Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Μάκης Φόρτες: Ολοταχώς …προς τα πίσω !



Το 1997 η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει έντονα για το πρόγραμμα «Καποδίστριας» και τις συνενώσεις των κοινοτήτων, κινδυνολογώντας ασύστολα ότι «διαλύεται το κράτος», κηρύσσοντας «αντάρτικο», απέχοντας από τη ψηφοφορία στη βουλή και φθάνοντας στο σαμποτάρισμα των δημοτικών εκλογών που ακολούθησαν τον Οκτώβριο του 1998 σε αρκετούς Δήμους, «διαμαρτυρόμενη για την διάλυση του κράτους από το ΠΑΣΟΚ».
Υποσχόταν μάλιστα ότι ….«όταν γίνει κυβέρνηση θα επανασυστήσει τις κοινότητες».
Πόσο φάνηκε συνεπής η Νέα Δημοκρατία με τα όσα υποσχόταν; Τρεις μόνο κοινότητες επανασύστησε το 2006 ως Κυβέρνηση στο σύνολο 5.258 που είχαν συνενωθεί, προφανώς όχι μόνο γιατί «ο Καποδίστριας» δεν διάλυσε το Κράτος όπως κινδυνολογούσε, αλλά και γιατί αποδείχθηκε ως η πιο επιτυχημένη διοικητική μεταρρύθμιση που είχε γίνει ποτέ !


Τα ίδια και το 2010 με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και τις συνενώσεις αυτή τη φορά των Δήμων.
Και πάλι «αντάρτικο» από τη Νέα Δημοκρατία και πάλι κινδυνολογία και πάλι αποχή από την ψηφοφορία και πάλι υποσχέσεις για όταν γίνει κυβέρνηση.
Κι έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και για το μόνο που βρέθηκε συνεπής ήταν ….και πάλι η ασυνέπεια της, αφού κανένα Δήμο από τους 900 που είχαν συσταθεί με τον Καποδίστρια δεν τόλμησε να ακουμπήσει, φθάνοντας μάλιστα στο αποκορύφωνα της πολιτικής ανυποληψίας όταν μετά από 9 χρόνια το 2019, μια άλλη κυβέρνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή το σπάσιμο 5 Δήμων (μεταξύ αυτών και της Κεφαλονιάς)…. και δεν ψήφισε τη σχετική διάταξη !         

Και σαν να μην φθάνανε οι περιπτώσεις του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη»  για την ιστορική αποτύπωση της μνημειώδους ασυνέπειας της Νέας Δημοκρατίας για τα αυτοδιοικητικά ζητήματα, ήλθε και «ο Κλεισθένης» με την ιστορική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της απλής αναλογικής με την γνήσια αποτύπωση της λαϊκής εντολής στα συλλογικά όργανα διοίκησης σε Δήμους και Περιφέρειες, για να αποκαλυφθεί γι’άλλη μία φορά το πραγματικό ενδιαφέρον της συντηρητικής παράταξης για την αυτοδιοίκηση.         
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας εξίσου λυσσαλέα με τις δύο προηγούμενες φορές με μόνη ιδιαιτερότητα τώρα την στράτευση ακόμη και του ελεγχόμενου από αυτήν ανώτερου συλλογικού οργάνου της αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) προκειμένου να υποστηρίξει πως «Διαλύουν τους Δήμους, το Κράτος, τις ζωές μας» το οποίο ακόμη και σήμερα βρίσκεται αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ αν και αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε κινδυνολογικά για προεκλογικές ανάγκες !

Και έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και τούτη τη φορά φρόντισε να …. πρωτοτυπήσει.
Στους (ούτε) τέσσερεις πρώτους μήνες της θητείας της έκανε πράξη αυτό που κατηγορούσε τους αντιπάλους της:
Να διαλύσει αυτή ......τους Δήμους και το Κράτος ! 
Πως τα κατάφερε;
Απλά και γρήγορα!

Πρώτα απ’όλα μέσα σε ελάχιστο χρόνο με αλλεπάλληλους νόμους, τροπολογίες και πολυτροπολογίες της τελευταίας στιγμής, αλλά και διατάγματα (ν. 4623/2019, ν. 4625/2019, πρόσφατο ψηφισθέν κατ’ ευφημισμό αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, ΠΔ 94/2019) που τροποποιούν ακόμη και  …τις δικές της τροποποιήσεις, στόχευσε (και στοχεύει) στην αλλοίωση της λαϊκής βούλησης.

Η αρχή έγινε με το ν.4623/2019 τον περασμένο Αύγουστο, όταν κατέστησε η κυβέρνηση τις μειοψηφίες της λαϊκής εντολής απόλυτες πλειοψηφίες, παραβιάζοντας απροκάλυπτα τον ευνομούμενο χαρακτήρα του Κράτους, ακόμη και το ίδιο το   Σύνταγμα.  

 

Στη συνέχεια, με τροπολογία της τελευταίας (στην κυριολεξία … τελευταίας) στιγμής, δίχως καμία διαβούλευση έστω και με την «δικιά της» ΚΕΔΕ, προφανώς για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, ακύρωσε – πριν καν υλοποιηθεί – την σημαντική πρόβλεψη του «Κλεισθένη» να υπάρξουν για πρώτη φορά αντικειμενικά κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) σε όλους τους Δήμους !

Η πρόθεσή της επίσης απλή: Να κατευθύνει κατά βούληση τους κρατικούς πόρους, επαναφέροντας μετά από δεκαετίες το αλήστου μνήμης συστατικό του παλαιοκομματισμού …. «κατόπιν ενεργειών μου» των θρυλικών κομματαρχών, ενώ την ίδια ώρα επιφέρει τον οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης όπως προκύπτει από το σχέδιο προϋπολογισμού 2020 !


Και τέλος ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα ήλθε να συμπληρώσει την παλαιοκομματική επιδρομή  της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση με την εκ των υστέρων αλλαγή της αρμοδιότητας των Κοινοτήτων από αποφασιστική που είχε καθιερώσει «ο Κλεισθένης» επί του ποσοστού των επενδυτικών πόρων (ΚΑΠ τέως ΣΑΤΑ) που αναλογούν στην κάθε Κοινότητα …..σε απλώς εισηγητική !
Και στο απόγειο της πρωτοφανούς πρακτικής ευτελισμού των θεσμών, την προηγούμενη εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία και πάλι με τροπολογία επίσης της τελευταίας στιγμής στο κατ’ευφημισμό αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (με τη σωρεία των αντεργατικών διατάξεων και της εκπλήρωσης γραμματίων σε ημέτερους) πήγε ένα βήμα πιο πέρα και….. κατάργησε εντελώς την κατανομή των επενδυτικών πόρων (ΚΑΠ τέως ΣΑΤΑ) στις Κοινότητες !
Εν ολίγοις, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, αποφάσισε και διέταξε, οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων να μην αποφασίζουν, ούτε καν να εισηγούνται, για έργα στα χωριά τους από την κρατική επιχορήγηση !
Αυτό θα πει πολιτική συνέπεια ! Το 1997 «έβγαινε στο κλαρί» η Νέα Δημοκρατία με τον «Καποδίστρια» και τις συνενώσεις των Κοινοτήτων και σήμερα τις μετατρέπει σε …. «γλάστρες» του διοικητικού συστήματος.

Το θλιβερό για την ίδια την αυτοδιοίκηση γεγονός είναι ότι για όλα τα παραπάνω πρωτοφανή πισωγυρίσματα, τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης σιωπούν ηχηρά !   

Και για να πω τα προηγούμενα όσο γίνεται πιο απλά :
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της και με τις πλάτες του κατεστημένου των Δημάρχων ανά την Ελλάδα:
·         «Γράφει  στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τη λαϊκή εντολή των εκλογών του περασμένου Μαΐου νομοθετώντας αυθαίρετα και αντισυνταγματικά και χτίζει ένα δημαρχοκεντρικό καθεστώς αλήστου μνήμης εποχών !
·         Εξωθεί την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών ! 
·         Επαναφέρει το καθεστώς της απόλυτης οικονομικής εξάρτησης των Δήμων από το κεντρικό κράτος αναβιώνοντας τη θρυλική εποχή των «κατόπιν ενεργειών μου» !
·          Επιφέρει τον οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης όπως προκύπτει από το σχέδιο προϋπολογισμού 2020 !    
·         Καθιστά τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων υποχείρια   ενός απαρχαιωμένου δημαρχοκεντρικού συστήματος, καθιστώντας την κατανομή των επενδυτικών πόρων στις Κοινότητες από αποφασιστική αρμοδιότητα σε… εισηγητική στην αρχή για να την …..καταργήσει τελικά !

Και αν το θέλετε επιγραμματικά:
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σπρώχνει την αυτοδιοίκηση ολοταχώς ….προς τα πίσω !
  
Υ.Γ. Επί του πρακτέου και στα καθ’ημάς:
Τα ψηφίσματα και οι συλλογικές διαμαρτυρίες επιβάλλονται, αλλά δεν αρκούν.
Γιαυτό και στα πλαίσια της διακηρυγμένης συναίνεσης εκ μέρους του Δημάρχου θα πρέπει να υπάρξουν έμπρακτες θεσμικές πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση της ομαλής θεσμικής λειτουργίας στη βάση της λαϊκής εντολής τον περασμένο Μάιο.
Ενδεικτικά : Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο Δήμο Αργοστολίου.
Δεσμευτικές για το Δημοτικό συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή οι αποφάσεις των Προέδρων και των Συμβουλίων των  Κοινοτήτων όσον αφορά την κατανομή των επενδυτικών πόρων (ΚΑΠ τέως ΣΑΤΑ) και ό,τι άλλο. 
                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: