Απαραίτητα τα κριτήρια βιωσιμότητας στα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα.
Με επιστολή που του απέστειλε σήμερα, η Greenpeace ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, να ανακοινώσει άμεσα τα κριτήρια στήριξης της ελληνικής γεωργίας εν μέσω της κρίσης Covid 19. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να έχουν ως βάση τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και τη δικαιοσύνη, καθώς μόνο αυτά μπορούν να εγγυηθούν ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο που θα εγγυάται διατροφική ασφάλεια για τη χώρα μας, σταθερό εισόδημα για τους παραγωγούς, υγιεινή τροφή για όλους και καλύτερο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει κατά προτεραιότητα να στηριχθούν παραγωγοί που παράγουν τροφή χωρίς χημικά, με σεβασμό στην βιοποικιλότητα, προωθούν ντόπιες ποικιλίες σπόρων και ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά για ζωοτροφές. Παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην αγορά σε αυτούς τους παραγωγούς.
Το υπουργείο καλείται να ανακοινώσει άμεσα τις προτεραιότητες και τους στόχους της Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίοι θα πρέπει να στρέφουν την ελληνική γεωργία μακριά από τις καταστροφικές μεθόδους του βιομηχανικού αγροδιατροφικού μοντέλου και να την κατευθύνουν σε ένα βιώσιμο, τοπικό και ανθεκτικό μοντέλο παραγωγής.
Η επιστολή.
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη
Θέμα: «Στήριξη βιώσιμης ανθεκτικής γεωργίας ως μοναδική εγγύηση για την ελληνική οικονομία και το περιβάλλον»
Αθήνα, 12 Μαΐου 2020
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας (14/04) με θέμα «Άμεση ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής με αφορμή κρίση Covid-19», παρακολουθήσαμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις σας σχετικά με ενέργειες στήριξης παραγωγών που πλήττονται από τον κορωνοϊό και τη διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφικής επάρκειας στη χώρα μας. Καθώς, όπως γνωρίζουμε όλοι, η επόμενη μέρα πάντα εξαρτάται από τις πολιτικές προτεραιότητες του σήμερα, τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη οι σημερινές ενέργειες στήριξης για τους παραγωγούς και την ελληνική γεωργία να βασίζονται σε κριτήρια βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και δικαιοσύνης. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, σας ζητάμε να γνωστοποιήσετε, πέραν των ποσών που διατίθενται, τις προτεραιότητες και τους στόχους της Αγροτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως και τα κριτήρια της ανταπόκρισης του Υπουργείου στη σημερινή συγκυρία.
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις σας, όπως τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΔΤ 11/03) “για τους στόχους και την προτεραιοποίησή τους στο πλαίσιο του προγραμματισμού” που έχετε θέσει. Στις ανακοινώσεις σας όμως δεν αναφέρονται πουθενά τα κριτήρια βιωσιμότητας βάσει των οποίων πρόκειται να γίνει η προτεραιοποίηση των στόχων. Επίσης, δεν αναφέρονται πουθενά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στην απάντησή σας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή (29/4), ούτε στην ανακοίνωσή σας για συγκρότηση σχετικής Ομάδας Εργασίας (δτ 5/5) η οποία πρόκειται να εργαστεί για την ενίσχυση των παραγωγών.
Σήμερα, η πανδημία Covid-19 επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: το αποδεδειγμένα αποτυχημένο αγροδιατροφικό μοντέλο εντατικής βιομηχανικής παραγωγής δεν είναι ανθεκτικό σε κρίσεις και δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή, ασφαλή τροφή για όλους, ούτε σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς. Για τον λόγο αυτόν, σας ζητάμε να ενισχύσετε τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα, αφού είναι το μοναδικό μοντέλο εγγύησης ανθεκτικότητας για την ελληνική γεωργία και κατά συνέπεια την οικονομία του τόπου μας και την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επείγει να σχεδιάσετε και να ανακοινώσετε μέτρα, ενέργειες και αποφάσεις που στηρίζουν κατά προτεραιότητα παραγωγούς βιώσιμης, τοπικής και ανθεκτικής γεωργίας, παραγωγούς που παράγουν τροφή χωρίς χημικά, με σεβασμό στη βιοποικιλότητα, προωθούν ντόπιες ποικιλίες σπόρων, ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά για ζωοτροφές, όπως και να προχωρήσετε σε μέτρα που τους εξασφαλίζουν πρόσβαση στην αγορά. Είναι επείγον να ενισχυθεί η παραγωγή τοπικών προϊόντων και η ευρεία προώθησή τους στην αγορά ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της εγχώριας κατανάλωσης από εισαγωγές προϊόντων που εξαρτώνται από διάφορες συγκυρίες (χρηματιστήριο, διαθέσεις χωρών εξαγωγής, κλπ) ενώ επιπλέον έχουν παραχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, επιδεινώνοντας μάλιστα το τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Τονίζουμε την ανάγκη στη σημερινή πολύ κρίσιμη συγκυρία, η ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει μία Αγροτική Πολιτική που θα στρέψει την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία μακριά από τις καταστροφικές μεθόδους του παρελθόντος. Κάθε σχετική εξαγγελία πρέπει να κατευθύνει τη γεωργία και τη διατροφή στο βιώσιμο, τοπικό και ανθεκτικό μοντέλο παραγωγής. Προτεραιότητα των όποιων εξαγγελιών πρέπει να είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος στις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Η έμφαση πρέπει να δίνεται στη δημιουργία ελληνικού βιώσιμου αγροτικού μοντέλου προς όφελος της υγείας ανθρώπων, περιβάλλοντος και οικονομίας.
Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας,
Με εκτίμηση,
Έλενα Δανάλη
Υπεύθυνη της Εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου