Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Δακρυγόνα στον Λευκό Οίκο - Σε καταφύγιο που χρησιμοποιείται για τρομοκρατικές επιθέσεις φυγαδεύτηκε ο Τραμπ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην πόρτα του Λευκού Οίκου έφτασαν το βράδυ της Κυριακής οι βίαιες διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.
Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσιγκτον.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ. Μάλιστα πολλοί διαδηλωτές πετούσαν τούβλα και μπουκάλια ενώ όπως μετέδωσαν οι New York Times ο πρόεδρος Τραμπ φυγαδεύτηκε την Παρασκευή σε υπόγειο καταφύγιο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων. 
Πρόκειται για το καταφύγιο που είχε χρησιμοποιηθεί και την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 όταν μεταφέρθηκε εκεί ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ένα από τα αεροσκάφη που είχαν καταλάβει τρομοκράτες της Αλ Κάιντα ίσως να κατευθυνόταν στον Λευκό Οίκο. Και ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους μεταφέρθηκε εκεί το βράδυ έπειτα από ψευδές σήμα συναγερμού για ακόμα μια απειλή από αεροσκάφος. 
Το καταφύγιο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ από τις πρώτες μέρες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, είναι τόσο ενισχυμένο που μπορεί να αντέξει τη δύναμη ενός επιβατικού αεροσκάφους σε περίπτωση που αυτό προσκρούσει στον Λευκό Οίκο.


Οι διαδηλωτές στη διάρκεια της νύχτας κινήθηκαν βίαια εναντίον των αστυνομικών πετώντας μπουκάλια με νερό, ανάβοντας πυροτεχνήματα και καίγοντας ξύλα και τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο.
Μια από τις φωτιές σε απόσταση ενός τετραγώνου από τον Λευκό Οίκο επεκτάθηκε ενδεχομένως καθώς φλόγες ξέσπασαν στο υπόγειο της επισκοπικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Η φωτιά κατασβέστηκε τελικά έπειτα από παρέμβαση των πυροσβεστών.
Στη διάρκεια της Κυριακής ο Τραμπ ήταν άφαντος αν και ορισμένοι σύμβουλοί του πρότειναν να απευθύνει διάγγελμα στον λαό προτού ξεσπάσει άλλη μία νύχτα ταραχών. 
Ωστόσο, δεν παρέλειπε να εμφανίζεται κατά διαστήματα μέσω Twitter ανεβάζοντας μηνύματα όπως «νόμος και τάξη». Αν και συνεργάτες του τον παρότρυναν να απέχει από το Twitter ο ίδιος δεν κατάφερε να αντισταθεί ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι δεν είναι αρκετά σκληροί.
Απέδωσε την αναταραχή σε ριζοσπαστικούς αριστερούς κάνοντας μάλιστα γνωστή την πρόθεσή του να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το αντιφασιστικό κίνημα "Antifa".
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την σχετική ανακοίνωση στο Twitter, ρίχνοντας λαδι στη φωτιά που καίει από την οργή του πλήθους εναντίον του ρατσισμού και της υπέρμετρης αστυνομικής βίας εναντίον των Αφροαμερικανών. 
Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τον θάνατό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.
Συγκεκριμένα, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε τουλάχιστον 75 πόλεις τις τελευταίες ημέρες με κυβερνήτες και δημάρχους να αναπτύσσουν την Εθνοφρουρά ή να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε κλίμακα που έχει να συμβεί από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968. 
Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.
Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.
Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.
Στη Μινεάπολη ο οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη, πάντως δεν τραυματίστηκε κανείς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, προσθέτει το πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: