Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από το λιμάνι στο Αγαθονήσι. “Ο τελευταίος Ανέγγιχτος Παράδεισος στο Αιγαίο”, που εποφθαλμιά η Τουρκία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ |
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
-Η Άγκυρα «δεσμεύθηκε» στους Γερμανούς για την Κρήτη, όχι όμως, και για το Καστελόριζο!
-Η Ελλάδα και η Κύπρος στρέφονται προς τη Γαλλία, που έχει τις ίδιες ανησυχίες
Κινήσεις εκτόνωσης της έντασης γίνονται παρασκηνιακά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και η προσοχή είναι η αποφυγή σύγκρουσης Ελλάδος και Τουρκίας. Η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της Ε.Ε., καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης και έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα επιχειρεί διά της έντασης και τεντώνοντας το σχοινί, να σύρει την Αθήνα σε ένα διάλογο με τουρκικούς όρους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή του διαλόγου, πως στην ατζέντα θα περιληφθούν τα «ζητήματα» του Αιγαίου, των νησιών (αποστρατικοποίηση), των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, όπως και το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Περαιτέρω είναι και τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας και η εκλογή μουφτή στη Θράκη. Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία θέλει διαμοιρασμό του Αιγαίου και ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Για την Κύπρο, παραπέμπει σε αυτή τη φάση-μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Οκτώβριο- σε μια άτυπη Πενταμερή, με βασικό ζήτημα το ενεργειακό. Οι δυο παράλληλες διαδικασίες σε κάποια φάση θα «συναντηθούν» και θα συνθέσουν προφανώς μια συμφωνία- πακέτο.
Στις παρασκηνιακές, πάντως, συζητήσεις οι Τούρκοι δεν φαίνεται να κάνουν πίσω στους σχεδιασμούς τους. Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, όταν οι Γερμανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον εξ΄ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν να μην προχωρήσει η χώρα του σε έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, ο Τούρκους αξιωματούχος είπε πως δεν θα διενεργήσουν οτιδήποτε στο συγκεκριμένο χώρο τους επόμενους τρεις μήνες.
Προφανώς και δεν είπε ψέματα. Η Τουρκία εξήγγειλε έρευνες σε άλλη περιοχή της Ελλάδος, κοντά στο Καστελόριζο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος στρέφονται προς τη Γαλλία. Τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζονται από τις τουρκικές κινήσεις ενώ η προσοχή του Παρισιού, σε αυτή τη φάση, είναι πρωτίστως στα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη.
Από τις συζητήσεις Μακρόν και Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι, προκύπτει ότι έχουν αποφασιστεί μια σειρά από ενέργειες και δράσεις.
https://hellasjournal.com/2020/07/ektonosi-me-lisi-paketo-dialogos-me-tourkiki-atzenta-gia-egeo-energiaka-ke-sto-vathos-kipros/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου