Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΠΕΝΕΝ: Απαιτούμε να δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των ΣΣΕ για το 2019




Δελτίο Τύπου

Οι ναυτιλιακές εταιρείες της επιβατηγού ναυτιλίας (εσωτερικού και εξωτερικού) οι οποίες ανήκουν στο ΣΕΕΝ προφανώς σε μια άθλια συμπαιγνία με την ηγεσία του ΥΕΝ, τις κατά τόπους λιμενικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ (ΔΝΕΡ κ.λπ) ενώ έχουμε εισέλθει στον τρίτο μήνα από την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της σχετικής ΣΣΕ (12/8/2019 - αριθμός φύλλου 3170) δεν έχουν καταβάλει ακόμη τις αυξήσεις και δεν έχουν δώσει τα αναδρομικά των Ναυτεργατών.
Από τον έλεγχο που έχει διενεργήσει η ΠΕΝΕΝ προκύπτει ότι μόνο τρεις εταιρίες έχουν δώσει τις αυξήσεις και μια ναυτιλιακή εταιρεία έχει συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις αναφορικά με την εφαρμογή της ΣΣΕ (αυξήσεις και αναδρομικά).

Στα Πορθμεία εσωτερικού (η σύμβαση των οποίων και αυτή έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ αριθμός 3637) δεν έχουν δοθεί ούτε οι αυξήσεις ούτε και τα αναδρομικά.
Το ίδιο ακριβώς σενάριο εξελίχθηκε και με την περσινή ΣΣΕ (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) όπου με παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενοι Λιμενικές αρχές "ευαισθητοποιήθηκαν" μετά την σχετική καταγγελία της ΠΕΝΕΝ.
Για πολλοστή φορά εφοπλιστές, ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του αποδείχνουν πόση αξία και σημασία δίνουν στα ναυτεργατικά δικαιώματα που κορυφαίο είναι η πιστή εφαρμογή των ΣΣΕ.
Θεωρούμε ότι υπάρχει σκόπιμη κωλυσιεργία των ναυτιλιακών εταιριών στην μη καταβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων και αναδρομικών.
Όπως επίσης προκύπτει από την επιβατική κίνηση αλλά και τα στοιχεία κερδοφορίας των εταιριών, αυτά κάθε χρόνο αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται και την ίδια στιγμή τα εργασιακά ναυτεργατικά δικαιώματα καταπατούνται ασύστολα.
Πλάτες σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση υπονόμευσης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων βάζει και η γνωστή πλειοψηφία των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ η οποία κωφεύει, αδρανεί και σιωπά και με τον τρόπο αυτό συνδράμει στην εφοπλιστική αυθαιρεσία..... 
Απαιτούμε από τις Ναυτιλιακές εταιρίες, το ΥΕΝ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του να παρέμβουν άμεσα και να καταβληθούν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των Ναυτεργατών.
Δηλώνουμε ότι εάν τις αμέσως επόμενες μέρες δεν διαπιστώσουμε απτή συμμόρφωση των εταιριών, η ΠΕΝΕΝ θα πάρει πρωτοβουλία στα πλαίσια του κλάδου και με αγωνιστική κινητοποίηση και δράση θα επιβάλει την εφαρμογή της ΣΣΕ και των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Το παρόν Δελτίο Τύπου εστάλη προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αρχές, εταιρίες και φορείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: