Χριστίνα Κοψίνη. Το αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ για προσλήψεις και απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο και τον Ιούνιο ● Πάνω από 500.000 λιγότερες οι προσλήψεις σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Μπορεί το νομοθετικό «φράγμα» για περιορισμό απολύσεων, με το εργαλείο των συμβάσεων σε αναστολή έναντι των 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, να απέτρεψε την υπερχείλιση της δεξαμενής των ανέργων τον Ιούνιο, αλλά δεν κατόρθωσε να σταματήσει τη συνεχιζόμενη απαξίωση που έχει υποστεί το εργατικό δυναμικό της χώρας μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Με τη μείωση των προσλήψεων να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο (-569.201) έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2019, τη δομή της απασχόλησης να εμφανίζει σημαντικές μετατροπές υπέρ της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας και τις καταγγελίες συμβάσεων να αποκαλύπτονται την τελευταία ημέρα του μήνα, τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ για τον Ιούνιο, παρά το θετικό ισοζύγιο του μήνα (+35.768 θέσεις εργασίας), εξακολουθούν να προκαλούν έντονη ανησυχία. Αν και οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 6.161 σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, αναδεικνύονται περισσότερο επισφαλείς από ποτέ. Οχι μόνο επειδή οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ξαναπαίρνουν τα πρωτεία και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο έναντι αυτών με πλήρη απασχόληση, αφού σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον Ιούνιο (96.934 έναντι 36.631 τον Μάιο), ούτε επειδή και οι συμβάσεις για την εκ περιτροπής εργασία αυξήθηκαν (σε 22.633 τον Ιούνιο έναντι 7.582 τον Μάιο). Η απαισιοδοξία πηγάζει κυρίως από την ενίσχυση των διαλυτικών τάσεων που χαρακτηρίζουν όχι τόσο την αγορά εργασίας των εποχικών, που έτσι ή αλλιώς, είτε με την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, θα διατηρηθεί -διαλυμένη μεν, εν ενεργεία δε- μέχρι το φθινόπωρο ακόμη κι αν πολλά ξενοδοχεία συνεχίζουν να είναι κλειστά. Το μεγάλο πρόβλημα που αναδύεται τον Ιούνιο, στα ψιλά γράμματα της ΕΡΓΑΝΗΣ αφορά τη μείωση του προσωπικού σε άλλους, μη εποχικούς τομείς, όπως είναι το λιανεμπόριο.
Αρνητικό ισοζύγιο
Αυτή η τάση καταγράφεται με την εκτίναξη 14.386 απολύσεων την τελευταία ημέρα του μήνα και ιδιαίτερα στην Αττική, της οποίας η αγορά εργασίας υπόκειται στις μεγαλύτερες πιέσεις. Μόνο για τον Ιούνιο εμφανίζει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων με 12.484 περισσότερες απολύσεις, όταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση στο ισοζύγιο είναι αυτή της Δυτικής Μακεδονίας με 898 απολύσεις.
Μάλιστα, ο βόρειος και ο κεντρικός τομέας της Αττικής φαίνεται να έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, με τις απολύσεις να υπερτερούν των προλήψεων κατά 4.218 και 3.800 αντιστοίχως. Αρα, η εξαγγελία των νέων ρυθμίσεων και δη η επιδότηση του 100% των εισφορών για τις εποχικές επιχειρήσεις, που αποδεικνύουν μια καθημερινή μάχη με τον χρόνο για την αποτροπή μαζικότερων απολύσεων, φαίνεται ότι συνεχίζουν να ασκούν προσωρινή επίδραση, κάνοντας την αναμονή του φθινοπώρου να μοιάζει με το βασανιστήριο της σταγόνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου