Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Αρχίζει η αποκατάσταση της ιστορικής Μονής των Αγίων Θεοδώρων στην Κέρκυρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
         ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                               
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                        02-07-2020
Τηλ.: 26613.61572
email: press2@pin.gov.gr        
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρχίζει η αποκατάσταση της ιστορικής Μονής των Αγίων Θεοδώρων στην Κέρκυρα.

Υπεγράφη η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων παρουσία του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριου

Την ένταξη του έργου για την αναστήλωση και την αποκατάσταση της ιστορικής Μονής των Αγίων Θεοδώρων στην Κέρκυρα, στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», υπέγραψε σήμερα , Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων   Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, παρουσία του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κΝεκτάριου, της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού Κατερίνας Μοθωναίου και του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κώστα Ασπιώτη.

Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 1.969.070,40 ευρώ, στόχο έχει να αναδείξει το εμβληματικό διατηρητέο μνημείο  σε σημείο – σταθμό του πολιτιστικού θρησκευτικού χάρτη και πόλο επισκεψιμότητας και παιδείας στο κοινό. 

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε την αναγκαιότητα για την αποκατάσταση  του εκκλησιαστικού μνημείου, λόγω των ζημιών που υπέστη από την πυρκαγιά του 1915, επισημαίνοντας ότι αποτελεί σημαντικό τοπόσημο και αναπόσπαστο τμήμα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας και ευρύτερα των Ιονίων Νήσων.  

«Είναι μια πορεία που ξεκίνησε από τους προηγούμενους Περιφερειάρχες  κι γι’ αυτό θεωρούμε σημαντική αυτή την ημέρα, διότι  μετά από μια δέσμευση και μακρόχρονη διαδρομή  φτάνουμε στο πρώτο σταθερό βήμα  που είναι η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έχει μεγάλους συμβολισμούς η σημερινή ημέρα  πρώτον την διαχρονική προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για να αναστηλώσουμε, να ζωντανέψουμε  την ιστορική μας μνήμη και την κληρονομιά στο εκκλησιαστικό περιβάλλον αλλά και τη σημασία που αποδίδουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η Ενωμένη Ευρώπη  στην διατήρηση του τοπικού πολιτισμού και των παραδόσεων παντού. Το ΕΣΠΑ  δεν είναι μόνο γέφυρες,  δρόμοι και λιμάνια είναι  και τα  μνημεία κάθε πολιτισμού  που αναδεικνύουν τον πλούτο της κοινωνίας και της χώρας, όπως και την προοπτική για την εμπλουτισμένη ταυτότητα και την προβολή προς τα έξω  του κάθε τόπου», τόνισε η                                           κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. 
Όπως ανακοίνωσε υπάρχουν κι άλλα εκκλησιαστικά μνημεία στην Κέρκυρα  που είναι υπό ένταξη ή στο στάδιο αξιολόγησης στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων για συντήρηση και αποκατάσταση και συγκεκριμένα αφορούν τους Ιερούς Ναούς Αγίου Αθανασίου Άνω Κορακιάνας και Αγίων Σαράντα Περιβολίου, Αγιόυ Στεγάνου, Αγίας Μαρίνας και Αγίων Αποστόλων στους Παξούς, όπως και το κωδωνοστάσιο της Ανουντσιάτα στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας. 

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.Νεκτάριος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής να εντάξει το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2014 – 2020 , καθώς όπως είπε  το μοναστηριακό συγκρότημα, που συνίσταται από τρεις πτέρυγες, αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Κέρκυρας και με την ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. 
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα που μετά από τόσα χρόνια αγώνα και αγωνίας εντάχθηκε το έργο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τη βοήθεια της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα έχουμε και την αίσια έκβαση του έργου», δήλωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ.Νεκτάριος επισημαίνοντας το διαχρονικό ενδιαφέρον που υπήρχε απ’ όλες τις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις για να γίνει πραγματικότητα η υλοποίηση του έργου.

Το έργο που αφορά στην αναστήλωση και  αποκατάσταση των πτερύγων της Μονής και βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αρτέμιδος περιλαμβάνει εργασίες σχετικές με έργα στερέωσης και αποκατάστασης λιθοδομών, ιδιαίτερα στην ημιερειπωμένη νότια πτέρυγα, κατασκευή νέων επιχρισμάτων, νέων ξύλινων πατωμάτων, οροφών, κουφωμάτων και κλιμάκων, ανακατασκευή των στεγών και τοποθέτηση νέας στέγης στη νότια πτέρυγα, διάνοιξη σφραγισμένων προϋπαρχόντων ανοιγμάτων και τυφεκιοθυρίδων, καθαίρεση εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων και κατασκευή νέων τύπου YTONG σε νέες θέσεις σύμφωνα με την επαναδιάταξη των χώρων, νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και εγκαταστάσεις αποχέτευσης και κεντρικής θέρμανσης, εκσκαφή τάφρων εξωτερικά της Μονής, περιμετρικά των πτερύγων, για αντιμετώπιση προβλημάτων υγρασίας και τοποθέτηση σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου από τη βλάστηση και εξομάλυνση του εδάφους με μηχάνημα, κατασκευή ενημερωτικής πινακίδας σε γραφή Braille και εκτύπωση φυλλαδίων ενημέρωσης.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων- Υπουργείο Πολιτισμού. 

Ιστορικό

Η γυναικεία μονή, στην οποία μόναζαν, μέχρι τον περασμένο αιώνα, γυναίκες από τις καλύτερες και πλουσιότερες οικογένειες της Κέρκυρας οι οποίες κληροδοτούσαν τα υπάρχοντα τους στη μονή, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο με το Π.Δ. 61/12-3-1925.
Στη διάρκεια της Ενετοκρατίας υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Κέρκυρας σε εικόνες, αντικείμενα αξίας και κειμήλια. Το αρχείο της Μονής, ένα από τα σημαντικότερα του νησιού, καταστράφηκε κατά την πυρκαγιά του 1915 μαζί με την μισή περίπου νότια πτέρυγα της μονής.
Ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία έχει το καθολικό της Μονής, το οποίο κτίστηκε πιθανότατα τον 5° αιώνα, στον τύπο της τρίκλιτης Βασιλικής με νάρθηκα, εξ ολοκλήρου σχεδόν από τα υλικά του παρακείμενου ιερού της Αρτέμιδος με ανακατεργασία του υλικού της. Ο σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος του ιερού της Αρτέμιδος, από τον οποίο προέχεται και το γνωστό αέτωμα της Γωργούς, αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε κατά το Γ΄ ΚΠΣ.
Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει τραπεζοειδή - τετράγωνη κάτοψη και οργανώνεται γύρω από ένα σχεδόν τετράγωνο αίθριο κεντρικό περίβολο με διαστάσεις 25.00x22.00m. Την Βόρεια πλευρά καταλαμβάνει το Καθολικό και το κωδωνοστάσιο, όπου βρίσκεται και η κύρια είσοδος, ενώ τις άλλες τρεις πλευρές οι πτέρυγες των κελιών και άλλοι χώροι της μονής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: