Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Σύνοδος Κορυφής: Στρατόπεδα χωρίς... γέφυρες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να αναζητούν ακόμη έναν συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στην οικονομική καταστροφή που επέφερε η πανδημία.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα πυρά των περισσότερων συγκέντρωσε ο Μαρκ Ρούτε και οι προτάσεις του ως επικεφαλής των «φειδωλών» της Ε.Ε. που αντιτίθενται σθεναρά στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ξεθωριάζει» η πρόταση της Κομισιόν;

Μετά από ένα ήσυχο πρωινό, τα αίματα άναψαν στην απογευματινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα οι ηγέτες να διακόψουν για να πραγματοποιηθούν διμερείς επαφές. 

Το δείπνο ξεκίνησε μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και, πλέον, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές όλοι αναμένουν το επόμενο προσχέδιο συμβιβασμού, το οποίο μπορεί να έρθει απόψε ή το πρωί του Σαββάτου.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε χαρακτηριστικά στο politico ότι τρία βασικά σημεία παραμένουν πλήρως ανοικτά: η κατανομή των πόρων, τα  rebate και η σύνδεση του Ταμείου με το κράτος δικαίου.

Ήδη, πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι το πακέτο 750 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια θα μειωθεί για να καμφθούν οι αντιστάσεις Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανίας, Αυστρίας, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα αποτελέσει σημαντική απομάκρυνση από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το ύψος 1,073 τρισ. του επόμενου προϋπολογισμού της Ε.Ε. ενδέχεται να μείνει απαράλλαχτο.

Άλλωστε για πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία η πρόταση της Κομισιόν θεωρείται ως το μίνιμουμ για μία τελική συμφωνία.

Οργή Κόντε κατά Ρούτε

Η απαίτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού να μπορεί μία χώρα να θέτει βέτο για τις μεταρρυθμίσεις άλλης χώρας πριν από την εκταμίευση των δόσεων του πακέτου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιταλού ομολόγου του.

Ο Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε την πρόταση «μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο» και «μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες»

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζουν διαρροές από συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, φέρεται να απείλησε επίσης με βέτο βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ., εάν δεν επιτευχθεί ικανοποιητική λύση.

Πυρά κατά των θέσεων του Ολλανδού πρωθυπουργού, όμως εκτόξευσαν και οι χώρες τους Βίζεγκραντ, με επικεφαλής τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν, καθώς έχει τεθεί επί τάπητος και πρόταση σύνδεσης του κράτους δικαίου με την πρόσβαση στα συγκεκριμένα κονδύλια.

Διπλωματικές πηγές, επισημαίνει η La repubblica, αναφέρουν ότι προς το παρόν Μέρκελ και Μακρόν «διεμβολίζουν» τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Προς το παρόν, πάντως, κι ενώ η ιδέα του rebate είχε παρουσιαστεί ως «τυράκι» προς την ομάδα των «φειδωλών» ώστε να αποδεχτούν τις αυξημένες επιχορηγήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, η συζήτηση φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων κρατών. 

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, τουλάχιστον στην πρώτη ημέρα, είναι οι δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη του δείπνου, ανέφερε ότι δεν έχει την αίσθηση πως οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Εμμένει στις θέσεις της η ελληνική πλευρά

Διαρροή περί των συζητήσεων έκανε και η Αθήνα, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός εμμένει στις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Ένα βήμα προς την Ολλανδία ο Μισέλ

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε μία συμβιβαστική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό σαν «φρένο εκτάκτου ανάγκης».

Ουσιαστικά, θα επιτρέπει στις πρωτεύουσες να ζητούν… ακρόαση από το Συμβούλιο, στην περίπτωση που εκτιμούν ότι άλλες χώρες δεν συμμορφώνονται με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις..

Η πρόταση αυτή φαίνεται πώς επιχειρήθηκε να αποτελέσει κάτι σαν γέφυρα μεταξύ του βέτο που ζητούν οι σκληροί και την πλήρη απαλοιφή του που ζητούν χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία

https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/252544_synodos-koryfis-stratopeda-horis-gefyres-gia-tameio-anakampsis

Δεν υπάρχουν σχόλια: