Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς φέρνει τετελεσμένα στο Αιγαίο! Χάρτη με τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει σε Ρόδο-Κάσο-Κάρπαθο-Κρήτη έχουν καταθέσει από τον Μάρτιο οι Τούρκοι στον ΟΗΕ! “Delete” στο Καστελλόριζο!

«Λάδι στη φωτιά» συνεχίζει να ρίχνει η Άγκυρα με φόντο την προαναγγελία για έρευνες και γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο υπεύθυνος της αεροναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε δύο νέους χάρτες. Ο ένας από αυτούς δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίπλα από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη, ενώ “εξαφανίζει” κυριολεκτικά το Καστελλόριζο ως σαν να μην υπάρχει…

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, στον έναν χάρτη «φαίνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις συντεταγμένες της όπως κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη».
Σύμφωνα με τους χάρτες η Τουρκία θεωρεί δικά της νησιά την Κάσο και την Κάρπαθο.
Η προαναγγελία για διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές όπου βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ενώ προκάλεσε την παρέμβαση τόσο των ΗΠΑ που ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες αλλά και της ΕΕ που κάλεσε χθες την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η κλιμάκωση των προκλήσεων από τη γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, φαίνεται πως έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Υπενθυμίζεται οτι η Τουρκία είχε καταθέσει χάρτες με την, διεκδικούμενη από την ίδια, “τουρκική ΑΟΖ” να εκτείνεται μέχρι την Κάρπαθο και την Ανατ Κρήτη, αλλά και νοτίως της Κρήτης μέχρι την Λιβυκή και Αιγυπτιακή ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης.
Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
«Πριν υπογράψουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη, καθορίσαμε επίσης τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας. Εδώ, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της» δήλωσε.
«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: