Το μεγάλο «Μπλόκο» της Κοκκινιάς όπως το είδε λαϊκός καλλιτέχνης (από την έκδοση της ΕΠΟΝ Πειραιά - Ιούλης 1945 -«Σπάμε την άτιμη την αλυσσίδα»)
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου που επιτείνονταν από τους αναρίθμητους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις χειροβομβίδων και την απειλή της «επιτόπου επέλασης» μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων ως εξήντα ετών. Σύνολο 20 χιλιάδες περίπου στην Πλατεία Οσίας Ξένης. Κι ύστερα άρχισαν τα ομαδικά βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εκτελέσεις. Από τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία οι μασκοφόροι διάλεξαν πολλές δεκάδες παλικάρια που εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη ματωμένη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους.
Με ξυλοδαρμούς, κλοτσιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους των όπλων, με πρωταγωνιστή τον περιβόητο Πλυτζανόπουλο, οδηγήθηκαν 76 πατριώτες μαζί και η ηρωίδα Διαμάντω Κουμπάκηκαι εκτελέστηκαν στη «Μάντρα», 50 άλλοι εκτελέστηκαν σε μια άλλη «μάντρα» στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο «Σχιστό» και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους.
Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ’ αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ’ όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα της θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
1944: Γερμανοτσολιάδες, Ιωάννης Πλυτζανόπουλος, Γ. Σγούρος και πιθανόν Θ. Σγούρος (Μπέμπης) πιθανόν πριν το μπλόκο στην Κοκκινιά.
1944: Γερμανοτσολιάδες, Ιωάννης Πλυτζανόπουλος, Γ. Σγούρος και πιθανόν Θ. Σγούρος (Μπέμπης) πιθανόν πριν το μπλόκο στην Κοκκινιά.
Ομως οι ηρωικοί νεκροί της Κοκκινιάς έμελλε να σταθούν για άλλη μια φορά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, όταν το Μάρτη του 1947 το Γ’ Δικαστήριο δοσιλόγων αθώωσε τους προδότες εγκληματίες Πλυτζανόπουλο και Σγούρο (πρωταγωνιστές της σφαγής)! Ο Πλυτζανόπουλος έγινε υποστράτηγος του κυβερνητικού στρατού και ο ανεψιός του έγινε δήμαρχος Κοκκινιάς απ’ τη Χούντα.
Στην απολογία του στο Β’ Δικαστήριο δοσιλόγων ο Ν. Μπουραντάς είπε κυνικά: «Εγώ τρώγω ένα ξεροκόμματο βουτηγμένο στο αίμα! Αλλά ρέει στις φλέβες μου άφθονο ελληνικό αίμα». Αναφερόμενος στο Μπλόκο της Κοκκινιάς ο ίδιος είπε ότι πήγε με το μηχανοκίνητο και την ξεκαθάρισε και «διευκόλυνε το έργο της Ειδικής και των Ταγμάτων που πήγαν την άλλη μέρα»

Η εξαιρετική ταινία του Άδωνι Κύρου «Το Μπλόκο» (τα γεγονότα του μπλόκου της Κοκκινιάς) 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την ταινία “το μπλοκο” που περιγράφει με κάποια ακρίβεια τα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
Παραγωγής: 1965 – Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 1966
Διάρκεια: 90′
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Εισητήρια: 165.426 στην 1η προβολή (36η από 101)
Σενάριο: Γεράσιμος Σταύρου
Διασκευή Σεναρίου: Άδωνις Κύρου, Torok Jean, Γεράσιμος Σταύρου
Σκηνοθεσία: Άδωνις Κύρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γ. Κατακουζηνός, Τ. Γεωργίου
Δ/ντής Παραγωγής: Πλ. Σταυρόπουλος
Βοηθός Δ/ντή Παραγωγής: Τριαντάφυλλος Μουρκούσης
Δ/ντής Φωτογραφίας: Γ. Πανουσόπουλος, Γρηγόρης Δανάλης
Βοηθός Δ/ντή Φωτογραφίας: Νϊκος Αδαμόπουλος, Βασίλης Βασιλειάδης
Μοντάζ: Πάνος Παπακυριακόπουλος
Σκηνογράφος: Τάσος Ζωγράφος
Μουσική Επιμέλεια: Μίκης Θεοδωράκης
Ενδυματολόγος: Κώστας Παπαχρήστος
Μακιγιάζ: Φώντας Φιλέρης
Ειδικά εφέ: Γ. Σαμιώτης
Πρωταγωνιστές:
Κώστας Καζάκος, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Θάνος Κανέλλης, Κώστας Μπάκας, Ζωρζ Σαρρή, Κώστας Μπαλαδήμας, Σταύρος Τορνές, Γιάννης Κοντούλης, Χ Μπεκιάρης, Νίκη Τσιγκάλου, Κούλα Αγαγιώτου, Γ Σαρρής, Γιώργος Νέζος, Ειρήνη Κουμαριανού, Θεόδωρος Ντόβας, Χριστοφ Χειμάρας, Κώστας Διπλαρος, Μαρία Γιουρούση.
Σχόλια:
1. Τιμητική Διάκριση στο Σκηνοθέτη Άδωνη Κύρο το 1965 στην 6η εβδομάδα του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
2. Έλαβε μέρος στην Εβδομάδα Κριτική στο Φεστιβάλ Καννών το 1965 (Cannes Internationl Film Festival