Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ "ΚΥΜΟΘΟΗΣ" - ΔΙΑΛΕΞΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗ



ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗΣ - ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, με καταγωγή από την Έρισο Κεφαλονιάς , γεννήθηκε το 1941 στην Jadotville του Βελγικού Κογκό. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή των Σπετσών.
Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή με θέμα: «L’être et le changement chez Aristote. Essai sur la possibilité d’un ‘système’ métaphysique aristotélicien», XXVII- 840 p.
Το κύριο μέρος του έργου του Λάμπρου Κουλουμπαρίτση εντάσσεται στο χώρο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, όπου διακρίνει κανείς τη βαθειά γνώση της αρχαίας Ελληνικής και Μεσαιωνικής φιλοσοφίας και συνάμα ένα γνήσιο φιλοσοφικό στοχασμό.
Ξεκίνησε φιλοσοφικές αναζητήσεις από τη μελέτη της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας. Με ορμητήριο την Αριστοτελική σκέψη στράφηκε πίσω στις ρίζες της, στη μελέτη των προσωκρατικών φιλοσόφων και στη διερεύνηση των επιδράσεων της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας στο Δυτικό κόσμο.
Καρπός των ερευνών του αυτών είναι πάνω από διακόσιες είκοσι (220) μελέτες, καθώς και τα εξής καταξιωμένα βιβλία του (όλα στη γαλλική γλώσσα):
 L’avènement de la science physique. Essai sur la “Physique” d’Aristote, éd. Ousia, 19722 (1980)
 Penser l'Informatique, Informatiser la Pensée. Mélanges offerts à André Robinet (Bruxelles, Editions de l'Universite de Bruxelles, 1987)
 Traduction, avec introduction et commentaires, du livre II de la Physique d'Aristote, Sur la Nature (Paris, Vrin, 1992)
 La Physique d’Aristote, 1997
 Mythe et Philosophie chez Parménide, éd. Ousia, Bruxelles, 19902 (1986)
 Histoire de la philosophie ancienne et mediévale, Paris: Grasset, 1998
 Aux origines de la philosophie européenne. De la pensée archaïque au néoplatonisme, Bruxelles: De Boeck, 20034 (1992)
 La proximité et la question de la souffrance humaine (Η εγγύτης και το πρόβλημα του ανθρώπινου πόνου), Bruxelles: Ousia (2005)
 La philosophie face à la question de la complexité le défi majeur du 21e siècle «Η φιλοσοφία αντίκρυ στο ζήτημα της πολυπλοκότητας» Bruxelles: Ousia (δύο τόμοι, 2014).
 La violence narrative. «Η αφηγηματική βία» , Bruxelles: Ousia (2019)
Στην ελληνική γλώσσα έχουν εκδοθεί:
 «Ιστορία της αρχαίας και μεσαιωνικής φιλοσοφίας» (Πρώτος Τόμος), Εξάντας , 2008
 «Η φυσική του Αριστοτέλους» , Εκδόσεις Ακαδημίας Αθηνών, 2012
Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα εξής βραβεία:
 Prix Gegner de l’ Académie des sciences morales et politiques de France (1994), για το σύνολο του έργου του και ιδιαίτερα για το βιβλίο « Στις απαρχές της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας»
 Prix Duculot de l’ Académie royale de Belgique, Classe des Lettres (1991-1995) και
 Prix Montyon de philosophie et de littérature de l’ Académie française (1999) για την « Ιστορία της αρχαίας και μεσαιωνικής φιλοσοφίας»
- Είναι αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, της Ακαδημίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, και διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Κρήτης (1998) της Oradea Ρουμανίας (1998), των Αθηνών (2001), της Λιέγης (2003), Λίλλης (2010) καθώς και του Α.Π.Θ. (2011)
- Παράλληλα με την ερευνητική, συγγραφική και διδακτική του δραστηριότητα δημιούργησε – διεύθυνε επί σειρά δεκαετιών το «Κέντρο της αρχαίας Φιλοσοφίας» στο Université Libre των Βρυξελλών, το «Πρόγραμμα διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών» στο Τμήμα της Γλώσσας και Λογοτεχνίας, καθώς και το «Τμήμα του αρχαίου Πολυθεϊσμού» στο Ινστιτούτο Μελέτης των θρησκειών και της κοσμικότητας.
- Μέχρι το 2000, ασχολήθηκε κυρίως με την αρχαία και μεσαιωνική φιλοσοφία, και από τότε ασχολείται με την σύγχρονη φιλοσοφία και με σύγχρονους προβληματισμούς με αφετηρία τα βιβλία του « Η εγγύτητα και το ζήτημα του ανθρώπινου πόνου» (2005) και «Η φιλοσοφία αντίκρυ στο ζήτημα της πολυπλοκότητας» (δύο τόμοι, 2014).
- Ως καθηγητής δίδαξε σε άνω των 30.000 φοιτητών και εκπαίδευσε πολλούς ερευνητές, εκ των οποίων 17 έχουν γίνει καθηγητές Πανεπιστημίου στο Βέλγιο και στο εξωτερικό (Ιαπωνία, Ιράν, Κογκό , Ισπανία, Αγγλία και Καναδά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: