Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Αντιδράσεις στις εξαγγελίες για το άνοιγμα του τουρισμού

Θολά σημεία στο κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού βλέπουν οι σχετικές με τον κλάδο ενώσεις και ομοσπονδίες, κρίνοντας παράλληλα ότι θα χρειαστούν περισσότερες παρεμβάσεις. Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι στέλνουν αγωνιώδη μηνύματα καθώς όπως λένε φοβούνται πως δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδα τους φέτος το καλοκαίρι. Στην δυσκολότερη από όλους κατάσταση βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα έχουν ή όχι δουλειά και με ποιους όρους ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν λάβει καμία κρατική ενίσχυση μέχρι στιγμής και βρίσκονται σε δεινή θέση.

Σημειώνεται πως η υποδοχή των ξένων τουριστών θα γίνει τελικά χωρίς καραντίνα και χωρίς τεστ, παρότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μιλούσε για «υγειονομικά διαβατήρια» και τεστ στα αεροδρόμια εξόδου. Η τουριστική περίοδος ξεκινά στις 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε πως από 1ης Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.


Δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται στα «καρφιά». Χθες στην Κρήτη οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού ζητώντας άμεση στήριξη με έμπρακτα μέτρα από το κράτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Ρεθύμνου, Κωστή Νικολιδάκη, πολλοί εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί από τους εργοδότες τους ότι τα ξενοδοχεία τους δεν θα υποδεχτούν φέτος τουρίστες ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα επιτρέψουν ή όχι στους ιδιοκτήτες να ανοίξουν. Παράλληλα η επέκταση του επιδόματος εργασίας δεν τους καλύπτει, καθώς οι περισσότεροι δεν το δικαιούνταν καν και επομένως παραμένουν με μηδενικό εισόδημα.

Ο Νίκος Κοκολάκης από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, κάνει λόγο για «κοροϊδία» ενώ, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, τονίζει ότι με τα κυβερνητικά μέτρα λαμβάνει θεσμική υπόσταση η ευέλικτη εργασία στα ξενοδοχεία και δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους όσες ώρες το επιθυμούν με το κράτος να εγγυάται μόνο την κάλυψη του κατώτατου μισθού. «Στην ουσία μάς στέλνουν όλους στον κατώτατο μισθό, καλώντας και πάλι τους εργαζόμενους να πληρώσουν την κρίση, αφήνοντας το περιθώριο στους εργοδότες για τη μέγιστη ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας».

Επιφυλακτικός ως προς τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης. «Και στα προηγούμενα μέτρα ακούσαμε πολλά, αλλά τα χρήματα δεν ήρθαν. Μεγάλο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχουν πάρει την επέκταση του ταμείου ανεργίας, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν πήραν ακόμα τα 800 ευρώ, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κάνει αιτήσεις για δάνεια, αλλά οι τράπεζες επιμένουν σε ασφυκτικές εγγυοδοτήσεις».

Θα χρειαστούν κι άλλες παρεμβάσεις

Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους δηλώνουν ικανοποιημένοι από κάποια μέτρα - κυρίως αυτά που αφορούν τα εργασιακά - αλλά όπως λένε περίμεναν περισσότερα και αναμένουν περισσότερα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης, τονίζουν ότι ανέμεναν και μείωση στους συντελεστές ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, κάτι που όπως σημειώνουν ήταν κυβερνητική εξαγγελία και την προ κοροναϊού εποχή.

Οι επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μίλησαν κατ’ αρχήν για μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, επισήμαναν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω εξειδικεύσεις και παρεμβάσεις. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος υπογράμμισε σχετικά «υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό. Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν». Το ζήτημα της κατάργησης του φόρου διαμονής και της μείωσης του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% έθεσε και ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της ΠΟΞ.

«Περιμένουμε να δούμε το σχέδιο γραμμένο γιατί καμιά φορά μπορεί να κρύβουν και εκπλήξεις. Αυτό που δεν ακούσαμε ήταν το ΦΠΑ στη διαμονή το οποίο το είχαμε συζητήσει και προεκλογικά και μας το είχαν υποσχεθεί», σημειώνει ο  ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, μιλώντας στο Open, ενώ σημειώνει: «όλα αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά και εμείς προσβλέπουμε πιο πολύ στο 2021. Το 2020 είναι χαμένη περίπτωση. Είναι πολύ μικρή η σεζόν δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλουμε κέρδη. Οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να ανοίξουν αλλά αυτό εξαρτάται όπως καταλαβαίνετε από τη ζήτηση. Η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή».

Θολό το τοπίο με το υγειονομικό πρωτόκολλο 

Ένα ακόμη ζήτημα που θέτουν οι ξενοδόχοι είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα οποία ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί από την κυβέρνηση. Αυτό αφήνει πολλούς ξενοδόχους στον αέρα αφού δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. «Πρωτόκολλα δεν είδαμε και θα πρέπει να τα δούμε πρώτα, να τα μελετήσουμε για να δούμε αν είναι εφαρμόσιμα και να προλάβουμε να εκπαιδεύσουμε και το προσωπικό», σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης ενώ τονίζει ότι αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διευκρινιστούν θέματα όπως υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των πτήσεων από 1/7, σημείωσε ότι «είναι μεγάλος ο προβληματισμός για το από ποιες τελικά χώρες θα υποδεχθούμε τουρίστες εφέτος».

Ανησυχία δημιουργεί και η υπαναχώρηση ως προς το θέμα των τεστ για κορονοϊό στους ταξιδιώτες εξωτερικού, καθώς η εξαγγελία για «δειγματοληπτικούς ελέγχους» δεν εγγυάται την ασφάλεια για τους τουριστικούς προορισμούς. Ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων της Κρήτης, Δημήτρης Κουμπαράκης λέει χαρακτηριστικά στην Εφημερίδα των Συντακτών, «όταν ο υπουργός Τουρισμού αρχικά μίλησε για το τεστ εντός 72 ωρών, εμείς είπαμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και πως έπρεπε να θεσμοθετηθεί τεστ την ίδια μέρα που πρόκειται κάποιος να πετάξει. Τελικά πάμε στη λύση “καθόλου τεστ” και αυτό είναι προφανώς επικίνδυνο. Δείχνουν ότι έχουν να διαλέξουν από τη μία μεταξύ του κινδύνου για αυξημένα κρούσματα, ίσως και θανάτους, και από την άλλη την οικονομική ύφεση και την ανεργία. Και είναι προφανές ότι διαλέγουν το πρώτο». 
https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: