Στις 28 Μαρτίου η υπουργός Εμπορίου & Βιομηχανίας της Αιγύπτου, Νεβίν Γκαμέα, ανακοίνωσε την αναστολή, για διάστημα τριών μηνών, στις εξαγωγές οσπρίων. Είχε προηγηθεί στις 17 Μαρτίου η απόφαση για αναστολή των εξαγωγών χειρουργικών μασκών και ιατρικών αναλωσίμων, όπως επιδέσμων, στολών προστασίας μιας χρήσης και οινοπνεύματος, για χρονικό διάστημα επίσης τριών μηνών.
Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.
#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνωαπό 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ
|
Η Αίγυπτος δεν είναι η μοναδική χώρα που λαμβάνει μέτρα περιορισμού ή διακοπής των εξαγωγών. Η λίστα των χωρών που φρενάρουν τις εξαγωγές σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα είδη διατροφής, οι πρώτες ύλες και τα φαρμακευτικά προϊόντα, μεγαλώνει όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κορονοϊό. Το Καζακστάν έχει αναστείλει τις εξαγωγές φαγόπυρου, ζάχαρης, πατάτας, καρότων, κρεμμυδιών και λαχάνων τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου. H Σερβία έχει σταματήσει τις εξαγωγές ηλιελαίου. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου στον κόσμο, θα αξιολογεί σε εβδομαδιαία βάση πιθανές απαγορεύσεις εξαγωγών τροφίμων. Η Κίνα, η οποία διαθέτει αποθέματα ρυζιού και σιταριού αρκετά για έναν χρόνο, αποφάσισε να αγοράσει περισσότερες ποσότητες από την εγχώρια συγκομιδή ρυζιού.
Η παγκοσμιοποίηση πέθανε, ζήτω η παγκοσμιοποίηση
Η συμβουλευτική Dun&Bradstreet έχει υπολογίσει πως τουλάχιστον 5 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ενδέχεται να επηρεαστούν από την εξάπλωση του κορονοϊού και την επακόλουθη διακοπή λειτουργίας εργοστασίων στην Κίνα. Ο υπολογισμός είχε γίνει όταν το πρόβλημα με τον κορονοϊό περιοριζόταν στην επαρχία Hubei. Σύμφωνα με εκείνη την πρώτη έρευνα, 51.000 εταιρείες παγκοσμίως έχουν έναν ή περισσότερους προμηθευτές άμεσης ή «πρώτης βαθμίδας» (tier 1) στην επαρχία Hubei, που χτυπήθηκε από τον κορονοϊό.
Σήμερα, έναν μήνα μετά από εκείνες τις πρώτες εκτιμήσεις, η Dun & Bradstreet κρούει τον κώδωνα εκτιμώντας πως η έκταση της βλάβης στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να μεγεθυνθεί, λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται ακόμη και στην παραγωγή.
Και εδώ είναι η ουσία του θέματος. Ότι δηλαδή η εξάπλωση του κορονοϊού έχει επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού και μάλιστα το πρώτο και βασικό επίπεδο, αυτή δηλαδή της τροφοδοσίας της βιομηχανίας με πρώτες ύλες και τις μεταφορικές εταιρείες, που συνεργάζονται ώστε εμείς, που βρισκόμαστε στο τέλος της γραμμής, να βρούμε στο ράφι το προϊόν και να το αγοράσουμε.
Ήδη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έκρουσε το καμπανάκι για ενδεχόμενες ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο λόγω των μέτρων πρόληψης που έλαβαν αρκετά κράτη για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου.
«Πρέπει», είπε ο Τορέρο, «να προσέχουμε να μη σπάσουμε την αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού, ειδάλλως θα δούμε σύντομα προβλήματα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά». Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν στο inside story, πως υπάρχει κίνδυνος οι «τεχνικές» και όχι ουσιαστικές ελλείψεις στο παγκόσμιο καλάθι, να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο και να προκαλέσουν παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, αν δεν αρθούν οι εξαγωγικοί περιορισμοί που επιβάλλονται.
Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος για τον οποίο κινητοποιήθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναζητήσει στήριξη στον Κρις Τίας, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Nestle, για να βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης, όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα. Ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να βάλουν πλάτη στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Στη Νέα Υόρκη, η Κάθριν Γκαρσία, επικεφαλής της διαχείρισης των αποβλήτων της πόλης, θα συνεργαστεί με τους διανομείς τροφίμων προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η τροφοδοσία της πόλης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνία με στελέχη εταιρειών όπως η Campbell, για να συζητήσουν για την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού εν μέσω της κρίσης των κορονοϊών.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς δεν υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν στελέχη από τη βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τις μεταφορές και κυβερνητικοί παράγοντες. Εξαιρούνται τα αντισηπτικά, οι μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα. Οι εισαγωγές δεν έχουν καθόλου σταματήσει, συνεχίζουν εντελώς απρόσκοπτα. Αν σταματούσαν οι εισαγωγές θα είχαμε πλήρη επάρκεια στα σουπερμάρκετ, σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, για τρεις μήνες», ανέφερε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Πάντως ο κ. Γεωργιάδης, το επιτελείο του και η κυβέρνηση, έχουν φροντίσει να έχουν καθημερινή ενημέρωση, μέσω «πλατφόρμας» που έχει δημιουργηθεί στο WhatsApp, για τα επίπεδα της κατανάλωσης και την επάρκεια προϊόντων και αποθεμάτων. Στην «πλατφόρμα» συμμετέχουν όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και εμπορικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση.
Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές. Πέρυσι η χώρα εισήγαγε προϊόντα συνολικής αξίας 55,52 δισ. ευρώ ή 41,12 δισ. ευρώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Μεταξύ αυτών που εισήχθησαν, κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη, είναι το μοσχάρι και το χοιρινό, προϊόντα στα οποία η Ελλάδα διαθέτει πολύ μικρό ζωικό κεφάλαιο, σε αντίθεση με τα πουλερικά και τα αμνοερίφια. Ακόμη όμως και για προϊόντα όπως τα αμνοερίφια και τα αυγά, που υπάρχει εγχώρια παραγωγή, το ελληνικό κράτος ζητά την πλήρη απογραφή των αποθεμάτων. Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, επιδιώκεται να υπάρξει σαφής εικόνα για τα αποθέματα που υπάρχουν στα συγκεκριμένα προϊόντα, την επάρκεια αυτών στην αγορά αλλά και να ελεγχθούν οι ελληνοποιήσεις. Αυτό αναφέρεται στην τροπολογία που ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή.
Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα μπλοκάρουν τις μεταφορές
Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς σταδιακά δημιουργείται ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα καθυστερήσεων στις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές. Το προκαλούν οι πολύωρες καθυστερήσεις στα σύνορα, η αύξηση του μεταφορικού κόστους και οι ελλείψεις σε υπαλλήλους διατεθειμένους να ταξιδέψουν από τη μία χώρα στην άλλη, όπως αναφέρει στο inside story ιδιοκτήτης εταιρείας διεθνών μεταφορών.
Οι ουρές που σχηματίζουν τα φορτηγά στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας φθάνουν πλέον τα 4 χιλιόμετρα, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για τη διέλευση δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας οι ουρές ξεπερνούν τα 5 χιλιόμετρα, τα 6 χιλιόμετρα στα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας και τα 10, μερικές φορές και 40 χιλιόμετρα στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας. Η εικόνα αυτή, όπως θα διαπιστώσετε μπαίνοντας στη σχετική ιστοσελίδα όπου καταγράφονται οι χρόνοι και οι ουρές, επιδεινώνεται ώρα με την ώρα.
Ακόμη και στα σύνορα Ισπανίας-Γαλλίας, όπου ο χρόνος διέλευσης μιας νταλίκας είναι «μόλις» 45 λεπτά, είναι τριπλάσιος από τον χρόνο που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας εντός της ΕΕ. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να ορίσει όλα τα σημεία διέλευσης των εσωτερικών συνόρων κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών ως «πράσινες λωρίδες» ανοικτές για όλα τα οχήματα, ό,τι προϊόντα και αν μεταφέρουν. Η πραγματικότητα όμως απέχει έτη φωτός από αυτό που θέλουν οι Βρυξέλλες.
Για τον λόγο αυτό ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντεμπαρί μαζί με τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, κάλεσε στις 2 Απριλίου την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για να εγγυηθεί τη συνέχιση της διακίνησης των εμπορευμάτων, να προστατεύσει τις εταιρείες, κυρίως στον τομέα των αερομεταφορών και να κινητοποιήσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τους φορείς σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.
Σε καραντίνα οι οδικές μεταφορές
Οι ουρές στα σύνορα και η πολύωρη καθυστέρηση στη διέλευση των φορτηγών αποτελούν τη μία πτυχή του προβλήματος. Μια ακόμη είναι ότι αρκετοί επαγγελματίες οδηγοί δεν θέλουν να διασχίσουν την Ιταλία, που αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για άλλες περιοχές της Ευρώπης, ενώ όσοι διέρχονται τη γείτονα υπογράφουν δήλωση ότι τη διασχίζουν με ευθύνη τους, όπως αναφέρει ιδιοκτήτης εταιρείας διεθνών μεταφορών.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η «καραντίνα» στην οποία μπαίνουν οι οδηγοί διεθνών μεταφορών για 14 ημέρες, μέτρο στο οποίο έχουν προχωρήσει αρκετά κράτη. Στη Γερμανία, λόγω των κανόνων υγιεινής που έχουν επιβληθεί στους οδηγούς (χρήση μασκών και αντισηπτικών), πολλά δρομολόγια δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν υπό τον φόβο της επιβολής υψηλών προστίμων, αναφέρει σε report του το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.
Στην Ελλάδα, με απόφαση που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου, οι εργαζόμενοι στις διεθνείς υπηρεσίες χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, οφείλουν μετά την είσοδό τους στη χώρα, είτε να διέλθουν από αυτήν, είτε να κατευθυνθούν στον προορισμό τους και στη συνέχεια να τεθούν σε προσωρινό περιορισμό για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Σε περίπτωση υποχρέωσης των εργαζομένων για εκτέλεση νέου διεθνούς δρομολογίου εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, δηλαδή των 14 ημερών, ο περιορισμός αίρεται. Ενώ η «καραντίνα» μειώνεται στις 7 ημέρες, σε περίπτωση υποχρέωσης των εν λόγω εργαζόμενων για εκτέλεση εσωτερικού δρομολογίου.
Εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούν όλοι οι παραπάνω περιορισμοί, το κόστος έχει αυξηθεί κατά 10-30% στις διεθνείς μεταφορές, αναφέρουν πηγές με γνώση. Για παράδειγμα ξένη μεταφορική, για μια διαδρομή προς και από την Ιταλία, πριν την κρίση χρέωνε 3.000 ευρώ, πλέον χρεώνει 8.000 ευρώ. Αυξήσεις καταγράφονται και στο εσωτερικό της χώρας. Βιομηχανίες που θέλουν να στείλουν εμπόρευμα π.χ. από τα Γιάννενα στην Αθήνα, πληρώνουν στις μεταφορικές το αλέ ρετούρ κόστος και όχι μόνο τη μία διαδρομή.
Άλλες πιθανές λύσεις που επεξεργάζονται οι εταιρείες είναι π.χ. η μεταφορά τροφίμων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου. Αυτού του είδους οι μεταφορές περιορίζονται αποκλειστικά στο ξηρό φορτίο.
Με «κομμένα φτερά» και οι αεροπορικές μεταφορές
Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στις μεταφορές/εξαγωγές αγαθών μέσω αεροπλάνων. Οι περισσότερες επιβατικές πτήσεις έχουν ανασταλεί, γεγονός που έχει επηρεάσει και τις εμπορευματικές μεταφορές. Διότι μέσω αυτών των πτήσεων εκτελούνταν και εξαγωγές. Υπολογίζεται ότι σε κάθε επιβατική πτήση μεταφέρονται από 3 έως 15 παλέτες προϊόντων. Η λύση των επιβατικών αεροπλάνων προτιμάται από τους εξαγωγείς ευπαθών προϊόντων γιατί ο στόλος είναι μεγαλύτερος, όπως και η συχνότητα των πτήσεων, εν αντιθέσει με τα «εμπορευματικά» αεροπλάνα.
Για την Ελλάδα η διακίνηση προϊόντων μέσω των αεροπλάνων αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εξαγωγών, αφού σε κάποια είδη αντιπροσωπεύει το 70% αυτών, αναφέρει στο inside story στέλεχος εταιρείας logistics.
Ένα τέτοιο προϊόν είναι τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας το οποίο έχει χτυπηθεί από την κρίση. Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) κάνει λόγο για πλήρη αδυναμία εξαγωγής των ψαριών των εταιρειών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στις αγορές της Β. Αμερικής, για τις οποίες χρησιμοποιούνται κανονικές πτήσεις. Αυτό είναι πλέον αδύνατον, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ, που απαγορεύει όλες τις εισερχόμενες πτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η ΕΛΟΠΥ σε ανακοίνωσή της. Η μόνη παράκαμψη που μπορεί να γίνει είναι μέσω της αξιοποίησης του δικτύου της Turkish Airlines.
Όμως η τελευταία απαιτεί αστρονομικούς ναύλους για να μεταφέρει τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στους προορισμούς της Β. Αμερικής, αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου στο inside story. Ο ναύλος που ζητά η Turkish Airlines είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που πλήρωναν οι ιχθυοκαλλιεργητές στις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Το «καπέλο» για κάποιον που θέλει να εξάγει προϊόντα μέσω της Turkish Airlines ξεπερνά πλέον τα 6 ευρώ το κιλό, από 3 ευρώ το κιλό που ήταν προηγουμένως.
Προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές
Ακόμη και η διακίνηση εμπορευμάτων δια θαλάσσης ή μέσω των ποταμών παρουσιάζει αρρυθμίες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλήματα εντοπίζονται στις μεταφορές, κυρίως με ποταμόπλοια, όπου μεγάλο μέρος των εργαζομένων προέρχεται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα καραντίνας για τους πολίτες τους.
Ως εναλλακτική λύση για τη σύνδεση της Δυτικής Ευρώπης μέσω της Πολωνίας και της Λιθουανίας, με τα άλλα κράτη της Βαλτικής, έχει δρομολογηθεί από την εσθονική εταιρεία Tallink μια νέα θαλάσσια σύνδεση για εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ της Γερμανίας (λιμάνι Mukran στο Rügen) και της Εσθονίας (λιμάνι Paldiski κοντά στο Ταλίν), μια φορά την ημέρα. Το δρομολόγιο διαρκεί 20 ώρες.
Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, περιορίσθηκε τον Μάρτιο κατά 10%. Ωστόσο η διοίκηση της θυγατρικής της Cosco αναμένει σταθεροποίηση από τον Απρίλιο, λόγω και της επανεκκίνησης της παραγωγικής διαδικασίας στην Κίνα.
Περιορισμένη είναι η κάμψη στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ Σωτήρη Θεοφάνη να δηλώνει πως από εδώ και πέρα αναμένεται σημαντικότερη κάμψη, η οποία θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια του φαινομένου και τις αλυσιδωτές του επιπτώσεις. «Τα πάντα είναι σε αρρυθμία και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι τελικά η διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα» ανέφερε ο κ. Θεοφάνης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζεται η δουλειά. Στις 27 Μαρτίου αναχώρησε από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), με τελικό προορισμό τα Σκόπια, σιδηροδρομικός συρμός με φορτίο 30 εμπορευματοκιβωτίων που προορίζεται για βιομηχανίες της γειτονικής χώρας.
Κτίζουν εφεδρείες οι ελληνικές βιομηχανίες
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μια μετά την άλλη ελληνική εταιρεία «κτίζει» τη δική της άμυνα στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα. Εκπρόσωπος μεγάλου λιανεμπορικού ομίλου ανέφερε στο inside story πως ο όμιλος έχει «κτίσει» γέφυρες με Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς, για αντικατάσταση των εισαγωγών από χώρες στις οποίες εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα, όπως είναι οι καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.
«Έχουμε πρώτες ύλες, εφεδρείες άνω των τριών μηνών. Παράλληλα δουλεύουμε πάνω σε εναλλακτικά σενάρια» ανέφερε στο inside story ο Δημήτρης Βιδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παλίρροια, που παγκοσμιοποίησε τα ντολμαδάκια. Με ισχυρή διεθνή παρουσία και παραγωγική μονάδα, εκτός από την Ελλάδα και στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Ιορδανία, η εταιρεία Παλίρροια, που ιδρύθηκε στα Πολιτικά Ευβοίας το 1957, ήταν από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που ήρθαν αντιμέτωπες με τα απόνερα της κρίσης που προκλήθηκε στην Κίνα λόγω του κορονοϊού. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που υπήρξε άμεση κινητοποίηση για να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές, σε υλικά συσκευασίας π.χ., και νέα δίκτυα και «διάδρομοι» για να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι εξαγωγές. Επίσης η εταιρεία φρόντισε να «φουλάρει» τις μηχανές της για να παράξει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες τελικού προϊόντος. Σε κανονικές συνθήκες το απόθεμα στις αποθήκες της θα ήταν μέχρι το τέλος Μαΐου, σήμερα λόγω της κατάστασης έχει τελικό προϊόν για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς έως τον Ιούλιο, λέει ο κ. Βιδάκης.
Η εταιρεία έλαβε το βραβείο της Κορυφαίας Εξαγωγικής Εταιρείας για το 2018 (Greek Exports Awards 2018).
Όπως και η αλλαντοβιομηχανία Creta Farms, η οποία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο, έχει «στοκάρει» στις αποθήκες της έτοιμο προϊόν το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.
Η εταιρεία Βιολάντα, γνωστή για τα μπισκότα της, έχει αυτή τη στιγμή απόθεμα πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας για τρεις μήνες, αναφέρει στο inside story ο εμπορικός της διευθυντής Χρήστος Κατσούλας. «Μέχρι στιγμής προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού δεν εντοπίζονται», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαράντη, έναν εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που παράγει μεταξύ των άλλων τα προϊόντα Όλυμπος, στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας γιατί υπάρχει εγχώρια πρώτη ύλη. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα τυροκομικών προϊόντων στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, αυτά είναι για έξι μήνες, όπως αναφέρει.
Αποθέματα για 2,5 με 3 μήνες έχει σήμερα στα σιλό της και μεγάλη αλευροβιομηχανία, με στέλεχός της να εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην αγορά.
Κατά τον ίδιο, τα οποία προβλήματα εντοπίζονται αυτή τη στιγμή
α) στη χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος
β) στον χρόνο που απαιτείται για να έρθει ένα καράβι και να ξεφορτώσει το σιτάρι στην Ελλάδα
γ) στις τιμές των μεταφορικών που έχουν «τσιμπήσει»
Πάντως το «στοκάρισμα» πρώτων υλών και τελικού προϊόντος, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς θα επιτρέψει στον παραγωγικό ιστό της χώρας να αντεπεξέλθει αφενός στην αυξημένη ζήτηση και αφετέρου να ξεπεράσει «διακοπή» της λειτουργίας κάποιας γραμμής παραγωγής, αν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα.
Και η επόμενη ημέρα
Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, πρωτίστως σε υγειονομικό επίπεδο, και αν θα επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που «βλέπουν» ότι θα επιβληθούν ακόμη μεγαλύτεροι περιορισμοί που θα δυσχεράνουν τις εμπορευματικές μεταφορές σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας εμπόδια στη διακίνηση πρώτων υλών, που αποτελούν το καύσιμο για τη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας, μένει να φανεί.
Πώς όμως θα είναι η επόμενη ημέρα; «Διαφορετική. Ο κόσμος δεν θα είναι όπως τον γνωρίζαμε. Θα είναι διαφορετικός», λέει στο inside story ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Chipita, που λειτουργεί 14 εργοστάσια σε 11 χώρες και εξάγει σε 56. Ο ίδιος, αν και συμμερίζεται την αγωνία, την αναστάτωση και τον προβληματισμό για τον υγειονομικό αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία, δεν φοβάται την επόμενη ημέρα.
«Ναι θα υπάρξουν προβλήματα, κλυδωνισμοί, αλλά θα αποφύγουμε τη μεγάλη καταστροφή», αναφέρει. «Ο κόσμος μας, στα νεότερα χρόνια, ήρθε αντιμέτωπος και κατάφερε να ξεπεράσει μεγαλύτερες καταστροφές, όπως ήταν η οικονομική ύφεση του ‘29 και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος», συμπληρώνει. «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη καταστροφή όπως εκτιμούν κάποιοι. Γιατί θα δοθούν παγκόσμιες λύσεις. Θα ληφθούν αποφάσεις και μέτρα που θα δώσουν διαφορετική τροπή», αναφέρει.
Ποια είναι η λύση; «Το τύπωμα χρήματος», λέει, γιατί όπως σημειώνει η τρέχουσα κρίση αφορά όλο τον πλανήτη και όχι μια χώρα ή μια περιοχή, οπότε και τα αντανακλαστικά θα λειτουργήσουν άμεσα για να βρεθεί θεραπεία σε οικονομικό επίπεδο.
Αν και αισιόδοξος, ή για να είμαστε ακριβείς όχι καταστροφολόγος, ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν υποστηρίζει ότι μετά την καραντίνα ο κόσμος θα επιστρέψει στην προ κορονοϊού εποχή. Η επόμενη ημέρα θα συνοδευθεί από παγκόσμια ύφεση και προβλήματα. Ήδη αρκετές χώρες αναθεωρούν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους ενώ πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτακτική ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου.
Η Ελλάδα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, για τον οποίο η φετινή χρόνια πρέπει να θεωρείται χαμένη, όπως λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος, αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα λόγω του «λουκέτου» που έχει μπει στον κλάδο. Κάτι που έχει αισθανθεί και η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, συμφερόντων του κ. Θεοδωρόπουλου, σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της οποίας κατευθυνόταν στη μαζική εστίαση και στα ξενοδοχεία. Ωστόσο και πάρα τα προβλήματα, ο ίδιος δεν ανησυχεί για το μέλλον – υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σταματήσει η διακίνηση των εμπορευμάτων, όπως αναφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου