ID 172845454 © Akesin | Dreamstime.com |
Άλλα 63.872 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τους 3.762.081 στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε αυτή η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης ως χθες Κυριακή στις 20:30 (τοπική ώρα, στις 03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας).
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, σημειώθηκαν άλλοι 514 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να φθάνουν πλέον τους 140.474, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Στις ΗΠΑ καταγράφονται πάνω από 60.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ημερησίως, τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 77.638 την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο.
Πάνω από 90 εκατ. δόσεις εμβολίων εξασφάλισε το Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει συμφωνίες για περισσότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19, όπως μετέδωσαν το ραδιόφωνο του BBC και το Sky News.
Η κυβέρνηση Τζόνσον είχε εξασφαλίσει συμφωνία για 30 εκατομμύρια δόσεις ενός φαρμάκου που αναπτύχθηκε από τη BioNTech και τη γερμανική εταιρεία Pfizer. Η θεραπεία υποβάλλεται σε δοκιμή δύο φάσεων.
Υπήρξε επίσης, καταρχήν συμφωνία για 60 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο που ανέπτυξε η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Valneva.
Οι δόσεις των 90 εκατομμυρίων είναι επιπλέον των 100 εκατομμυρίων που αναπτύσσονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, καθώς και μια άλλη παρτίδα από το Imperial College του Λονδίνου, το οποίο ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους τον Ιούνιο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Alok Sharma, δήλωσε ότι οι τελευταίες συμφωνίες «θα διασφαλίσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τις καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».
Τα νέα για τις συμφωνίες ήρθαν αφότου ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα συμμετείχε «χωρίς αμφιβολία» σε μια δοκιμή εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.
Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον εκτίμησε τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του BBC, ότι θα χρειαστούν 500.000 άτομα για να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές αυτό το χειμώνα.
Στη Γερμανία, άλλοι δύο ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ επιβεβαιώθηκαν 249 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 9.086 νεκρούς επί συνόλου 201.823 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Όλο και βαρύτερος ο «φόρος αίματος» για το Μεξικό
Ξεπέρασαν, κατά πως φαίνεται, τα 41.000 τα θύματα από την πανδημία του κορονοϊού στο Μεξικό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι χθες κατέγραφε 39.184 θανάτους, αυξημένους κατά 296 σε 24 ώρες.
Ωστόσο, νέα κυβερνητική εκτίμηση, που προσθέτει σε αυτόν τον αριθμό εκείνον των θανάτων που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19 και εκκρεμεί να προσδιοριστούν οι αιτίες τους, ο απολογισμός των θυμάτων της νόσου πλέον ανήλθε στους 41.019.
Το Μεξικό είναι η χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, που μετρούσε μέχρι χθες Κυριακή 79.488 νεκρούς.
Εξάλλου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Μεξικό έφθασε χθες τα 344.224 (+5.311 σε 24 ώρες), ανέφεραν οι αρχές.
Ο πρόεδρος της χώρας, ο κεντροαριστερός Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας.
«Θέλουμε να κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτούς που χάσαμε στην πανδημία, να προσφέρουμε μια στοργική και αδελφική αγκαλιά στους δικούς τους, στους φίλους τους», τόνισε ο μεξικανός πρόεδρος σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στους λογαριασμούς του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Λόπες Ομπραδόρ εμφανίστηκε στο βίντεο πλάι στη σημαία του Μεξικού, πλαισιωμένος από δύο στρατιώτες, ο ένας από τους οποίους σάλπισε στρατιωτικό αγγελτήριο με τρομπέτα.
Διαβεβαίωσε ότι θα γίνει αργότερα «απότιση φόρου τιμής με όλα τα πρωτόκολλα, με όλο το τελετουργικό, μια επίσημη απότιση φόρου τιμής σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτή τη φρικτή πανδημία».
Ο Λόπες Ομπραδόρ ανέγνωσε εξάλλου κατάλογο με 10 δεσμεύσεις για την υγεία των Μεξικανών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του κινδύνου το Μεξικό να αντιμετωπίζει «ασθένειες που προκαλούν η πείνα και η φτώχεια».
Περίπου 96 εκατομμύρια Μεξικανοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 9 εκατομμύρια είναι διαβητικοί και πάνω από 15 εκατομμύρια υπερτασικοί, κατά επίσημα στοιχεία του 2018, κυρίως εξαιτίας της κακής διατροφής τους. Οι συγκεκριμένες νόσοι αυξάνουν τον κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό, όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα, κατά τα οποία, το 55% εξ όσων έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό είχαν αυτές τις υποκείμενες παθήσεις.
Δραματική η κατάσταση και στο Περού
Στο Περού ξεπεράστηκε χθες Κυριακή το όριο των 13.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, την παραμονή της προγραμματισμένης επαναλειτουργίας των εστιατορίων, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του περιορισμού που είχε επιβληθεί στη χώρα των Άνδεων.
Με 189 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 να καταγράφονται κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο Περού ανήλθε σε 13.187, διευκρίνισε το υπουργείο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασε τα 353.590, καθώς επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.090 το προηγούμενο 24ωρο, κατά την ίδια πηγή.
Το Περού καταμετρά τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων εξαιτίας του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου που προκαλεί, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό. Η εξάπλωση του ιού έχει θέσει υπό τεράστια πίεση τα νοσοκομεία της χώρας, όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, με μέλη του ιατρικού προσωπικού να καταγγέλλουν φοβερές ελλείψεις υλικού και πόρων.
Η χώρα μολαταύτα άρχισε την 1η Ιουλίου τη διαδικασία σταδιακής - κατά τομείς - άρσης των μέτρων περιορισμού, αρχικά της καραντίνας, σε 18 από τις 25 περιφέρειές της. Σήμερα Δευτέρα θα γίνει ακόμη ένα βήμα, με την επαναλειτουργία των εστιατορίων, που πάντως υποχρεούνται να υποδέχονται ως και το 40% των πελατών που χωρούν οι αίθουσές τους, υπό κανονικές συνθήκες.
Πέντε βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων στη Χιλή
Το σχέδιό της για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού εξαιτίας του νέου κορονοϊού παρουσίασε η κυβέρνηση της Χιλής, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής του επιβραδύνεται σε κάποιες περιοχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Το σχέδιο, που βαπτίστηκε «Βήμα-Βήμα», προβλέπει πέντε στάδια, από την πλήρη καραντίνα ως την προχωρημένη επανεκκίνηση της οικονομίας και θα εφαρμοστεί με βάση επιδημιολογικά κριτήρια, τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας και τη δυνατότητα ιχνηλάτησης επαφών των ανθρώπων που προσβάλλονται, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.
Οι τελευταίες «πέντε εβδομάδες βελτίωσης μας επιτρέπουν να εισέλθουμε σε νέο στάδιο σήμερα (...). Θα εφαρμόσουμε το σχέδιο (...) με σύνεση, με ευέλικτο τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα στην παρουσίαση. Πρόσθεσε ότι σε 12 περιφέρειες η κατάσταση βελτιώθηκε το τελευταίο διάστημα.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, που κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή χαλκού, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κατοίκων της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας Σαντιάγο, παραμένει υπό περιορισμό, καθώς οι αρχές πασχίζουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας. Η κυβέρνηση της Χιλής έχει καταγράψει πάνω από 8.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 330.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η κυβέρνηση Πινιέρα δεν διευκρίνισε πάντως πότε θα αρθεί το lockdown στο Σαντιάγο και σε περιοχές του Βορρά, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα μεταλλεία.
Αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, στις αρχές του Μαρτίου, η κυβέρνηση της Χιλής επέβαλε διάφορα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος των συνόρων, όλων των εμπορικών καταστημάτων και των υπηρεσιών που δεν κρίθηκαν απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς και της επιβολής καραντίνας στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.
Επ΄αόριστον αναβολή της επανεκκίνησης της οικονομίας στο Ελ Σαλβαδόρ
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι αναβάλλει επ’ αόριστον την έναρξη της δεύτερης φάσης της επανεκκίνησης της οικονομίας, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 21η Ιουλίου, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στις εισηγήσεις των ειδικών και του υπουργείου Υγείας, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.
Μόλις προχθές Σάββατο, ο Μπουκέλε επέμενε ότι η πρόθεσή του ήταν να προχωρήσει στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Αφού άκουσα τις γνώμες των ειδικών και πάνω απ’ όλα του υπουργείου Υγείας (...), αποφάσισα να αναστείλω τη Φάση 2 της επανεκκίνησης της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, μέσω Twitter. Χρειάζεται να συνεχιστεί ο «αυστηρός περιορισμός» για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, πρόσθεσε.
Ως το Σάββατο, το Ελ Σαλβαδόρ είχε καταγράψει 355 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 11.846 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο πρόεδρος Μπουκέλε και το Κογκρέσο έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα μέλη του κοινοβουλίου αρνούνται να εγκρίνουν την απαίτηση της κυβέρνησης του Ναγίμπ Μπουκέλε να επιβληθούν νέα μέτρα περιορισμού της κίνησης των προσώπων.
Στη χώρα της κεντρικής Αμερικής επιβλήθηκε περιορισμός στην κίνηση των πολιτών, από την 21η Μαρτίου ως τη 13η Ιουνίου. Η πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας, τη 16η Ιουνίου, αφορούσε κάποιους τομείς της παραγωγής, ιδίως τις κατασκευές, την υφαντουργία και μέρος του δημόσιου τομέα. Η δεύτερη φάση επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει την 7η Ιουλίου, κατόπιν αναβλήθηκε για την 21η Ιουλίου, και πλέον μέχρι νεοτέρας.
Στη Μελβούρνη το επίκεντρο του Covid-19 στην Αυστραλία
Στην Αυστραλία, η αύξηση των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, τη Μελβούρνη, θα χρειαστεί εβδομάδες για να τεθεί υπό έλεγχο, παρά τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τις εντολές που έχουν δοθεί στους πολίτες να φορούν μάσκες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.
Τα κρούσματα της covid-19 αυξήθηκαν στην πολιτεία της Βικτόριας τον Ιούλιο, κυρίως στη Μελβούρνη. Σήμερα καταγράφηκαν 275 νέες μολύνσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις 438 την Παρασκευή.
Η τοπική κυβέρνηση διέταξε περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν σε καθεστώς μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας για έξι εβδομάδες και κάλεσε τους πολίτες γύρω από τη Μελβούρνη να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, διαμηνύοντας ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 200 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 122 ευρώ).
Μία γυναίκα ηλικίας άνω των 80 ετών πέθανε στη διάρκεια της νύχτας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους στη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να φτάνουν στους 123.
Ο ιός θερίζει και τις φυλακές στην Αίγυπτο
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα Covid-19 στις φυλακές της Αιγύπτου, κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Σε έκθεσή του κάνει λόγο για τουλάχιστον 14 θανάτους και πολλά περιστατικά μολύνσεων σε 10 υπερκορεσμένα σωφρονιστικά ιδρύματα της αφρικανικής χώρας, ως τις 15 Ιουλίου.
Το HRW βάσισε την έκθεσή του «σε μαρτυρίες (…), γράμματα που διέρρευσαν από δύο φυλακές, αξιόπιστες εκθέσεις οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων και στα μέσα ενημέρωσης» και κατήγγειλε την απουσία «ιατρικής φροντίδας και πρόσβασης σε διαγνωστικά τεστ» στις αιγυπτιακές φυλακές.
Οι πληροφορίες που αφορούν στην υγειονομική κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, ελέγχονται αυστηρά από τις αρχές της χώρας.
Το HRW επεσήμανε ότι οι αιγυπτιακές αρχές έχουν αφήσει ελεύθερους περίπου 13.000 κρατούμενους από τον Φεβρουάριο, όμως αυτό «δεν αρκεί» για να λύσει το πρόβλημα του συνωστισμού.
Η οργάνωση ζητεί «επαρκή ιατρική φροντίδα» για τους κρατούμενους και «επιτάχυνση των απελευθερώσεων».
Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα και μαρτυρίες που συγκέντρωσε το HRW, οι σωφρονιστικές αρχές «φαίνεται να έχουν κάνει πολύ λίγα για να απομονώσουν τους κρατούμενους που παρουσιάζουν συμπτώματα» κορονοϊού.
Σε κάποιες φυλακές έχουν οριστεί «ένα ή περισσότερα κελιά» για να μπαίνουν σε απομόνωση οι κρατούμενοι που μολύνονται από την covid-19, επεσήμανε το HRW, ενώ τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τους ηλικιωμένους ή όσους κρατούμενους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
«Σε τουλάχιστον τρεις φυλακές, οι δεσμοφύλακες δεν επιτρέπουν στους κρατούμενους να έχουν πρόσβαση ή να φορούν μάσκες», συνεχίζει, ενώ προσθέτει ότι οι οικογένειες των κρατούμενων είναι αυτές που τους παρέχουν αντισηπτικά και φάρμακα.
Σύμφωνα με το HRW, η Επιτροπή για τη Δικαιοσύνη, μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει καταγράψει «περισσότερα από 190 ύποπτα κρούσματα covid-19 σε 12 φυλακές και σε 29 αστυνομικά τμήματα». Η ίδια οργάνωση κάνει λόγο για περίπου 15 θανάτους.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης έφθασε χθες Κυριακή τα 1.606, καθώς εντοπίστηκαν 25 νέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατά το οποίο οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον φθάσει τους 445.
Σε λακωνική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για συνολικά 712 ανθρώπους που έχουν αποθεραπευτεί από τη 10η Απριλίου, όταν επιβεβαιώθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Η Υεμένη παραμένει βυθισμένη σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2014, όταν το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εφορμώντας από τον βορρά κι εκδιώκοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι από την πρωτεύουσα Σανάα. Η συνεχιζόμενη σύρραξη, στην οποία ενεπλάκη τον Μάρτιο του 2015 μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η έκταση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα πιθανόν είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναγνωρίζει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, την ώρα που το σύστημα υγείας της Υεμένης είναι διαλυμένο, έπειτα από χρόνια πολέμου.
Το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε έναν θάνατο εξαιτίας της COVID-19 και 211 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 339 νεκρούς επί συνόλου 56.922 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νέα κρούσματα είναι υπήκοοι διαφόρων χωρών, όλοι σε σταθερή κατάσταση και τους προσφέρονται ιατρικές φροντίδες.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 352 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί στα ΗΑΕ να φθάνει τους 49.269, κατά την ίδια πηγή.
Τα ΗΑΕ ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που ανακοίνωσε τον εντοπισμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον Covid-19.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας, ο Τζέφρι Ονγεάμα, γνωστοποίησε ότι διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό κι έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι που μολύνεται.
Ο Ονγεάμα, 64 ετών, ενημέρωσε μέσω Twitter ότι έκανε τεστ εξαιτίας ερεθισμού στον λαιμό. «Έκανα το τέταρτό μου τεστ χθες, με το που αισθάνθηκα ερεθισμό στον λαιμό και δυστυχώς αυτή τη φορά επέστρεψε θετικό», ανέφερε. «Οδεύω στην απομόνωση, σε ιατρική εγκατάσταση και προσεύχομαι να πάνε όλα καλά».
Η κυβέρνηση του Μπουχάρι εργάζεται και συνεδριάζει, σχεδόν αποκλειστικά μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση άρχισε να αίρει κατά στάδια τα μέτρα που επέβαλε από τον Μάιο, για να επιβραδύνει τη διασπορά.
Επισήμως, η Νιγηρία θρηνεί 778 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 36.000 και πλέον ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Ο Ονγεάμα διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον επαναπατρισμό των Νιγηριανών που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο άλλοτε γενικός γραμματέας της προεδρίας επί των ημερών του Μπουχάρι, ο Άμπα Κιάρι, υπέκυψε τον Απρίλιο στην COVID-19.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου