Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης και προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, καταθέσαμε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μια σύγχρονης πλατφόρμας ψηφιακής διαβούλευσης με τους πολίτες, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζει τουλάχιστον τα κάτωθι:

  • Φιλικό user-interface για την εύκολη συμμετοχή πολιτών που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση.
  • Φιλοξενία πολλαπλών διαβουλεύσεων, με τη δυνατότητα επισύναψης αρχείων σε κάθε μια.
  • Υποβολή σχολίων επί των διαβουλεύσεων από πολίτες και φορείς.
  • Δυνατότητα υποβολής νέας πρότασης ή ιδέας προς το Δήμο από πολίτες ή φορείς. (Τράπεζα ιδεών)
  • Πιστοποίηση των χρηστών μέσω διαδικασίας εναρμονισμένης με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Προτείναμε: να προετοιμαστεί ο Δήμος Αργοστολίου για την κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης από το ειδικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας Διαβούλευσης και Τράπεζας ιδεών, που να ενσωματώνει κατ’ ελάχιστον τις προδιαγραφές που αναλύθηκαν ανωτέρω.  Η χρηματοδότηση της πλατφόρμας θα μπορούσε ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνεται εντός μιας ευρύτερης πρότασης που να εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τις «Έξυπνες πόλεις», με προϋπολογισμό 130.000.000€.

Συγκεκριμένα ζητήσαμε:

  • Να γίνει ένας σχεδιασμός για την υλοποίηση έξυπνων συστημάτων και εφαρμογών εντός του Δήμου Αργοστολίου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την κινητικότητα, την κυκλοφορία, την υποστήριξη του τουρισμού, την ανάδειξη του πολιτισμού κλπ.
  • Να τεθούν αναλυτικά οι απαιτούμενες προδιαγραφές για κάθε ένα από τα ανωτέρω αντικείμενα.
  • Να πραγματοποιηθεί μια αρχική έρευνα αγοράς για την διαθεσιμότητα των ζητούμενων συστημάτων και εφαρμογών αλλά και του κόστους τους.
Τέλος, καταθέσαμε πρόταση για την άμεση εγκατάσταση στην πόλη του Αργοστολίου πιλοτικά, με ενέργειες της παράταξής μας και σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. και το Πανεπιστήμιο Πατρών, πλατφόρμας επικοινωνίας Δήμου - πολιτών για την καταγραφή προβλημάτων. Πρόκειται για την εφαρμογή sense.city, του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Πάτρα εδώ και χρόνια με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου, αν και θετική απέναντι στην πρόταση, ουσιαστικά παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες, λέγοντας ότι ναι μεν είναι μέσα στους στόχους της δημοτικής αρχής, αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Ειδικά για την πιλοτική υλοποίηση της πλατφόρμας sense.city έφερε ως δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού. Η δική μας άποψη είναι ακριβώς η αντίθετη, ότι δηλαδή η λειτουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας θα εξοικονομήσει υπαλληλικό δυναμικό, θα συμβάλει στον καλύτερο προγραμματισμό των συνεργείων του Δήμου και θα βελτιώσει ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Για την παράταξή μας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου αποτελεί βασική προτεραιότητα και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.
 
Δημοτική παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: