη είναι η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και όχι η απλή αναλογική.
Ο χρόνος δε, που γίνονται οι σχετικές συζητήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προδίδει και τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ευτυχώς το Τριώδιο έκλεισε και οι μάσκες έπεσαν. Ακολουθεί (όχι συμπτωματικά) η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, περίοδος εγκρατείας, μετανοίας και περισυλλογής.
Γιώργος Κοκκόλης