Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ



Αίτηση                                                                                    Προς:  την κ. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου                                                                                                                                               
Των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης                       κ. Αδαμαντία Καμινάρη
Δαμουλιάνου Θεόδωρου                                                          Κοιν:       κ. Δήμαρχο Ληξουρίου
Καπάτου Βασιλείου                                                                                     κ. Κατσιβέλη Γεώργιο
Μαντζουράτου Δημητρίου
Συνοδινού Βαλιάνου Ευάγγελου
Φαρακλού Ευάγγελου


Κυρία Πρόεδρε,
Παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη τoυ Δημοτικού Συμβουλίου ως κατεπείγον το θέμα για τον τουρισμό , τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες λόγω της κατάστασης με τον COVID-19.
Σας επισυνάπτουμε την σχετική εισήγηση και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.


Ληξούρι 10/06/2020                                        Οι    Δημοτικοί Σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης
                                                                            Θ.  Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,                                                                                                                         
                                                   Ε. Φαρακλός, Ε. Συνοδινός - Βαλλιάνος 


Εισήγηση για τον τουρισμό , τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες.
Η Κυβέρνηση  και η μεγαλοεργοδοσία αξιοποιούν από το ξεκίνημά της την πανδημία ως ευκαιρία για να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη νέα οικονομική κρίση, για την οποία η πανδημία ήταν η θρυαλλίδα και όχι η αιτία. Θέλουν να σαρώσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε απομείνει όρθιο από την προηγούμενη οικονομική κρίση, αλλά και από την «κανονικότητα» της όποιας ανάπτυξής τους των τελευταίων ετών.
Πρόσφατα στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφιστήκαν με διαδικασίες εξπρές οι ΠΝΠ που εκδόθηκαν στις 13 Απρίλη και 1η Μάη, και με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων ικανοποιεί κάθε αξίωση των μεγαλοξενοδόχων, του ΣΕΒ, των εφοπλιστικών κ.α τσακίζοντας κάθε εργατικό δικαίωμα.
Αυτόν τον εργασιακό  Αρμαγεδδώνα προσπαθεί η κυβέρνηση, να τον παρουσιάσει ως «προστασία» των εργαζομένων, παρότι προβλέπει το πάγωμα του κατώτατου μισθού στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα και την αποθέωση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας με ένα εργατικό δυναμικό «πολλών ταχυτήτων» απροστάτευτο και φτηνό. Βασικός μηχανισμός του κυβερνητικού σχεδίου, είναι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που δίνει στην εργοδοσία το δικαίωμα για να προχωρήσει και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, «.. εάν και εφόσον χρειαστεί…»  την εφαρμογή των αντεργατικών  μέτρων.
Αυτό το σχέδιο προβλέπει:
    • Πετσόκομμα  ακόμα παραπέρα στο εισόδημα των εργαζομένων (κατά 20% στην καλύτερη περίπτωση), μέσα από την μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε "ελαστική" παντού και για όλους και εκ περιτροπής εργασία σε ωράρια και μέρες δουλειάς. Η εργοδοσία μπορεί να μειώνει το ωράριο και τον εργατικό μισθό μέχρι και κατά 50%, ενώ το κράτος μέσω του εν λόγω προγράμματος θα καλύπτει μόνο το 60% των απωλειών του εργαζόμενου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε μείωση εισοδήματος κατά 20%. Ουσιαστικά με αυτά τα μέτρα το χρονιάτικο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους περιορίζεται στα 1.600 ευρώ, δηλαδή, 4 μήνες επίδομα ανεργίας, διαμορφώνοντας έτσι ένα «τετελεσμένο» που θα το βρουν μπροστά τους αφού οι κλαδικοί μισθοί τους θα ξεκινάνε από τα επίπεδα του κατώτερου. H περιβόητη «επιδότηση της εργασίας», με βάση και το πρόγραμμα SURE, παρουσιάζονται ως μέτρα που έχουν «αμοιβαίο όφελος» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Όμως για τους ομίλους το όφελος είναι παραπάνω από βέβαιο, αφού απαλλάσσονται από το μισό και πάνω εργατικό «κόστος», αφού θα διευθετούν κατά το δοκούν το χρόνο εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες τους, για όσους εργαζόμενους δεν κρατούν σε αναστολή σύμβασης.
    • Εκτόξευση της ανεργίας καθώς την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς καμία προστασία, όπως βρέθηκε και μέσα στην πανδημία, αλλά και μετά απ' αυτή. Χωρίς καμία στήριξη επίσης εξακολουθούν να παραμένουν μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι ακόμα δεν πήραν ούτε ευρώ όλους τους προηγούμενους μήνες και έτσι θα συνεχίσουν..
    • Κατάργηση όλων  των  Συλλογικών Συμβάσεων  Εργασίας (ΣΣΕ) που είναι σε ισχύ, αφού όλοι οι όροι που καθορίζουν μισθούς και χρόνο εργασίας ανατρέπονται. Με το νέο πακέτο μέτρων δίνεται η δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να μην επαναπροσλάβουν, όπως είναι υποχρεωμένοι από τις ΣΣΕ, τους εποχικούς εργαζόμενους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν θα επαναπροσληφθούν, (δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι), θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με το εξευτελιστικό εποχικό επίδομα των 400 ευρώ, μέχρι και το Σεπτέμβρη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων με μερική απασχόληση, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι λεγόμενες ρήτρες για τη διατήρηση εργασίας είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, αφού κανένας δεν δεσμεύει την εργοδοσία να διατηρήσει τον εργαζόμενο μετά τη λήξη της περιόδου της κρατικής ενίσχυσης στους μισθούς.
Επιπλέον, με δεδομένη την πλήρη απουσία και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών γίνεται "δεδομένο" επίσης, ότι αρκετοί εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε εργασία κατά το χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται, αφού η εργοδοσία θα επιδιώξει να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ίδια.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης στο όνομα της γρήγορης επανεκκίνησης του Τουρισμού, να «εξαφανίσουν» την πανδημία στις τουριστικές περιοχές, καταργώντας ακόμα και τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα πριν από την άφιξη των τουριστών (στους επισκέπτες θα γίνονται «δειγματοληπτικά» τεστ αντί για υποχρεωτικά τεστ), εισάγοντας κριτήρια - «λάστιχο» για τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης», με βάση τις συμφωνίες των τουριστικών ομίλων, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ίδιους και τον ντόπιο πληθυσμό. Οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι λειτουργούσαν και λειτουργούν με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Τέλος, ακόμα κι αυτά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των τουριστικών προορισμών (ελέγχους, γιατρούς συνεργαζόμενους με κάθε κατάλυμα, κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης κρουσμάτων κ.λπ.), αφορούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και κάλυψης των  κενών του.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον τουρισμό υιοθετώντας το παρακάτω πλαίσιο που διεκδικούν:
    • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
    • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.
    • Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.
    • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.
    • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, ίντερνετ για όλο το διάστημα της καραντίνας και των έκτακτων μέτρων.
    • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
    • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλες τις δομές υγείας του νομού. Ιδιαίτερα του Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου και Μαντζαβινάτειου, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού και όχι με κριτήριο μόνο την τουριστική επισκεψιμότητα.

Σημαντική στήριξη επίσης χρειάζεται και για τους αυτοαπασχολούμενους που φορτώνονται με νέα βάρη και χρέη, τα οποία προστίθενται στα προηγούμενα.
Μπορεί τα 800 ευρώ να έδωσαν μια ελάχιστη ανάσα, αρκεί όμως σήμερα ένα επίδομα, για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειάς και τα έξοδα της επιχείρησης, όταν όλοι οι νόμοι για τη φορολογία, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις κατασχέσεις παραμένουν σε ισχύ;
Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα και για όσες μικρές επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αναστολή (περίπου το 80% των επιχειρήσεων), ενώ μεγάλη μείωση του τζίρου αντιμετωπίζουν και οι μικροεπιχειρήσεις με υπηρεσίες take away, delivery κλπ.
Τα πάγια έξοδα όπως ρεύμα, ενοίκια κλπ. παραμένουν αυξημένα και απαιτητά ενώ η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απλά οδηγεί στη συσσώρευση των υποχρεώσεων αυτών στους αμέσως επόμενους μήνες.
Τα καταστήματα  εστίασης και μικροεπιχειρήσεις που από 1η Ιουνίου άνοιξαν με διατήρηση ορισμένων αναγκαίων μέτρων περιορισμού, και  με περιορισμένα τ.μ. εκμετάλλευσης θα αντιμετωπίσουν εξίσου σημαντικό πρόβλημα ανάκαμψης του τζίρου τους. Το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί και από την επίδραση που αντικειμενικά θα έχει στο χώρο η μειωμένη τουριστική κίνηση πράγμα  που θα επιτείνει τα αδιέξοδα επιβίωσης των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης.

Το Δ.Σ. πρέπει να σταθεί στο πλάι των μικρών επαγγελματιών (όσων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019), ώστε:
    • Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού μηνός Μαΐου, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες
    • Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, από τα εισοδήματα του 2019
    • Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
    • Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ. Επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε λογικά πλαίσια χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση τελών.
    • Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ για τους επόμενους μήνες. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους.
    • Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους,  μέχρι το τέλος του χρόνου.
    • Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν το σύνολο τόκων και προστίμων, αλλά και μέρος του κεφαλαίου.
Η υιοθέτηση των παραπάνω αιτημάτων μπορεί να δώσει ανάσα στους εργαζόμενους αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες. Αντίθετα η πολιτική της μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την έξοδο από την κρίση, δεν θα φέρει ανάπτυξη, τέτοια που να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι, όπως δεν συνέβη και σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν..
Τα χρήματα, που συγκεντρώθηκαν στις πλάτες του λαού και ο πακτωλός των δις που αποφασίστηκε πρόσφατα στην Ε.Ε. για την χώρα μας, κατευθύνονται στη στήριξη του κεφαλαίου, μέσω κρατικών επιδοτήσεων, απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες από χρέη και ζημιές. Δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων αυτό που καθορίζει κάθε φορά τον χαρακτήρα τους, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται και οι όροι που τους συνοδεύουν. Οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες πρέπει επειγόντως να στηριχθούν με βάση τα παραπάνω μέτρα.

Αργοστόλι 1/6/2020                                                          Η Λαϊκή Συσπείρωση                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: