Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία από την Πρωτομαγιά

Τέλος στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από την 1 Μαΐου 2020.

Αλέξανδρος Κλώσσας

Τέλος στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς βάζουν κυβέρνηση και Θεσμοί από την 1 Μαΐου 2020. Οι πιέσεις πολλών ετών πέτυχαν τον στόχο και τελικά οι Θεσμοί επιβάλλουν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, χωρίς κανένα κοινωνικό, εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο προστασίας.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30 Απριλίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά κανένας δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ενταχθεί  σε οποιαδήποτε ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών του, ούτε θα έχει οποιαδήποτε προστασία από τις «ορέξεις» των τραπεζών και των fund τα οποία έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια.

Νέο καθεστώς 

Ο τρόπος εφαρμογής, η διαδικασία που θα προηγείται των πληστηριασμων, η επαφή του δανειολήπτη με τις τράπεζες και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο στις σημερινές επαφες των Θεσμών με την κυβέρνηση θα τεθεί το γενικό πλαίσιο της νέας εποχής.

Με το πρόσχημα της εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά κυρίως του εντοπισμού των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, οι Θεσμοί κατάφεραν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας με ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο με το οποίο θα προβλέπεται η πρόνοια και όχι η προστασία των δανειοληπτών.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει τα βήματα προκειμένου ένα φυσικό πρόσωπο να προχωρήσει σε πτώχευση, στα πρότυπα των επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να του παρέχεται καμία είδους προστασία για την πρώτη του κατοικία, ανεξάρτητα την περιουσιακή και εισοδηματική του κατάσταση. Αντίθετα, η μόνη πρόβλεψη που θα υπάρχει θα είναι για τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Δημόσιο θα χορηγεί επίδομα στέγασης προκειμένου να καλύψει ένα μέρος του ενοικίου που θα καταβάλει οι οικογένεια μετά τον πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας.

Στον οφειλέτη και πρώην ιδιοκτήτη του ακινήτου θα δίνεται η ευκαιρία να διαπραγματευτεί με την τράπεζα την διαμονή του στο διαμέρισμα, καταβάλλοντας στο εξής ενοίκιο. Προϋπόθεση βέβαια θα είναι το ακίνητο μετά την κατάσχεση να μην έχει πλειστηριαστεί ή μεταβιβαστεί σε άλλο ιδιοκτήτη.

Το επίδομα στέγασης θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο καθεστώς το οποίο προβλέπει επιδότηση δόσης του δανείου για όποιον δανειολήπτη ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ένταξη στην προστασία πρώτης κατοικίας.

Το νέο καθεστώς έρχεται προκειμένου οι τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία «εκκαθάρισης» των χαρτοφυλακίων τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με αυτό τον τρόπο να περάσουν απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος στη νέα εποχή με τις τιτλοποιήσεις δανείων όπως προβλέπεται από το σχέδιο «Ηρακλής». Για αυτό το λόγο και έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η τετράμηνη παράταση που δόθηκε στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν και η τελευταία, προκειμένου η Ελλάδα να κινηθεί και σε αυτό τον τομέα όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς δηλαδή περιορισμούς στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.
http://mail.huffpost.com/T/v40000016fd1f3ac86887620f4bbcfb920/bf0c5063bbf84b400000021ef3a0bcc3/bf0c5063-bbf8-4b40-b5ab-5151fd1530a3?__dU__=v0G4RBKTXg2GveO8nI6Ye7aTtLlnVtiUDeTuYnTC-1zsA=&__F__=v0fUYvjHMDjRPMSh3tviDHXIoXcPxvDgUUCCPvXMWoX_0JoZLAZABQF3wk41BzbUsD3glQiZgW0dPko4vvYev2RJ9MZ3gB9M3Fzs9kvXgsWwdJI8uS0jAZMh9kojZc75tmryz5yVSLA5m9r8CujyDq0lYFwoWEOZ_Cb-mC7ay5cLvIo-97WnJuPghJ6kPqCaHh7sUVQcllTHzhSkz2wpuE0cMDA-W58LmAM4c3racbL8i5MPypp6yynpE2mBQiwuXzNTvB7SmWaBb89FhotQXMX1A_io_Wq-mIiyDClBJ4ZRGs87RR3ULY4XOeaMRioRSuLgUuS1lmE6Oa-HfayCIR2X7l5YVChhwaC0iv0Xuvio34ve9fZJiSiH_YJAKlUa9YGpCzPlo0-vtvP6CM5LUqCBBLzTIayEyaTbiPcTF2vaEPvs4Li8lzB_IkIJ_ErsnNaI03zCF4ZCE=

Δεν υπάρχουν σχόλια: