Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση της ΔΑΣ Κεφαλονιάς, για τις σχολικές καθαρίστριες.

Από τη σχετική απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου στις 31-03-2020 ανακοινώθηκε η απασχόληση των καθαριστριών σχολικών μονάδων Α’ και Β/θμιας εκπαίδευσης στο νομό μας στα  δημοτικά κτίρια λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων λόγω κορωνοιού.

Οι καθαρίστριες πρωτίστως και όχι όπως έπρεπε ενημερώθηκαν για την απόφαση του δημάρχου απο τοπικά site στις 31-03-2020 χωρις καμία επίσημη ενημέρωση απο το Δήμο μεχρι την Παρασκευή, 3-4-2020. Στην ιδιότυπη αυτή “επίταξη” περιέχονται στην απόφαση του Δημάρχου και δημοτικά κτίρια για καθαριότητα που έχουν απο παλιά δοθεί σε ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας, δηλαδη το δημαρχειο ,οι τεχνικες υπηρεσιες και προσφάτως η Προνοια και το Κεντρο Κοινοτητας Ρομα με σύμβαση με ιδιώτη εργολαβο το Μαρτιο του 2020.


Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή ότι η απόφαση της 31-03-2020 που εγκαλούσε τις καθαρίστριες των σχολείων να καθαρίζουν και τα δημοτικά κτίρια που ήδη είχε αναλάβει την καθαριότητά τους ο εργολάβος.

Όλο αυτό το διάστημα από διάφορα υπαλληλικά γραφεία ασκούνταν τρομοκράτηση και ψυχολογική πίεση στους εργαζόμενους σχολικούς καθαριστές με απειλές και δικαιολογίες ότι “δεν θα πληρωθείτε τον μήνα Μάρτιο γιατί τα σχολεία είναι κλειστά” ή για “διακοπή της παροχής του γάλακτος εάν δεν πάνε προς εργασία στα τα δημοτικά κτίρια”. Οι πρακτικές απειλών και αυταρχισμού δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και τις καταγγέλλουμε. η επί πολλά έτη καθαρίστριες των σχολείων στο νομό μας που ευρισκόμενες σε εργασιακή ομηρία με υπαιτιότητα όλων των μέχρι τώρα δημοτικών αρχών που τους στερούν τα πλήρη εργασιακά τους δικαιώματα και που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην καθαριότητα των σχολείων , καλούνται τώρα να καλύψουν και τις υποχρεώσεις του εργολάβου στο Δήμο για την καθαριότητα,  δηλαδή εν μέσω κωρονοιού ο εργοδότης τους θα είναι ο εργολάβος!

Χωρίς να παραβλέπονται οι έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας , οι σχολικές καθαρίστριες ποτέ δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν εκτάκτως την εργασία τους για την καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων. Τα προαναφερθέντα καταγγέλθηκαν τηλεφωνικά στον Αντιδήμαρχο, τη Δευτέρα, 06-04-2020.

Καλούμε το Δήμαρχο με νέα παρέμβαση του-ορθή διατύπωση να κατανείμει τις εργαζόμενες σχολικές καθαρίστριες στα δημοτικά κτίρια και όχι στα κτίρια που έχει σύμβαση ο ιδιώτης εργολάβος με το Δήμο. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων στην Κεφαλονιά αποδεικνύουν έμπρακτα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία ότι είναι στην πρώτη γραμμή για την υγιεινή και την καθαριότητα στα σχολεία ,καθώς κράτησαν τα σχολεία όρθια χωρίς κρούσμα κωρονοιού στους μαθητές . Χαιρετίζουμε την αγωνιστική-ταξική αποφασιστική τους στάση και αλληλεγγύη για όλους τους ανωτέρω λόγους με επιτακτική ανάγκη και αίτημα τη μονιμοποίηση τους τώρα!

Εκ της ΔΑΣ ΟΤΑ

08/04/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: