Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ: ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ.

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ.
Αισθάνομαι υποχρεωμένος προς την πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μου να απαντήσω σε δύο ερωτήματα που για διαδικαστικούς λόγους δεν μου δόθηκε η δυνατότητα απάντησης στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο.
Πρώτο ερώτημα από τον κύριο Γ. Καβαλλιεράτο αφορούσε την Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης που εκπροσωπούσα στο εν λόγω συμβούλιο και ήταν:

Ποια είναι η Κίνηση Πολιτών, πως πιστοποιείται και ποια τα μέλη της.
Απαντώ λοιπόν ότι η Κ.Π.Ε.Σ. είναι ομάδα ενεργών πολιτών που επεξεργάζεται και αναδεικνύει προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών του τόπου μας προτείνοντας τρόπους διεκδίκησης και λύσεις.
Είναι συνειδητή επιλογή να μην δεχόμαστε πιστοποίηση από καθεστώς που δεν έχει ακόμα, έπειτα από τόσα χρόνια συνέχειας, αποσαφηνίσει και συγκεκριμενοποιήσει ποια είναι η σχέση του με τους πολίτες.
Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών είναι εν δυνάμει όλοι οι ενεργοί πολίτες του δήμου μας, όπως ξεκίνησε, αλλά και ξεπερνώντας και τα όριά του όπως συνεχίζει.
Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την συμμετοχή τους είναι οι ίδιοι και τα κριτήρια δικά τους, σεβόμενοι ασφαλώς αμφότεροι τις προσωπικές παρουσίες με το ειδικό τους βάρος και έχοντας ισότιμη συμμετοχή.
Επίσης είναι η Κίνηση Πολιτών που πρωτοστάτησε για την δημιουργία του νέου δήμου Σάμης.
Είναι η Κίνηση Πολιτών που πρωτοστατεί με άλλους φορείς για πλήρεις δημόσιες δωρεάν παροχές υγείας στους πολίτες του νησιού και της χώρας.
Είναι η Κίνηση Πολιτών που είναι μπροστά στον αγώνα μαζί με φορείς για την αποτροπή των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη Μεσόγειο.
Είναι της Κίνησης Πολιτών η ανάσα που θα νιώθετε κατά τη θητεία σας στο δημοτικό συμβούλιο οι εκλεγμένοι, είτε σαν ωστική δύναμη όπου τη χρειάζεστε για να πετύχετε τα θετικά, είτε σαν διορθωτική παρέμβαση όπου λοξοδρομείτε!
Στο δεύτερο ερώτημα επίσης από τον κύριο Γ. Καβαλλιεράτο σχετικά με δημοσίευμά μου μέσω facebook που αφορούσε την παρουσία σας στην τοπική διοίκηση απαντώ:
Δεν προκύπτει από κανένα σημείο άποψη ή θέση για «λαϊκά δικαστήρια» όπως αναφέρει ο κύριος Γ. Καβαλλιεράτος.
Προσωπικά δεν επιζητώ τη συνέχιση τέτοιων συζητήσεων σε δημοτικά συμβούλια καθώς οδηγούν σε πολιτικό ολίσθημα που πρέπει να αποφύγουμε.
Αλλά επειδή βλέπω από μέρους του και από άλλους διακαή πόθο για άνοιγμα τέτοιας συζήτησης, πρότεινα και προτείνω σε άλλο χρόνο και χώρο, χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, να δοθούν οι εξηγήσεις που θα δώσουν ΤΕΛΟΣ στις όποιες απορίες και παρεξηγήσεις.
Δεν μέμφομαι κανέναν καθώς δεν μου δίνεται το δικαίωμα χωρίς αποδείξεις, αλλά είναι αστείος ξεπεσμός να μετατρέπεται το δημοτικό συμβούλιο σε εξομολογητή ή παρηγορήτρα.
Συνεχίζοντας στην ουσία της συνεδρίασης επισημαίνω την σοκαριστική πολιτική ανωριμότητα σε τοποθετήσεις συμβούλων που έθεσαν εκτός αρμοδιοτήτων τους τις γνωμοδοτικές αποφάσεις που ζητήθηκαν από την Κίνηση Πολιτών και που αφορούν κορυφαία πολιτικά ζητήματα, όπως ο εκλογικός νόμος και το καθεστώς διοίκησης, εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας των λιμανιών, της Σάμης, της Αγίας Ευφημίας, του Φισκάρδου!
Ζητήματα που επιβάλλεται να διατυπώσει άποψη το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σάμης καθώς επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του δημότη και στο κοντινό μέλλον θα γίνει πιο αισθητός ο ρόλος τους.
Επίσης γεννιέται αυτόματα εύλογα η απορία ποια θα είναι η τοποθέτησή τους σε επόμενο θέμα που θα αφορά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, τις μεταφορές, σε σχέση με τους πολίτες;
Σε ζητήματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και αξιοποίηση σπηλαίων, εξορύξεις στον πατραϊκό, περιβάλλον, υγεία, εννοούν οι κύριοι σύμβουλοι που αντέδρασαν αρνητικά σήμερα ότι δεν έχουν αρμοδιότητα γνωμοδότησης οι τοπικές κοινωνίες;
Επειδή ή δεν κατάλαβαν καλά τις ερωτήσεις ή εγώ δεν κατάλαβα τις θέσεις τους οι ερωτήσεις θα επαναδιατυπωθούν για να αποφευχθούν οι παρανοήσεις εκατέρωθεν.
Όπως και να έχει εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου γιατί την έχει ανάγκη πρώτα και την απαιτεί ο δημότης και γιατί το εγχείρημα «νέος δήμος Σάμης» πρέπει να πετύχει και επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών γι’ αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ
Μέλος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: