Χαοτικές είναι πλέον οι καταστάσεις που δημιουργούνται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα ενώ σοβαρή είναι πλέον η αμφισβήτηση για τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Ο έλεγχος φαίνεται να χάνεται τόσο στο υγειονομικό επίπεδο όσο και στην κατανομή των οικονομικών επιπτώσεων ενώ το νέο ρεκόρ των 260 κρουσμάτων της Τετάρτης, είναι απλώς μια ανεμενόμενη αλλά ενδιάμεση κατάσταση για όσα ακολουθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι πολλές νέες εστίες αλλά και η προέλευση τους δείχνουν μια ανεξέλεγκτη αύξηση που προκλήθηκε μετά το άνοιγμα των συνόρων και δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί σε όλο της το εύρος. Η ιχνηλάτηση των περιστατικών δείχνει ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στις τουριστικές περιοχές, από όπου μεταφέρεται σταδιακά στις πόλεις και την την υπόλοιπη χώρα μέσω των επισκεπτών. Mάλιστα, η περίπτωση της ειδικευόμενης γιατρού στη Λάρισα, που διασωληνώθηκε μόλις είχε επιστρέψει από άδεια, ανέδειξε εμφατικά όλα τα «κενά» του σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα.
Όπως είναι λογικό, στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται τόσο οι επιλογές όσο και η πλήρης αποδιαργάνωση των αρμόδιων φορέων ενώ το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο. Τα «πυρά» προς την κυβέρνηση δεν προέρχονται τόσο από την αντιπολίτευση όσο από συμπολιτευόμενα ΜΜΕ, «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς και πολίτες που διαπιστώνουν την κατάσταση.
Όπως είναι λογικό, στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται τόσο οι επιλογές όσο και η πλήρης αποδιαργάνωση των αρμόδιων φορέων ενώ το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο. Τα «πυρά» προς την κυβέρνηση δεν προέρχονται τόσο από την αντιπολίτευση όσο από συμπολιτευόμενα ΜΜΕ, «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς και πολίτες που διαπιστώνουν την κατάσταση.
«Άφαντοι» ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία σύμφωνα με «γαλάζιο» Δήμαρχο
Μετά από νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Νικήτη Χαλκιδικής, ο Δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, πήρε με δική του πρωτοβουλία έκτακτα μέτρα για να μην επεκταθεί ο ιός στις υπηρεσίες του Δήμου και καταγγέλλει ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει ούτε με τον ΕΟΔΥ ούτε με την Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση: «Αυτό είναι σκοταδισμός, δεν υπάρχει ενημέρωση όπως θα έπρεπε στις τοπικές αρχές από την Πολιτική Προστασία. Ποιος θα μας πληροφορήσει, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα;» σημειώνει, μεταξύ άλλων για την κατάσταση που επικρατεί.
Η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται πλέον και η πολύ κρίσιμη περίπτωση του Οίκου Ευγηρίας, είναι μια μεγάλη και προβληματική εστία ενώ σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Βραδυνή κάνει λόγο για «ανυπολόγιστη εκτόξευση κρουσμάτων στα νησιά» και νέα μέτρα σύντομα. Τα νησιά, όμως, όπου οι υγειονομικές υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν ευνοούν τον εντοπισμό των κρουσμάτων, παρουσιάζουν επισήμως μια πλασματική και επικίνδυνη εικόνα υποκαταγραφής της πανδημίας. Ενώ το βασικό μοτίβο εξάπλωσης είναι από τους εγχώριους τουρίστες που επιστρέφουν στην πόλη της, η εικόνα ακόμη και την Τετάρτη δείχνει μονοψήφια ή μηδενικά νούμερα στους τουριστικούς νομούς.
Παράλληλα αρχίζει και η ανοιχτή αμφισβήτηση των στοιχείων που ανακοινώνονται καθώς, με αποκορύφωμα το εργοστάσιο της Χαλκιδικής, διαπιστώνεται ότι σε διάφορες περιοχές καταγράφεται σωρεία κρουσμάτων, που απομονώνονται και ιχνηλατούνται, αλλά δεν βρίσκονται στις επίσημες αναφορές του ΕΟΔΥ.
Η κυβέρνηση δεν θα αντιδράσει πριν από το 15Αύγουστο
Αυτό που πιστοποιείται πλέον από πολλές πλευρές είναι ότι, πέρα από το τρομερό έλλειμμα σχεδιασμού, την αποσύνθεση των αρμόδιων υπηρεσιών και τις παλινωδίες με την διαχείριση των σημείων εισόδου στη χώρα, υπάρχει ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να μην προβεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων πριν το 15Αύγουστο, ώστε να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους κλάδους του τουρισμού να αυξήσουν τους τζίρους και από την επομένη να ληφθούν έκτακτες αποφάσεις. Φέρεται να είναι μια εκούσια επιλογή υπέρ της οικονομίας και σε βάρος της υγείας, που δεν ανακοινώνεται αλλά αποδεικνύεται έμπρακτα.
Όμως, και στο οικονομικό πεδίο, διατυπώνονται κατηγορίες για επιλεκτική ευαισθησία που καταστρέφει ολόκληρους κλάδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μέτρο για τη διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων στις 12 που θα «ενταφιάσει» ολοκληρωτικά τον κλάδο της εστίασης και χιλιάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα. Αμφισβητείται όμως η αποτελεσματικότητά του από υγειονομικής άποψης, αφού ήδη την πρώτη βραδιά εφαρμογής, τα μεσάνυχτα, δημιουργήθηκε ένας μεγάλος συνωστισμός, ειδικά στα τουριστικά νησιά που διαθέτουν στενά σοκάκια και πολύ μεγαλύτεροι κίνδυνοι, από ό,τι πριν.
Επιλεκτική εφαρμογή και διαμαρτυρίες επιχειρηματιών
Παράλληλα, όμως υπάρχουν κατηγορίες και για την περίεργη επιλογή των περιοχών εφαρμογής του μέτρου αφού μικρές επαρχιακές πόλεις με μηδενικά κρούσματα, κλείνουν στις 12 και ολόκληρη η Αττική - όπου καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων - έχει μείνει εκτός. Εκνευρισμό προκαλούν και τα στοιχεία από τους ελέγχους αφού την πρώτη νύχτα εφαρμογής καταγράφηκαν 5 παραβάσεις και βαριά πρόστιμα για υπέρβαση ωραρίου στην απομονωμένη τουριστικά περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όσα συνολικά επιβλήθηκαν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας (Αιγαίο-Κρήτη-Ιόνιο).
Η κατάσταση, από κάθε άποψη, φαίνεται να είναι ζοφερή καθώς οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν επιτρέψει την έξαρση της νόσου με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία ενώ παρά το κοινωνικό κόστος, φαίνεται πως ούτε η οικονομία λειτουργήσει ισόρροπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου