Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Μια ηλεκτρογεννήτρια για τη Κίναρο...

Από τη Βικιπαίδεια
Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων[1] που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4,577 στρέμματα[1]. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου αν και ιστορικά και περιουσιακά ανήκει στην κοινότητα Αιγιάλης Αμοργού. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 296 μ.

Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα.[2] Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) και του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) [3][4].
Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού (ΜινώαΑρκεσίνηΑιγιάλη)[5]
Στις 9 Ιανουαρίου 1948 προσαρτάται μαζί με τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα (ΦΕΚ Α 7/1948).[6]
Έτος19471951196119711981199120012011
Πληθυσμός1512034221
Πηγές[7][8][9][10][11][12][13][14]
Το νησί από το 2013 έχει μία μόνιμη κάτοικο[15] και οι προμήθειες με τα απαραίτητα φτάνουν στο νησί με σκάφος από την Αμοργό κάθε εβδομάδα. Συνήθως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, δεν υπάρχει σύνδεση για μία ή παραπάνω ημέρες.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ελικόπτερο Agusta Bell 212 με κωδικό ονομασίας «Πάπα Νοβέμπερ 28» του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο επέβαιναν 3 Έλληνες αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο, στα δυτικά της Λέρου. Λίγο μετά τις 2.45 π.μ. εξαφανίστηκε από το ραντάρ της φρεγάτας του ΠΝ Νικηφόρος Φωκάς, στην πλαγιά απόκρημνης περιοχής της Κινάρου, σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου, βρέθηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών χειριστών[16][17]. Πρόκειται για τους συγκυβερνήτη υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον χειριστή ραντάρ επιφανείας σημαιοφόρο Ελευθέριο Ευαγγέλου. Η σορός του κυβερνήτη υποπλοιάρχου Αναστασίου Τουλίτση βρέθηκε μια μέρα μετά[18][19].
Κατά καιρούς, επισκέπτονται τη Κίναρο, διάφοροι πολιτικοί, φωτογραφίζονται με τη μοναδική κάτοικο του νησιού, ( την κυρά Ειρήνη ) και φεύγουν.
H κυρά Ειρήνη κάθεται χαμογελαστή και ευτυχισμένη στα βράχια της Κινάρου / Φωτογραφίες Σπύρος Πριόβολος

Προχτές το νησί, έμεινε από ρεύμα και η γυναίκα αγνοούνταν για τρεις ημέρες!!!
Την εντόπισε ελικόπτερο του στρατού.
"Βρισκόταν στο σπίτι της και καθόταν μόνη της, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, περιμένοντας την κακοκαιρία να κοπάσει. Μάλιστα, όταν της είπαν να την μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος στη Ρόδο, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στην ηλεκτροδότησης και στις τηλεπικοινωνίες, εκείνη αρνήθηκε.

«Μην ανησυχείτε για εμένα», είπε χαρακτηριστικά η ηλικιωμένη γυναίκα, που δεν θέλει να εγκαταλείψει τον τόπο της"
Η στιγμή του εντοπισμού.
Μια ηλεκτρογεννήτρια για τη Κίναρο, κύριοι...μια ηλεκτρογεννήτρια!!! 
Τάσος Καβαλλιεράτος.
με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια και το https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: