H κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάφερε να ρίξει την ανάπτυξη του 2,8%, που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο 3ο τρίμηνο του 2019 στο 2,2% και στο 4ο τρίμηνο στο 1,5%. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αύξησαν τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές τους υποχρεώσεις, τον Δεκέμβριο 1,3 δισ., τον Ιανουάριο 1,4 δισ. και τον Φεβρουάριο 1,5 δισ. Δηλαδή η ελληνική οικονομία εισήλθε σε επιβράδυνση πριν την υγειονομική κρίση, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2020 πέρασε στην ύφεση.
Οι γερμανικές εξαγωγές και εισαγωγές τον Απρίλιο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1990, στο -24% οι πρώτες και στο -16,5% οι δεύτερες. Η βιομηχανική της παραγωγή σημείωσε επίσης πτώση-ρεκόρ τον Απρίλιο, κατά 17,9%. Ειδικά ο κλάδος παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών κατακρημνίστηκε κατά 36%, ενώ η επανάκαμψη του μεταποιητικού κλάδου προβλέπεται δύσκολη. Το εμπορικό πλεόνασμα έπεσε στα 3,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 12,8 δισ. τον Μάρτιο. Το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί πάνω από το 7%. Και όλα αυτά, τα συγκλονιστικά οικονομικά μεγέθη, στη Γερμανία!!
Στην Ελλάδα η αντίστοιχη εικόνα από το φθινόπωρο και ύστερα, φαντάζει πιο εφιαλτική, αφού το διαρθρωτικό και δομικό οικονομικό της μοντέλο είναι τραγικά ξεπερασμένο έναντι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης:
• Υψηλότατη εξάρτηση από τον τουριστικό κλάδο, κυριαρχία επιχειρήσεων υπηρεσιών, εμπορίου.
• Ισχνή παραγωγική βάση, παρά την επί 23 μήνες αύξηση του ειδικού δείκτη μέτρησης της ανάπτυξης (PMI) της μεταποίησης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
• Μεγάλο δημόσιο χρέος, υπερβολικά μεγάλο το ιδιωτικό που μαζί με τις αδύνατες τράπεζες, συνθέτουν ένα μείγμα παραλυτικής οικονομικής και κοινωνικής ακινησίας.
Είναι φανερό πως τα μεγάλα προβλήματα θα εμφανιστούν το φθινόπωρο. Τότε οι επιχειρηματίες θα βρεθούν μέσα σε παγόβουνα υποχρεώσεων και νέων κόκκινων οφειλών και με την ενεργό ζήτηση σε κάθοδο, εξαιτίας του κοινωνικού αποκλεισμού εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή. Και στον πάτο, οι άνεργοι, που ίσως αγγίξουν το 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Κόλαση!!!
Η Ν.Δ. ξεκίνησε άτολμα ή επικίνδυνα προμελετημένα την παρέμβασή της στο οικονομικό πεδίο, στη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας». Πραγματικό ζεστό χρήμα γύρω στο 3% του ΑΕΠ και μάλιστα όχι εμπροσθοβαρές, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, χώρα σχετικά συγκρίσιμη με την Ελλάδα, που επιτέθηκε από την αρχή της κρίσης με κεφάλαια τέσσερις φορές πάνω. Ακόμα και αυτά τα 4,5 δισ. που μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί, αφενός χρηματοδότησαν την ανεργία αντί την εργασία, αφετέρου ο κύριος όγκος τους κατευθύνθηκε σε προνομιακούς πελάτες των τραπεζών. Πολύ λιγότερο ή και καθόλου σε επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Ιούνιο μόνο 94.000 επιχειρήσεις είχαν συμμετοχή στη, μικρή έτσι κι αλλιώς, παροχή ρευστότητας. Από όλο το πακέτο των 2 δισ. της ονομαζόμενης «Επιστρεπτέας Προκαταβολής (Ε.Π)» είναι ζήτημα αν θα πάρουν ρευστότητα πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, σε σύνολο 750.000. Ειδικά τώρα που μπήκαν στο μέτρο και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, θα μείνουν ψίχουλα για τις ΜμΕ, όταν υπολογίζεται πως οι μισές μόνο επιχειρήσεις της χώρας θα μπορούσαν να απορροφήσουν κεφάλαια άνω των 30 δισ. ευρώ. Επίσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος πετούν έξω την πλειονότητα των επιχειρήσεων που έχουν πραγματική ανάγκη. Ειδικά σε Κεφαλονιά-Ιθάκη έχουν πάρει Ε.Π μόλις το 8% των επιχειρήσεων και κεφάλαια κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου λόγω πανδημίας COVID-19 από το ΤΕΠΙΧ μέχρι σήμερα καμία!!!. Και όλα αυτά, όταν οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει επιπλέον ρευστότητα 35 δισ. με αρνητική κλίμακα επιτοκίων (-0,5% με -1% ), από το πρόγραμμα TLTRO, με παρέμβαση της ΕΚΤ και σκοπό τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Δύο βασικοί παράγοντες θα οδηγήσουν σε κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις: Η μείωση της ενεργού ζήτησης και η έλλειψη ρευστότητας. Προ πανδημίας, το 25% περίπου των επιχειρήσεων έκλειναν από αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Τώρα η καραντίνα οδήγησε τις περισσότερες επιχειρήσεις στα όρια τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τα όσα λέει και κάνει, απλώς παρακολουθεί. Αν δεν είναι ηλίθιο, τότε είναι προμελετημένο σχέδιο να εξαερώσει πάλι δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναδιανέμοντας άλλη μία φορά την οικονομική πίτα σε όφελος των ολίγων και μεγαλώνοντας τις ήδη αβυσσαλέες κοινωνικές ανισότητες που παράγει κάθε φορά που κυβερνά τον τόπο.
Η χώρα, προφανώς δεν κολυμπάει πάνω σε ταμειακά διαθέσιμα, ωστόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε κληρονομιά στη Ν.Δ. πάνω από 40 δισ.. Με τις παρεμβάσεις της Ε.Ε., της ΕκΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, (αν δεν κολλήσει), το ΕΣΠΑ και τον δανεισμό από αγορές, όλα μαζί ίσως να προσεγγίσουν με τις αναγκαίες μοχλεύσεις τα 90 δισ. ή και περισσότερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα ‘’ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ’’ καλεί την κυβέρνηση να ξεφύγει από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, οι οποίες έχουν αποτύχει παταγωδώς παγκοσμίως πλέον και έχουν χρησιμοποιηθεί για μεταφορά του όποιου παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, να σταματήσει τις διαφημιστικές φούσκες και την επικοινωνιακή προπαγάνδα μέσα από τα ‘καλοταϊσμένα’ ΜΜΕ και να στηρίξει εδώ και τώρα την πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 2/7/2020
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου