Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα μέλη της ΕΕ θα αγνοήσουν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες και κάθε κράτος θα «κάνει το δικό του»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να αναζωογονήσει την τουριστική βιομηχανία σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς της καραντίνας για την πανδημία. Όμως, με την πολιτική υγείας να παραμένει σταθερά εθνική αρμοδιότητα, η Κομισιόν μπορεί μόνο να συστήσει και να ελπίζει ότι οι συστάσεις της σχετικά με τα πάντα -από το άνοιγμα των συνόρων έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων- θα εφαρμοστούν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «κρίνοντας από την τύχη του “χάρτη πορείας” της Κομισιόν για την άρση των περιορισμών, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα κράτη-μέλη θα αγνοήσουν σε μεγάλο βαθμό τις σημερινές οδηγίες και το καθένα θα κάνει το δικό του».
Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες στοχεύουν στη δημιουργία ενός «συντονισμένου πλαισίου που θα επιτρέπει σε όλη την Ευρώπη να επωφεληθεί από μια ξεκούραστη και πάνω από όλα ασφαλή, θερινή περίοδο». Σύμφωνα με σχέδιο ανακοίνωσης για τον «τουρισμό και τις μεταφορές το 2020 και πέρα από αυτό», που αποκτήθηκε από το Playbook του POLITICO, « πώς θα μπορούσε η Επιτροπή να μην επιτύχει ακόμη μεγαλύτερα πράγματα; Με τα δικά της λόγια, σχεδιάζει να υποστηρίξει “τη βιωσιμότητα του πολύτιμου τουριστικού μας οικοσυστήματος για τις επόμενες γενιές”».
Οι συστάσεις της Κομισιόν αναμένεται να συνδέσουν διάφορα σκέλη του ζητήματος - από την άρση των συνοριακών ελέγχων στον κοινό χώρο ταξιδιού Σένγκεν, έως τους κανόνες υγιεινής για όσους κάνουν check in σε ξενοδοχεία - και περιλαμβάνεται στη σημερινή ημερήσια διάταξη του Σώματος των Επιτρόπων για έγκριση.
Για να αντικατοπτρίζει τον τεράστιο αριθμό των εμπλεκόμενων φακέλων, πέντε επίτροποι θα ενημερώσουν τους δημοσιογράφους - η Margrethe Vestager και ο Thierry Breton θα δώσουν «στρατηγικό προσανατολισμό», αφήνοντάς τα στη Stella Kyriakides, Ylva Johansson και Adina Vălean να μιλήσουν για διάφορες πρακτικές προτάσεις.
Εσωτερικά σύνορα: με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία. Οι προτάσεις σταματούν να πιέζουν τις χώρες της ΕΕ να άρουν τις απαγορεύσεις από τα σύνορα γρήγορα. Θα συστήσει όποιο άνοιγμα συνόρων να βασίζεται στα ιατρικά δεδομένα σε κάθε πλευρά του συνόρου.
Η Κομισιόν δεν αναμένεται να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό που λέει σε όλους τους τόνους αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ταξίδια: Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η ΕΕ δεν προτείνει μια ταυτόχρονη άρση των περιορισμών σε όλη την Ευρώπη. Επομένως, η Κομισιόν προτείνει την πλήρη άρση των περιορισμών μόνο μεταξύ κρατών-μελών στα οποία η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχουν επιβάλει παρόμοια περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται και η κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν στη χώρα τους.
Εναλλακτικά, η Κομισιόν συστήνει ταξίδια με τον όρο των υγειονομικών ελέγχων των ατόμων που θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ η άρση των περιορισμών δύναται να επιτραπεί πρώτα «για κάποιες μορφές μεταφορών και για κάποιους τύπους τουριστικής δραστηριότητας», σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν που παρουσιάζει το POLITICO.
Δίνουν μεγάλη έμφαση στις εφαρμογές: Η ΕΕ επιθυμεί κοινά πρότυπα για εφαρμογές ανίχνευσης επαφών κορονοϊού. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει σήμερα «ένα πρωτόκολλο για τις αρχές διαλειτουργικότητας».
«Καθώς τα ταξίδια στην ΕΕ ξεκινούν ξανά, οι δημόσιες αρχές, οι μετακινούμενοι, οι επαγγελματίες ταξιδιώτες και οι τουρίστες μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές προς όφελός τους, τηρώντας παράλληλα τις απαιτήσεις απορρήτου και την εθελοντική χρήση τέτοιων εφαρμογών», αναφέρει το κείμενο της Επιτροπής. Ο στόχος είναι οι Αρχές να είναι σε θέση να εντοπίσουν κάθε νέα αλυσίδα λοίμωξης κορονοϊού στην προέλευσή της, με τεχνολογική βοήθεια παρά έναν στρατό ανθρώπων που καλούν κάθε μολυσμένο άτομο που ρωτάει με ποιον είχαν επαφή. Με άλλα λόγια, οι εφαρμογές συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των εργαλείων που δίνουν στους ανθρώπους την καλύτερη ευκαιρία να μετακινηθούν ξανά, λένε.
Ανοιχτά εισιτήρια: Η Κομισιόν αναμένεται να επιμείνει ότι η αποζημίωση είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσουν οι αεροπορικές εταιρίες για τις ακυρωμένες πτήσεις. Ωστόσο, θα συστήσει στα κράτη μέλη να εγγυηθούν τα κουπόνια ταξιδιών (ανοιχτά εισιτήρια), ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για τους πελάτες. Θα συστήσει επίσης να ισχύουν για 12 μήνες και θα πρέπει να προστατεύονται από τη χρεοκοπία της εταιρίας.
Μαρία Ψαρά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου