Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Δρ. Τζέιν Γκούντολ: H υπερ-εκμετάλλευση του πλανήτη μας οδήγησε στη πανδημία

Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ, κορυφαία Βρετανίδα πρωτευοντολόγος προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα «είναι τελειωμένη» αν δεν αλλάξει τα διατροφικά της συστήματα ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.
Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση του γκρουπ Compassion in World Farming (“Συμπόνια στην παγκόσμια γεωργία), απέδωσε το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην υπερ-εκμετάλλευση του πλανήτη από τον άνθρωπο. Την ώρα που αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετάδοση του Sars-Cov-2 από ζώο στον «ασθενή 0» πιθανώς να συνέβη στην αγορά άγριων ζώων της Γουχάν, η Γκούντολ υπογράμμισε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην κτηνοτροφία δημιουργούν μία «δεξαμενή ασθενειών» που μπορούν να περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους και να τους βλάψουν.


«Εμείς το προκαλέσαμε στους εαυτούς μας, εξαιτίας της απόλυτης ασέβειας για τα ζώα και το περιβάλλον. Η έλλειψη σεβασμού για τα άγρια ζώα αλλά και όσα ζουν σε φάρμες δημιούργησαν μία κατάσταση όπου οι ασθένειες μπορούν να ξεχυθούν μολύνοντας ανθρώπους».

Η ανθρωπότητα πρέπει να απομακρυνθεί από αυτή την στρατηγική της κτηνοτροφίας και να σταματήσει να καταστρέφει φυσικά ενδιαιτήματα, λέει η Γκούντολ, καθώς η μαζική κτηνοτροφία συνδέεται με την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά, απειλώντας την δημόσια υγεία.

«Αν δεν κάνουμε διαφορετικά τα πράγματα, είμαστε τελειωμένοι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ έτσι». Η παγιωμένη κατάσταση στην κτηνοτροφία έχει γίνει αντικείμενο ερευνών και από το παγκόσμιο δίκτυο FAIRR που σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι πάνω από το 70% των μεγαλύτερων παραγωγών κρεάτων, ψαριών και γαλακτοκομικών, κινδυνεύουν υποθάλψουν μια μελλοντική ζωική πανδημία, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφαλείας, των συνθηκών συνωστισμού στις φάρμες, και της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών.

Οι τεράστιες οικονομικές ανισότητες επίσης έχουν τον αντίκτυπό τους στον φυσικό κόσμο, «καθώς απεγνωσμένοι άνθρωποι χωρίς καμία εναλλακτική για να ταΐσουν τις οικογένειές τους, κόβουν δέντρα για να επιβιώσουν. Στις αστικές περιοχές, διαλέγουν το φτηνότερο φαγητό ανεξαρτήτως της ζημιάς που προκαλεί η παραγωγή του γιατί δεν έχουν επιλογές», λέει η Γκούνταλ.

Ο πόλεμος, η βία υποδαυλίζουν την καταστροφή της φύσης, «όπως το κάνουν και η διατροφή μας και ο υπερκαταναλωτισμός, η ανάγκη να συγκεντρώνουμε πράγματα», τονίζει η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπαντζήδες, γνωστή για την έρευνά της επάνω στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων, που μελέτησε για σχεδόν έξι δεκαετίες. Η Γκούντολ καλεί σε μποϊκοτάζ των αγαθών και προϊόντων εταιρειών που εξακολουθούν να ακολουθούν επικίνδυνες πολιτικές στην κτηνοτροφία, καταστρέφοντας την φύση.


«Πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα τους. Φτάσαμε σε ένα σημείο καμπής στην σχέση μας με τον φυσικό κόσμο», λέει, προειδοποιώντας πως έχουμε ένα πολύ μικρό περιθώριο για δραστικές αλλαγές πριν έρθουμε αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή. Στις ΗΠΑ, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δέχονται πίεση, καθώς η εξάπλωση της νόσου Covid-19 έχει βάλει υποχρεωτικό λουκέτο σε αρκετές φάρμες, διαταράσσοντας την αλυσίδα παραγωγής. Το FAIRR εκτιμά ότι σε βάθος χρόνου η πίεση θα αυξηθεί, καθώς χρειάζονται περισσότεροι κανόνες και έλεγχοι για λόγους «βιο-ασφάλειας».

Ο ιδρυτής του FAIRR, Τζέρεμι Κόλερ λέει πως οι φάρμες είναι εκτεθειμένες σε πανδημίες αλλά και υπεύθυνες για την πρόκλησή τους. «Πρόκειται για αυτο-σαμποτάζ που καταστρέφει την αξία και θέτει σε κίνδυνο ζωές. Για να αποφύγουμε την επόμενη πανδημία, η βιομηχανία του κρέατος πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας για την τροφή και τους εργαζόμενους, τον περιορισμό των ζώων και την υπερβολική χρήση αντιβιωτικών. Η Covid-19 θα μπορούσε να διαλύσει την βιομηχανία.»

Η Γκούνταλ τονίζει ότι «ένα από τα μαθήματα της πανδημίας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως για να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις πρέπει να αλλάξουμε δραστικά την διατροφή μας και να μετακινηθούμε προς μία διατροφή με περισσότερες φυτικές τροφές. Για το καλό των ζώων, του πλανήτη και της υγείας των παιδιών μας».

Η ανησυχία για την σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και της εκμετάλλευσης της άγριας ζωής εντείνεται με δεκάδες οργανώσεις να ζητούν την απαγόρευση πώλησης άγριων ζώων ως εξωτικά κατοικίδια ή για άλλους σκοπούς (π.χ φαρμακευτικούς).

Αν και θεωρητικά απαγορεύεται το εμπόριο ζώων υπό εξαφάνιση, η δραστηριότητα περνά κάτω από το «ραντάρ» των αρχών που σε ορισμένες περιπτώσεις δωροδοκούνται. Η μαύρη αγορά ζώων θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πίσω από το τράφικινγκ και τα ναρκωτικά, με τζίρο 7 με 23 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πηγή: lifo.gr/Dialogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: