Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Κυβερνητική απάτη τα περί αύξησης της απασχόλησης

Με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αναφέρονται στην εργατική απασχόληση, του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Νοέμβριο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης, έσπευσε να μιλήσει για «τάση αύξησης της απασχόλησης που παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία από το 2013».
Η δήλωση αυτή είναι μια εξόφθαλμη παραχάραξη των ίδιων των στοιχείων που δίνει η ΕΡΓΑΝΗ και καταδείχνουν πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαπατά τον ελληνικού λαό για την εξέλιξη που έχει η εργατική απασχόληση, σήμερα, στην χώρα μας.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της έκθεσης, το μήνα Νοέμβριο 2019 είχαμε υψηλό αριθμό απολύσεων, καθώς έγιναν 208.583 προσλήψεις και 239.142 απολύσεις. Οι απολύσεις δηλαδή αυξήθηκαν κατά 30.559.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Νοέμβριο 2019 αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2015». Δήλωση που παραβλέπει ότι, μετά την αύξηση των απολύσεων, υπήρξε και έκρηξη της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας. Το μήνα Νοέμβριο μόνο το 42,4% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 44,6% ήταν με καθεστώς μερικής και το 13% εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή συνολικά κατέχουν το ποσοστό του 57,6%. Παράλληλα υπήρξαν 3.929 θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερική και 1.252 θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής απασχόληση.
Τα στοιχεία αυτά, όπως και το ότι το πρώτο 11μηνο του 2019 έγιναν συνολικά 2,5 εκατομμύρια απολύσεις και 2,63 εκατομμύρια προσλήψεις, επιβεβαιώνουν οτι η προσωρινότητα της εργασίας των εργαζομένων σπάει ρεκόρ.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι με την πρόσφατη ψήφιση, στα πλαίσια του «αναπτυξιακού νόμου» του ν. 4635/2019 (άρθρο 59), ξαναθεσπίσθηκε το μονομερές δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση, «δικαίωμα» που οδηγεί σε γενίκευση της «ελαστικής» εργασίας και σε περαιτέρω μείωση των μισθών. Η μετατροπή αυτή πρακτικά σημαίνει για τον εργαζόμενο υποαπασχόληση, μείωση των απολαβών του και συνεχή εργασιακή ανασφάλεια.
Σημαίνει ότι μεταπίπτει σε ένα διαρκές καθεστώς μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, στην πραγματικότητα μισοανεργίας, που οι κυβερνήσεις παραπλανητικά την εξομοιώνουν με την κανονική απασχόληση, για να ισχυρίζονται ψεύτικα πως υπάρχει “τάση αύξησης της απασχόλησης”!

Δεν υπάρχουν σχόλια: