Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ανακαλύφθηκε υποδοχέας στον εγκέφαλο που πυροδοτεί την αρνητική διάθεση


Ανακαλύφθηκε υποδοχέας στον εγκέφαλο που πυροδοτεί την αρνητική διάθεση


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, ανακάλυψε έναν μοναδικό υποδοχέα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος πιστεύεται ότι πυροδοτεί την αρνητική διάθεση.

Το συγκεκριμένο εύρημα είναι το αποτέλεσμα μια οκταετούς και επίπονης έρευνας, με τη συνεργασία ερευνητών από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ουγγαρία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Science” και δείχνουν πολλά υποσχόμενα, όσον αφορά στη δημιουργία πιο εξειδικευμένων φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Ο εν λόγω υποδοχέας, που έχει σχήμα μπιζελιού, βρέθηκε σε μια ελάχιστα μελετημένη περιοχή, στο κέντρο του ανθρώπινου εγκεφάλου, που ονομάζεται «μέσα ηνία» (medial habenula). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο πρωτόγνωρος αυτός υποδοχέας, με το όνομα NMDA (N-methyl-D-aspartate), παίζει ρόλο στην ρύθμιση της αρνητικής διάθεσης. Η λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής δεν ήταν πολύ κατανοητή μέχρι τώρα, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, αναφέρει συγκεκριμένα.
Και συμπληρώνει: Γνωρίζαμε ήδη ότι υπάρχουν υπομονάδες GluN3A στην περιοχή αυτή και ότι οι NMDA υποδοχείς που σχηματίζονταν, ήταν πιθανό να διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο, δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε τον συγκεκριμένο υποδοχέα.


Ένας υποδοχέας NMDA, φυσιολογικά χρειάζεται δύο διαφορετικά μόρια νευροδιαβιβαστών -γλουταμινικό και γλυκίνη - για να τον δεσμεύσουν και να τον ενεργοποιήσουν. Ο συγκεκριμένος υποδοχέας ωστόσο, χρειάζεται μονάχα έναν νευροδιαβιβαστή, την γλυκίνη.
Οι υποδοχείς κατευθύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και για αυτό αποτελούν το στόχο των 40% περίπου σύγχρονων φαρμακευτικών θεραπειών. Επομένως, ο σπάνιος αυτός τύπος υποδοχέα και ο ρόλος του στην ρύθμιση του άγχους και των επιπτώσεων των αρνητικών εμπειριών, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, όσον αφορά στη φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση της διάθεσης.
Τα ψυχιατρικά φάρμακα συχνά επιφέρουν παρενέργειες, καθώς δεν είναι εξειδικευμένα και επηρεάζουν ολόκληρο τον εγκέφαλο. Έτσι, τα ευρήματα αυτά ανοίγουν έναν δρόμο στην δημιουργία πιο εξειδικευμένων φαρμάκων, με λιγότερες παρενέργειες.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη έρευνα είναι πιθανόν να προσφέρει σημαντικά οφέλη και στην δημιουργία νέων φαρμάκων, που προορίζονται για τη μείωση του πόνου, διότι ο συγκεκριμένος υποδοχέας, βρέθηκε σε σημείο του εγκεφάλου που γνωρίζουμε ότι συμβάλλει στην αίσθηση του πόνου.
Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές είναι να ξεκινήσουμε έρευνα με στόχο την περαιτέρω κατανόηση αυτού του νεοσύστατου νευρώνα, με τελικό στόχο τη δημιουργία φαρμάκων που να στοχεύουν αυτόν. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στον τομέα της ψυχικής υγείας και της φαρμακευτικής αγωγής για τον πόνο.

Πηγή: PsychologyNow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: