Εξαιρετικά δυσμενείς οι εξελίξεις στα εργασιακά δικαιώματα επί Μητσοτάκη
Μέσα σε μόλις εφτά μήνες(!), η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Αυτή η αντεργατική πολιτική δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς είναι άκρως αντιαναπτυξιακή.
Θυμίζουμε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΝΔ στα εργασιακά:
--Υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. με την κατάργηση της αυτονομίας του, το οποίο ενθάρρυνε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.
--Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής το κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση ΝΔ κατάργησε την αιτιολόγηση των απολύσεων, όπως και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων(αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας).
--Με τον «αναπτυξιακό» νόμο, η κυβέρνηση ΝΔ αποδιάρθρωσε εκ νέου το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τον Αύγουστο του 2018. Με τον νόμο αυτό ο υπουργός Εργασίας εξουσιοδοτήθηκε να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μειώνουν μισθούς επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα, και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον κατ’ εφαρμογή του ίδιου νόμου τοπικές συμβάσεις μπορούν να δημιουργούν ζώνες φτηνότερης εργασίας.
--Επίσης, με τον “αναπτυξιακό” νόμο, η κυβέρνηση έθεσε τέτοιους περιορισμούς που καταργούν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενέργεια που είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ.
--Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 11% και 27% για τους νέους καταργώντας τον υποκατώτατο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη απαντήσει αν θα προχωρήσει στην διπλάσια της ανάπτυξης αύξηση, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά. Μια αύξηση που θα ήταν αναιμική μεν, αλλά, ακόμη κι αυτή, στελέχη της κυβέρνησής ΝΔ αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να μην συμβεί.
-- Η κυβέρνηση ΝΔ ποτέ δεν επέκρινε έστω και λεκτικά την προσφυγή του ΣΕΒ για την ακύρωση της αύξησης μισθών λόγω των τριετιών.
-- Κάνει δώρο σε όσους εργοδότες δεν πληρώνουν τις υπερωρίες των εργαζομένων, μειώνοντας το πρόστιμο από 15.000 ευρώ σε 1.000. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το πρόστιμο 1.635.000 ευρώ που επέβαλε στην Τράπεζα Πειραιώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τον Ιούλιο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2020 επί ΝΔ θα ήταν 109.000 ευρώ.
- Καταργεί το διπλασιασμό του προστίμου για όσους επιχειρηματίες συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, μειώνοντας την επιβάρυνση σε ένα «χάδι» προσαύξησης 10% του αρχικού προστίμου.
- Βάζει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στο νέο και ευνοϊκότερο για τους παραβατικούς εργοδότες καθεστώς, ξεπλένοντας τις εκκρεμότητες χιλιάδων παραβατών σε βάρος του Δημοσίου.
Πρόκειται δηλαδή για μια ολική επαναφορά στα πλήγματα του 2ου μνημονίου.
Η πολιτική της κυβέρνησης έχει δώσει ένα γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας, που οι μεγάλες επιχειρήσεις, τις οποίες κυρίως αφορά, το έχουν ήδη λάβει και πράττουν αναλόγως. Στη ΔΕΗ η ίδια η κυβέρνησή της ΝΔ κατήργησε με νόμο τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Με δύο λόγια, τα μέτρα και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ διαμορφώνουν, πάρα την έξοδο από τα μνημόνια, εκ νέου ένα περιβάλλον συμπίεσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Το περιβάλλον αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας.
Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ είναι παράλληλα και αντιαναπτυξιακή διότι η πολιτική αυτή δε δημιουργεί νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πράγμα που δυστυχώς ήδη αποδεικνύεται από τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ της κυβέρνησης ΝΔ σε αυτό το μέτωπο…
Ο.Μ. Κραναίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου