Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΤΕΕ: Πλήγμα για τη Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Να αποσυρθεί.



Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει το ΤΕΕ στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις με απόφασή της Διοικούσας Επιτροπής στη Συνεδρίαση της Τρίτης 7/7/2020 και καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Στη σχετική του απόφαση το ΤΕΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «ηχηρό πλήγμα για τη Δημοκρατία» που «επιστρέφει τη χώρα σε μαύρες εποχές.»

Η Διοικούσα Επιτροπή καταλήγει ότι «καμία περιστολή δημοκρατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων των πολιτών δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και καλεί τους μηχανικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς την Πέμπτη 9/7 στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.»

Η απόφαση λήφθηκε μετά από εισήγηση του Α Αντιπρόεδρου Νίκου Ανδρεδάκη εκ μέρους της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ με 5 ψήφους ΥΠΕΡ (Συμμαχία, Αραγές, Πανεπιστημονική, Δέσμη), 4 ψήφους κατά (ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ) και 1 ψήφο ΛΕΥΚΟ (ΔΗΠΑΜ).

Για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία βγήκε απόφαση στο ΤΕΕ με τον Πρόεδρο και την ομάδα της πλειοψηφίας να μειοψηφούν.

Εντύπωση προκαλεί η στάση της ΔΗΣΥΜ να καταψηφίσει την πρόταση, συντασσόμενη με την ΔΚΜ.

Το ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ:

«Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ  εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις και καλεί την Κυβέρνηση να το αποσύρει.
Το νομοσχέδιο αυτό, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, αποτελεί πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971.  Ανοίγει τον δρόμο για την αυθαίρετη απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων από την αστυνομία, περιορίζει και ποινικοποιεί το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης, προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους οργανωτές σε περίπτωση που υπάρξουν επεισόδια, και καθιστά ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα τη συμμετοχή σε συγκέντρωση που έχουν «απαγορεύσει» οι αρχές.
Η κατάθεση και ψήφιση του Νομοσχεδίου αποτελεί ηχηρό πλήγμα για τη Δημοκρατία και επιστρέφει τη χώρα σε μαύρες εποχές.
Με βάση τα παραπάνω η Δ.Ε δηλώνει ότι καμία περιστολή δημοκρατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων των πολιτών δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και καλεί τους μηχανικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς την Πέμπτη 9/7 στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο συλλαλητήριο σωματείων και συνδικάτων στις 8μμ στο Σύνταγμα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: