Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΤΙΣ 22/1/20


Επερωτήσεις και θέματα της Λαϊκής Συσπείρωσης,
στο ΠΣ στις 22/1/2020.

1η Επερώτηση
Να ληφθούν, επιτέλους, πρακτικά μέτρα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των οδών Εθνικής Αχιλλείων και Εθνικής Λευκίμμης στην συμβολή τους στη περιοχή Βρυώνη.
Είναι γνωστό πως το σημείο που συμβάλλουν οι πιο πάνω δρόμοι ουσιαστικά αποτελεί την πύλη εισόδου για τα κάθε είδους οχήματα που κινούνται από το Νότιο Συγκρότημα αλλά και από πάρα πολλά χωριά της Μέσης (Σταυρός, Άγιοι Δέκα, Κοινοπιάστες, Σιναράδες κ.ά.) προς την πόλη της Κέρκυρας. Και μόνο από το γεγονός της διέλευσης του τεράστιου αυτού όγκου οχημάτων από την συμβολή των δύο αυτών οδών εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης στη περιοχή, που βέβαια μεταφράζεται σε πολύωρη και αβάσταχτη ταλαιπωρία των χιλιάδων οδηγών που υποχρεώνονται καθημερινά να διέρχονται από το σημείο αυτό. Η ταλαιπωρία αυτή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα που η εκκωφαντική σιωπή και αδράνεια των αρμοδίων ουσιαστικά το μετατρέπει σε άλυτο. Οι ουρές αυτοκινήτων στην Εθνική Αχιλλείων φτάνουν στο ύψος -- και πολλές φορές ξεπερνούν – των Κοινοπιαστών.

Στις εύλογες διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων οδηγών για να λυθεί άμεσα το τεράστιο αυτό πρόβλημα οι απαντήσεις που έπαιρναν και παίρνουν από τους διάφορους αρμόδιους (Νομάρχες, Περιφερειάρχες κ.ά.) είναι μεγάλα λόγια για μεγαλεπήβολα σχέδια για δημιουργία μικρού και μεγάλου δακτυλίου, για παράκαμψη που θα ενώνει την περιοχή Τρία Γεφύρια με την περιοχή Ποντή, για την παράκαμψη Περάματος – Μπενιτσών κ.λ.π. Μεγαλεπήβολα σχέδια που παρέμειναν και παραμένουν –άγνωστο ακόμη πόσο—στα χαρτιά ενώ η καθημερινή ταλαιπωρία εξακολουθεί αμείωτη.
Κατά την γνώμη μας -χωρίς, όμως να είμαστε και ειδικοί- το πρόβλημα θα μπορούσε να αμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό με πολύ πιο απλές και άμεσες λύσεις όπως π.χ. δημιουργία κόμβου ή αν αυτό τεχνικά είναι αδύνατο με τοποθέτηση φώτων τροχαίας.

Ερωτάται η κα Περιφερειάρχης:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για άμεση λύση του προβλήματος αυτού.


2η Επερώτηση ΕΗΔ
Εφαρμογή της απόφασης για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην Περιφέρεια, με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων και συγκεκριμένα στα γραφεία της Κέρκυρας υπάρχουν εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και με συμβάσεις 8μηνες. Τα προγράμματα αυτά, είναι προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας έχουν σχεδιαστεί στην ΕΕ και έχουν νομοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των ΣΣΕ.
Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν ‘’προσωρινά’’ αλλά όχι προσωρινές ανάγκες της Περιφέρειας. Αντίθετα προσφέρουν κανονική εργασία σε μια περιφέρεια υποστελεχωμένη με τεράστια εργασιακά κενά.
Οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά, αναγκάζονται να κάνουν χρήση αυτών των προγραμμάτων προκειμένου να έχουν ένα εισόδημα και να επιβιώνουν. Συνεχίζουν όμως να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Οι εργαζόμενοι με τη λήξη της σύμβασή τους προσέφυγαν δικαστικά και με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής (2/12/19) με την οποία υποχρεώνεται η ΠΙΝ, να τους κρατήσει στην εργασία και να τους καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές.
Βάσει αυτής της απόφασης οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παρέχουν εργασία αλλά η Περιφέρεια δεν έχει καταβάλει το δεδουλευμένο μισθό.
Είναι απαράδεκτο, η περιφερειακή αρχή να εκμεταλλεύεται την εργασία των εργαζομένων αυτών και να μην τους καταβάλει τα δεδουλευμένα, με αστεία επιχειρήματα, να αρνείται να εφαρμόσει την προσωρινή διαταγή Του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας επειδή αυτή είναι θετική για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ερωτάται η κ. Περιφερειάρχης και η αρμόδια κ. αντιπεριφερειάρχης:
Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

3η Επερώτηση (θα απαντηθεί γραπτά)
Καθυστέρηση της μεταφοράς των υπηρεσιών της ΠΙΝ στο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων στην Κέρκυρα.
Είναι γνωστό πως το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων της Κέρκυρας παραχωρήθηκε στη ΠΙΝ για να στεγασθούν οι υπηρεσίες της ΠΙΝ που ευρίσκονται σε ενοικιασμένα γραφεία στις Αλυκές του Ποταμού. Για τα γραφεία αυτά καταβάλλονται, ετησίως, για μισθώματα σε ιδιώτες, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Και ενώ οι εργασίες διαρρύθμισης των εσωτερικών χώρων του παλιού δικαστικού μεγάρου έχουν τελειώσει εδώ και πολλούς μήνες, με πρόσχημα ότι δεν έγινε το ίδιο με τους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου, οι υπηρεσίες της ΠΙΝ παραμένουν στα ενοικιασμένα γραφεία και η ΠΙΝ συνεχίζει να καταβάλλει αδικαιολόγητα χιλιάδες ευρώ για μισθώματα. Στο μεταξύ και οι εσωτερικοί χώροι, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, κινδυνεύουν να πάθουν ανεπανόρθωτες ζημιές, αφού καμία φύλαξη δεν υπάρχει, οι πόρτες ουσιαστικά είναι παραβιασμένες και αδέσποτα σκυλιά κάνουν χρήση των χώρων αυτών.

Ερωτάται η κα Περιφερειάρχης:
1. Πότε έπρεπε με βάση το χρονοδιάγραμμα να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της ΠΙΝ στο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων;
2. Πότε προβλέπεται να γίνει η μεταφορά;
3. Πόσα είναι τα μηνιαία μισθώματα που καταβάλλονται σε ιδιώτες για τα ενοικιασμένα γραφεία της ΠΙΝ στις Αλυκές Ποταμού;




4η Επερώτηση (θα απαντηθεί γραπτά)
Ποια μέτρα προστασίας έλαβε ή πρόκειται να λάβει η ΠΙΝ για την αντιμετώπιση του εντόμου Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη (Aleurocanthus spiniferus (Quintance) Hemiptera) που προσβάλλει μέχρι ολοκληρωτικής, σχεδόν, καταστροφής τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια, τριανταφυλλιές κλπ στη Κέρκυρα και όχι μόνο;




1ο Θέμα
Νομιμοποίηση του Αλιευτικού Καταφυγίου του ΑΘΕΡΑ ΠΑΛΙΚΗΣ -ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Πολύ πρόσφατα (στις 3.1.2020) ο Υφυπουργός Οικονομικών και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος αποφάσισε εκ νέου, την μη νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφύγιου του Αθέρα. Η απόφαση αυτή της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., έρχεται να προστεθεί στην παρελκυστική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα. Έρχεται όμως και σαν συνέχεια της απόφασης 372/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας (τμήμα Ε΄) που «… ακύρωνε προηγούμενη απόφαση (15440 π.ε./14.2.2017) του Διευθυντή της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να κατεδαφίσει το καταφύγιο και ανάπεμπε την υπόθεση στην Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση…».
Ως βασικές αιτιάσεις ο κ. Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος σύμφωνα με το Α.Π.374 ΕΞ2020 έγγραφο της απόφασής του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφέρει, την «…μη έκφραση γνώμη ή έκφραση αρνητικής γνώμης για την νομιμοποίηση στα υπό στοιχεία 9,11,12,13,14,15, έγγραφα του σκεπτικού της παρούσας και μη ύπαρξης σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης». Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι από τις 26/6/2019 που δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας (αριθμός 372/2019,) κανένας πολιτικός ή τοπικός παράγοντας (προηγούμενος Δήμαρχος Αργοστολίου, σημερινός Δήμαρχος Ληξουρίου, προηγούμενος Περιφερειάρχης) αλλά και η σημερινή Περιφερειάρχης δεν ενόχλησε το υπουργείο και τον υπουργό, προκειμένου να καταθέσει όλα τα στοιχεία που επικαλούντο στις δημόσιες συνεδριάσεις των συμβουλίων τους, που από ότι φαίνεται τελικά, τις έκαναν για τα «μάτια του κόσμου». Ιδιαίτερη σιωπή και ακινησία επέδειξε όμως και η προηγούμενη Βουλευτής κ. Θεοπεφτάτου(ΣΥΡΙΖΑ), η οποία δήλωνε (5/10/2018) προκειμένου για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσει και να κοροϊδέψει, ότι «…ο Λιμενοβραχίονας μπορεί να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, αφού πρόκειται για δημόσιο έργο με κοινωφελή σκοπό (νόμος 4495, άρθρο 114 ), και σημείωνε …ότι μένουν μερικές ακόμη μέρες ακόμη για να ενταχθεί το έργο στην προστασία αυτού του νόμου, αφού οι προθεσμίες λήγουν σε λίγες μέρες, εκτός και αν υπάρξει παράταση….»
Αντί όλων αυτών η μόνη εξέλιξη που υπήρξε ήταν η επίδειξη προκλητικής αδράνειας όχι μόνο της κ. Βουλευτίνας αλλά και όλων των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, του σημερινού Βουλευτή κ. Καππάτου (Ν.Δ), ενώ σε σχετική προφορική ερώτηση της Λαϊκής συσπείρωσης στον Δήμαρχο Ληξουρίου στην αρχή της θητείας του, πήραμε την απάντηση «ότι περιμένουμε την απόφαση μετά την κατάθεση ένστασης του Δήμου Αργοστολίου στον Διευθυντή της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου …». Η συνέχεια στο θέμα και μάλιστα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο δόθηκε με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στις 31 Δεκεμβρίου 2019, προς στον υπουργό Εσωτερικών, από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, με την οποία ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «…ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την κατεδάφιση του αυθαίρετου λιμενοβραχίονα …». Επιχειρηματολογώντας μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης στην ερώτησή του αναφέρει ότι «…το αλιευτικό έργο έχει προκαλέσει σταδιακά από το 1992 και μετά αλλοίωση της οριογραμμής του αιγιαλού κατά μήκος της ακτής των 200 μέτρων του κτήματος. Οι αλλοιώσεις και οι ζημιές αφορούν τόσο την πλήρη εξαφάνιση της αποτελούμενης από βότσαλα ακτής όσο και στη δημιουργία υποσκαφών τόσο στο φυσικό βράχο της ακτής όσο και στη θεμελίωση των αναλημματικών τοίχων ανατολικά των διατηρητέων κτιρίων του συγκροτήματος προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) το 2018 και λόγω των συσσωρευτικές ζημιών που προκαλεί στο ιστορικά διατηρητέο μνημείο, το αλιευτικό, συστήνεται η απομάκρυνση της λιμενικής κατασκευής για να προστατευτούν τα διατηρητέα κτίσματα της δυτικής ακτής του Όρμου Αιθέρα και για την διατήρηση και βελτίωση του φυσικού κάλους της περιοχής…»
Είναι προφανές πως βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε μια νέα προσπάθεια να κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα, μόνο που αυτήν την φορά είναι συντονισμένη και συστημική. Όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις συγκροτούσαν (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) παρά τις δηλώσεις τους και τις αντιπαραθέσεις τους, η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι συναγωνίζονται ποιος θα το γκρεμίσει πιο γρήγορα.
Στον ίδιο δρόμο και η περιφερειακή Αρχή, και ο αντιπεριφερειάρχης Κ-Ι καμιά ενέργεια δεν έκαναν να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή, αντίθετα με τη στάση τους και την ολιγωρία τους συνδράμουν σε αυτήν την πορεία. Οι ευθύνες τους είναι αποκλειστικές και καθοριστικές για την εξέλιξη αυτή, αφού χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτε για την νομιμοποίησή του, παρότι αποτελεί σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο για την ευρύτερη περιοχή Κεφαλονιάς-Ιθάκης-Λευκάδας, (γι αυτό άλλωστε κατασκευάστηκε από τον «αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παλικής» τον Δεκέμβριο του 1992, ως έργο πνοής).
Είναι ενδεικτικός άλλωστε ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου αλιευτικού καταφυγίου από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, (και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Κουρή) να εκσυγχρονίσει, (παγομηχανές, αποθήκες, εξηλεκτρισμό, πίλαρ ), τα άλλα υπάρχοντα αλιευτικά καταφύγια του νησιού.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι, αιτία της μεγάλης πρεμούρας των αστικών κομμάτων-κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων να κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο αλιευτικό καταφύγιο, είναι η υιοθέτηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή. Με πρόσχημα τάχα την προστασία του περιβάλλοντος, χρόνια τώρα, στοχεύουν με τη συγκεκριμένη κατεδάφιση να «καθαρίσουν» τον χώρο από τις «ενοχλητικές» δραστηριότητες των κατοίκων, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, για να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα συμφέροντα, που ήδη έχουν εμφανιστεί στην περιοχή ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.
Είναι η ίδια κατεύθυνση που προωθείται και στα υπόλοιπα αλιευτικά καταφύγια σε όλα τα νησιά μας, θέμα που θα φέρουμε συνολικά στο αμέσως επόμενο διάστημα
Στα πλαίσια αυτά καλούμε
σε ομόφωνη απόφαση καταδίκης της απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και σε άμεσες ενέργειες για ένσταση κατά της απόφασής του
σε άμεσες ενέργειες για την νομιμοποίησή του καταφυγίου για να κατοχυρωθεί επιτέλους σαν έργο μεγάλης ωφελιμότητας και αξίας για την ευρύτερη περιοχή
σε εξασφάλιση χρηματοδότησης με ένταξή του στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και της ΠΙΝ, ή από άλλη χρηματοδότηση προκειμένου να εκσυγχρονιστεί.






2ο Θέμα
Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ )στη Π.Ε. Κέρκυρας με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα αυτό. Απαιτούμε πλήρη και συγκεκριμένη ενημέρωση.(ΕΗΔ)

Από την αρχή ξεκαθαρίζουμε πως η Λαϊκή Συσπείρωση αναγκάζεται να φέρει το θέμα αυτό προς συζήτηση στο Π.Σ αφού οι απαντήσεις, που έχει δώσει η κα Περιφερειάρχης σε σχετικές ερωτήσεις και της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και άλλων συνδυασμών του Π.Σ., συσκότιζαν μάλλον παρά έριχναν φως στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Επισημαίνουμε επίσης ότι, απαιτώντας ουσιαστικές, σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις, για το συνολικό σχέδιο της διαχείρισης, διεκδικώντας τους καλύτερους όρους για τους δημότες, δε σημαίνει ότι θέλουμε τα σκουπίδια στους δρόμους. Αυτό είναι ένα εκβιαστικό δίλημμα, το οποίο χρησιμοποιείται με κυνισμό, προκειμένου να περάσουν τα πάντα αδιαμαρτύρητα.
Η κα Περιφερειάρχης, παρόλο που ήταν παρούσα σε όλες τις συσκέψεις – επίσημες και ανεπίσημες -- που έγιναν για το θέμα αυτό (π.χ. στη σύσκεψη που έγινε στις 30/10/2019 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τους δημάρχους και τους βουλευτές της Π.Ε. Κέρκυρας και στην οποία λήφθηκαν, πανηγυρικά και ομόφωνα, σοβαρότατες αποφάσεις) ήταν στις απαντήσεις της πολύ γενικόλογη, με υπεκφυγές και αοριστίες που δημιουργούσαν καινούρια ερωτηματικά παρά έλυναν τις απορίες μας.
Ερωτηματικά που αφορούσαν το ρόλο που προτίθεται να παίξει η ΠΙΝ για τη λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος, το κόστος της μεταφοράς των ΑΣΑ στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης (ΜΕΑ) και πως αυτό θα επιμερισθεί, αν ο ΠΕΣΔΑ της ΠΙΝ θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων, τουλάχιστο κατά το μέρος που αφορά την Π.Ε. Κέρκυρας, μετά την απόφαση για μεταφορά και πότε θα έρθει αυτό προς συζήτηση στο Π.Σ. καθώς και πάρα πολλά άλλα.
Ο δεύτερος λόγος που μας αναγκάζει να ζητήσουμε να γίνει αυτή η συζήτηση είναι η δημοσίευση, με ημερομηνία 23/12/2019, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης με αριθμό 284558 των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής Μακεδονίας & Πελοποννήσου, Ιονίων και Δυτ. Ελλάδος με τίτλο «Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των τριών Δήμων της Κέρκυρας (Βόρεια, Νότια και Κεντρική Κέρκυρα), Π.Ε. Κέρκυρας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.». Η απόφαση αυτή, με μεγάλη κυνικότητα, ξεκαθαρίζει ορισμένα βασικά θέματα:
1. Για το ποιος θα πληρώσει το αβάστακτο κόστος της μεταφοράς.
2. Για τον όγκο των ΑΣΑ που θα μεταφερθούν και τη χρονική ισχύς της απόφασης.
3. Για την παραμονή των αποθηκευμένων απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Σε συνέχεια όλων αυτών, γινόμαστε μάρτυρες αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις δημοτικές αρχές, ανάμεσα στους βουλευτές. Ανακοινώνονται συγκεντρώσεις φορέων. Ακούμε ασαφείς και διαφορετικές δηλώσεις, για το τι συζητούν και τι αποφασίζουν. Γινόμαστε θεατές σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων για το ποιος είναι ο νικητής ανακοινώνοντας κάθε φορά κάτι καινούργιο και διαφορετικό πχ, για χαμηλότερο κόστος μεταφοράς, για τη μεταφορά των δεμάτων, για το σύνολο της ποσότητας κλπ.
Γνωρίζουμε ότι το βασικότερο ρόλο στη Διαχείριση των ΑΣΑ, έχει ο πρώτος βαθμός Τοπικής Διοίκησης. Όμως και η Περιφέρεια έχει το δικό της κομβικό ρόλο που συνδέεται με τον ΠΕΣΔΑ και τις χρηματοδοτήσεις.
Μάλιστα στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, αναφέρεται καθαρά ότι ένα μεγάλο βάρος κόστους θα το καλύψει η Περιφέρεια δημιουργώντας έτσι και ένα κλίμα ευφορίας.
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι διατυπωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Επανειλημμένα έχει τονίσει πως η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με σύγχρονους επιστημονικούς τρόπους που θα προστατεύουν την υγεία και το περιβάλλον, με το κόστος να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα πολιτικό μοντέλο της οικονομίας της αγοράς που εμπορευματοποιεί τα πάντα, προσαρμόζεται και σχεδιάζει σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Η σημερινή τραγική κατάσταση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών τοπικών αρχών και κυβερνήσεων διαχρονικά. Τα κέρδη είναι πολλά και τα συμφέροντα τεράστια… Συμφέροντα που εξυπηρετεί πλήρως σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ που με τον αναπτυξιακό νόμο που πέρασε στην βουλή ολοκληρώνει από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Προχωράει συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης, προσαρμοσμένο όμως στα σχέδια και τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών ανοίγοντας και την πιθανότητα της καύσης. Τα ίδια αυτά συμφέροντα εξυπηρετούν σήμερα και στην Κέρκυρα, όσοι με μεγάλα λόγια και πανηγυρισμούς παραδίδουν, ουσιαστικά, την διαχείριση των ΑΣΑ στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο έναντι βαρύτατου κόστους που το φορτώνουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων του νησιού.
Αντιλαμβανόμαστε, ότι τα σχέδιά τους, τα προωθούν πατώντας στην αγωνία των Κερκυραίων να μην ξαναζήσουν τις απαράδεκτες καταστάσεις με τα σκουπίδια στους δρόμους. Με τη σιγουριά ότι απέναντι στις προηγούμενες τραγικές καταστάσεις οι δημότες, θα μπουν στη λογική “δε ρωτάμε τίποτα”.

Η περιφερειάρχης έχει υποχρέωση και ευθύνη, να ενημερώσει το Π. Σ, και τον Κερκυραϊκό λαό για όσα σχεδιάζονται, ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει, τι θα χρηματοδοτήσει, από ποια προγράμματα, με ποιο χρονοδιάγραμμα, τι και πότε θα γίνει με τον ΠΕΣΔΑ, ποιο είναι το συνολικό σχέδιο για τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση πως θα χρηματοδοτηθεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
Ανεξάρτητα, από το ότι εμείς έχουμε καθαρό, ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να παρέμβει και να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή,
Ανεξάρτητα, αν έχουμε πλήρη γνώση της υποταγής σας στην κυβερνητική πολιτική και για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι εμείς διαφωνούμε να χρυσοπληρώνουν οι δημότες, τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως και κάθε άλλη υπηρεσία, η οποία αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του κράτους που τους φοροληστεύει.
Θεωρούμε αναγκαία τη συζήτηση, την τοποθέτηση και τις θέσεις όλων των συνδυασμών στο ΠΣ και απαιτούμε από την περιφερειακή αρχή, πλήρη ενημέρωση για το συνολικό σχεδιασμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: