Εργαζόμενος καταγγέλλει αλλαγές όρων σύμβασης, που επιτρέπουν ακόμα και έφοδο της εργοδοσίας για έλεγχο του μισθωτού στο σπίτι.
Δε χρειαζόταν ακριβώς κληρονομικό χάρισμα για να καταλάβει κανείς ότι η ευρεία διάδοση της τηλεργασίας τον καιρό της πανδημίας θα σήμαινε σε πολλές περιπτώσεις ταφόπλακα για τα ήδη πετσοκομμένα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Όπως συμβαίνει συχνά, η πραγματικότητα ξεπερνά και τις χειρότερες εικασίες. Μια πραγματικότητα που περιλαμβάνει βίαιη εισβολή στην προσωπική ζωή των εργαζομένων από το σπίτι, παραβίαση ωραρίων και απαιτήσεις έξω από κάθε λογική.
Αποκαλυπτικά είναι όσα κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ένας εργαζόμενος μεγάλης εταιρείας που απασχολεί 100αδες εργαζόμενους στο σπίτι. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υποστηρίζει πως του ζητήθηκε να υπογράψει, ο μισθωτός πρέπει να συναινέσει σε έλεγχο στο χώρο του σπιτιού “ώστε να ελέγχουν ότι τηρούνται οι πολιτικές της εταιρείας” επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.
Επιπλέον, η εργοδοσία αποκτά κανονικό δικαίωμα για “ντου” στο σπίτι του εργαζόμενου, αρκεί να γίνεται σε εργάσιμες ώρες και “κατόπιν έγκαιρης προειδοποίησης”.
Ανάμεσα στους όρους της νέας σύμβασης, προβάλλεται ως απαιτούμενο ο μισθωτός να διατηρεί τον διακριτό χώρο εργασίας στο σπίτι ήρεμο, τακτοποιημένο και χωρίς θορύβους. Παρεμβαίνουν δηλαδή στο πώς θα ζει ο εργαζόμενος μες στο ίδιο του το σπίτι. Όσο για το θόρυβο, εύγλωττο είναι το παράδειγμα που δίνει ο καταγγέλλων για συνάδελφό του:
«Ακουγόταν το παιδί του συναδέλφου που έκλαιγε και επειδή ο πελάτης έκανε παρατήρηση ότι ακούγεται το παιδί και τον ενόχλησε, του έκαναν παρατήρηση και του είπαν ότι πρέπει να τηρούνται τα ντεσιμπέλ στον χώρο εργασίας και να το διευθετήσει». Προς το παρόν, η σύμβαση δεν προβλέπει την υποχρέωση να ναρκώνονται τα ζωηρά μωρά ή να πετιούνται έξω από το σπίτι αν είναι ανήσυχα.
Η παρουσία οικογένειας συνολικά αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο, αφού καλείται να μη χρησιμοποιεί το σταθερό ίντερνετ του σπιτιού, για να μην πέφτει η ταχύτητα του βασικού υπολογιστή από τον οποίο γίνεται η τηλεργασία. Το κόστος της γρήγορης και αξιόπιστης σύνδεσης επιβαρύνει φυσικά τον ίδιο τον εργαζόμενο.
«Στην πράξη σου ζητούν να επωμιστείς το κόστος να λειτουργεί όλη η υπόλοιπη οικογένεια με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορείς να έχεις “καθαρό” το ίντερνετ το δικό σου για να δουλεύεις για την εταιρεία».
Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν πραγματοποιηθεί 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, 1.729 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων, 692 έλεγχοι για εργασιακές σχέσεις και 409 έλεγχοι για αδήλωτη εργασία, ενώ πρανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη θερινή σαιζόν. Διακηρύξεις που ηχούν τουλάχιστον ειρωνικά στα αυτιά χιλιάδων εργαζομένων, που βλέπουν να καταπατώνται βάναυσα ό,τι ψήγματα εργατικής νομοθεσίας υπήρχαν, αλλά και τα θεσμικά περιθώρια των εργοδοτών να κάνουν ό,τι θέλουν να αυξάνονται διαρκώς.
Με πληροφορίες από ethnos.gr
http://www.katiousa.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου