Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     H Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης, στο πρόσφατο 3ο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Σάμης της 17ης Οκτωβρίου 2019, που πραγματοποιήθηκε για 1η φορά στην Αγία Ευφημία, με βασικό θέμα τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή,  προσήλθε με συγκεκριμένες θέσεις, που κοινοποιήθηκαν και μέσω ανακοίνωσής της στη διάρκεια των προηγουμένων ημερών και που συμπυκνώνονταν  στην ανάγκη να συνειδητοποιήσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο  τη σημασία ύπαρξης ομόφωνης απόφασης,
προκειμένου η όποια αντιμετώπιση του κατεπείγοντος για τους ανθρώπους προβλήματος να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν και με τον προσφορότερο τρόπο, που θα προτείνουν οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες άλλων τέτοιων καταστροφών. 
( Σεβόμενη όμως, την ανάγκη τοποθέτησης στο Συμβούλιο,  των κατοίκων της Περιοχής, προτίμησε να μην ζητήσει το λόγο και γι' αυτό, κοινοποιεί σήμερα, μέσω του Τύπου, τις θέσεις της. )
       Από την άποψη αυτή, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ύπαρξη σχεδόν ομόφωνης (πλην ενός) απόφασης –κατά το ¨άπαντες, πλην Λακεδαιμονίων- στην κατεύθυνση της επικαιροποίησης της ήδη υπάρχουσας μελέτης για την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στην Αγία Ευφημία, αλλά και ελέγχου της κατασκευαστικής των ανεμογεννητριών εταιρείας για πλημμέλειές της, όπως μάλιστα ισχυρίστηκαν –με έγγραφα- και δημοτικοί σύμβουλοι .
      Μελανό σημείο στην όλη διαδικασία η παντελής απουσία της Περιφερειακής αρχής, αλλά και των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών της, παρ’ ότι εκλήθησαν. Γιατί άραγε; Σε ένα τόσο σημαντικό για τις ζωές των ανθρώπων της περιοχής ζήτημα, είναι πρέπον να μην παρίσταται κανείς εκπρόσωπος ή έστω τεχνοκράτης της Περιφέρειας, που έχει άλλωστε την ευθύνη πραγμάτωσης του έργου, για να ¨παρηγορήσει¨ και τους ανθρώπους για όσα έπαθαν, αλλά να τους δώσει κι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;
        Αυτή, δυστυχώς, η εξέλιξη, μας βάζει σε δικαιολογημένη ανησυχία, σε σχέση με το χρόνο κατασκευής του εντελώς επείγοντος για τους κατοίκους έργου. Καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση και δυναμική διεκδίκηση του δίκαιου και καθολικού αιτήματός τους.     
 ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ [ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019]

    Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης πραγματοποίησε την προηγούμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 ανοιχτή λαϊκή συνέλευση μελών και φίλων στην Αγία Ευφημία, με κύριο θέμα τις καταστροφικές πλημμύρες που συμβαίνουν στην περιοχή. Αφουγκραζόμενη το καθολικό αίσθημα των κατοίκων, ένα πράγμα θεωρεί απαραίτητο:  το προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στην Αγία Ευφημία για το επείγον αυτό θέμα να λάβει ομόφωνη απόφαση περί του τι δέον γενέσθαι. Μια τέτοια ομόθυμη απόφαση θα είναι ισχυρή, ώστε να αποτελέσει καταλύτη άμεσων εξελίξεων σε σχέση με τα απαιτούμενα άμεσα έργα και να μην  υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, που θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τους ήδη πληττόμενους από τα ¨φυσικά φαινόμενα¨ και απογοητευμένους από τις κατά καιρούς υποσχέσεις κατοίκους της περιοχής.
             Η Κίνηση Πολιτών δε διεκδικεί το ρόλο του τεχνοκράτη. Για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, υπάρχουν οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, που καλούνται να γνωμοδοτήσουν. Το σημαντικό είναι η όποια απόφαση παρθεί, αυτή τη φορά να είναι σεβαστή από όλους. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχει χρόνος, τα περιθώρια της φύσης και της υπομονής των ανθρώπων έχουν στενέψει εξαιρετικά.   
    Πέρα από τις ενέργειες για την άμεση  αντιμετώπιση του προβλήματος, όσον αφορά στην Αγία Ευφημία, η Κίνηση Πολιτών εκτιμά πως το όλο ζήτημα των πλημμυρών είναι σύνθετο και σχετίζεται και με την αυθαίρετη ανθρώπινη παρέμβαση (μπάζωμα ρεμάτων) αλλά και, κυρίως, με την κατασκευή των ανεμογεννητριών στην κορυφή των βουνών της Πυλάρου. Ένας έλεγχος για το εάν υπάρχουν παραλείψεις της κατασκευάστριας των ανεμογεννητριών εταιρείας, που ενδεχομένως ευθύνονται για το σωρό αυτό της λάσπης και πετρών, που κατακλύζουν τα χωριά της Πυλάρου, θα πρέπει να υπάρξει.   



Δεν υπάρχουν σχόλια: