Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Προσλήψεις γιατρών στο Γενικό νοσοκομείο Κεφαλονιάς – κάτι αλλάζει;

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Προσλήψεις γιατρών στο Γενικό νοσοκομείο Κεφαλονιάς – κάτι αλλάζει;
Στις 17/5/2019 υπογράφηκε από τον υπουργό υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης έγκριση για προκήρυξη 904 θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. Από τις θέσεις αυτές για το νοσοκομείο Κεφαλονιάς προβλεπόταν η πρόσληψη τεσσάρων γιατρών (καρδιολόγου, μικροβιολόγου, χειρουργού και γαστρεντερολόγου).
Η διαδικασία πρόσληψης των γιατρών αυτών δεν ξεκίνησε ποτέ αφού μεσολάβησαν οι εκλογές και η γνωστή ασυνέχεια του κράτους (όπου βολεύει φυσικά).
Στις 17/12/2019 από ανάρτηση του βουλευτή Κεφαλονιάς πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση του Υπουργείου Υγείας προκηρύσσονται τέσσερις (4) θέσεις για το Γ.Ν. Κεφαλληνίας: 1 Χειρουργός, 1 Καρδιολόγος, 1 Βιοπαθολόγος, 1 Γαστρεντερολόγος.
Συμπέρασμα πρώτο. Επτά χαμένοι μήνες για να καταλήξουν στην ίδια προκήρυξη θέσεων με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου (το λές και αργοπορία).

Στις 11/2/2020 αναρτάται τελικά στην ιστοσελίδα της 6ης ΥΠΕ η προκήρυξη των τεσσάρων θέσεων με μία τροποποίηση, αντί του Γαστρεντερολόγου προκηρύσσεται θέση Παθολόγου.
Συμπέρασμα δεύτερο. Άλλοι δύο χαμένοι μήνες για να καταλάβουν το σοβαρότατο πρόβλημα που υπάρχει στην Παθολογική κλινική και να προσπαθήσουν να το μπαλώσουν.
Συμπέρασμα τρίτο. Όπως φαίνεται από τον πίνακα που συνέταξε ο νέος διοικητής του νοσοκομείου οι κενές θέσεις ιατρών με βάση το οργανόγραμμα του νοσοκομείου -που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου- είναι 19.
Επομένως όταν και άν προσληφθούν οι 4 γιατροί που αναφέρονται στην προκήρυξη η κάλυψη των θέσεων απο 62% θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες 71%, θα καλυφθεί δηλαδή μόνο το ένα τέταρτο των απαιτούμενων θέσεων.
Στον πίνακα αυτόν δεν αναφέρονται τα κενά σε θέσεις ειδικευόμενων γιατρών. Ενδεικτικά στην παθολογική κλινική σε σύνολο επτά θέσεων ειδικευόμενων, υπηρετούν 1ειδικευόμενη και 4 αποσπασμένοι αγροτικοί γιατροί.
Στον πίνακα αυτό επίσης δεν αναφέρονται τα κενά της νοσηλευτικής υπηρεσίας στην οποία το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων είναι 56% και οι κενές θέσεις 59.
Όσα περιγράφουμε παραπάνω αφορούν στην κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Η ίδια όμως κατάσταση επικρατεί και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Οι μακροχρόνιες μνημονιακές δεσμεύσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια κενά στο ΕΣΥ και εξαναγκάζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νοσηλευτές σε εργασιακή εξόντωση. Αντί τα κενά αυτά να καλυφθούν με τις αναγκαίες προσλήψεις η κυβέρνηση εξαγγέλλει έναν ελάχιστο αριθμό ώστε να μήν καταρρεύσει τελείως το σύστημα.Ταυτόχρονα μέσω της τραγικής υποχρηματοδότησης επιβάλλει τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς (πόσες ώρες την ημέρα ανάβει το καλοριφέρ στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς;)
Από την άλλη μέσω της εξαγγελίας των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  επιταχύνει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα βασικό πυλώνα του και το υποβαθμισμένο δημόσιο να προσφέρει περιορισμένες υπηρεσίες για όσους δεν μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί. Αγωνιζόμαστε για:
·         ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΝΕΡΓΟ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΕΣ. Με αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό που ενώ ξεζουμίζει τους εργαζόμενους τους επιστρέφει μόνο ψίχουλα. Όχι στα αιματηρά πλεονάσματα, τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες.. Δεν θέλουμε την ελεημοσύνη των Ιδρυμάτων που φτιάχνουν οι εφοπλιστικές δυναστείες και οι ΜΚΟ. Δεν ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί οι “επενδυτές” και “δωρητές” φτιάχτηκαν από εμάς, από τη δική μας δουλειά. Δεν ξεχνάμε τα διάφορα κίνητρα που τους δόθηκαν από τις κυβερνήσεις, τις φοροαπαλλαγές, το χάρισμα χρεών, τα δανεικά κι αγύριστα, την ίδια στιγμή που θεωρούν “δημοσιονομική βόμβα” το να ζούμε με αξιοπρεπείς μισθούς.
·         Να σταματήσει κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης στο ΕΣΥ.
·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών, των εκτάκτων και όλων των μορφών της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας. Καμία απόλυση επικουρικού γιατρού και συμβασιούχου στα νοσοκομεία μέχρι να προκηρυχτούν όλες οι κενές θέσεις γιατρών. Η μαζική μετανάστευση νέων γιατρών δεν αντιμετωπίζεται με τα γραφεία ευρέσεως εργασίας του ΙΣΑ αλλά με το μαζικό άνοιγμα μόνιμων θέσεων εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και στην ΠΦΥ χωρίς αποκλεισμούς.
·         Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με καθολική ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων σε γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα κέντρα υγείας.
·         Αυξήσεις στους μισθούς, τα ωρομίσθια των εφημεριών, τις συντάξεις και τα επιδόματα. Κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
·         Ανθρώπινα ωράρια με μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στο ρεπό μετά από ενεργή εφημερία να διεκδικηθεί και να κατοχυρωθεί παντού! Πραγματικό 48ωρο (πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο – 5θήμερο – 30ωρο και μία εφημερία την εβδομάδα με ρεπό μετά την εφημερία).
·         Σύγχρονη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους ειδικευόμενους γιατρούς με ευθύνη του ΕΣΥ και του υπουργείου υγείας χωρίς την εξάρτηση από τις πολυεθνικές της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
                                          ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤ. ΑΡ. ΣΥ. Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: